ela40
Użytkownik
Witam Wszystkich.Mam pytanie...był ktoś w takiej sytuacji że składał wniosek o kindergeld a były odmawia podpisania wniosku ?
To on pracuje w Niemczech a ja mieszkam z dziećmi w Polsce.Ja jestem wnioskodawczynią
•
zochama
Zbanowany
Spytaj Eksperta w tych sprawach. Mamy od niedawna. Na pewno ci pomoże.
•
ela40
Użytkownik
Hej.Expert tzn.kto to jest ?
•
2diego2
Użytkownik
To byla tylko taka propozycja
•
mariebelle
Użytkownik
Ja wniosek o kindergeld wypełniłam sama i wysłałam pocztą z Polski do Chemitz. Po tyg na polski adres zamieszkania otrzymałam pismo z nadanym numerem kindergeld i odesłali orginały akt urodzenia dzieci. Równo po pół roku otrzymaliśmy także na polski adres decyzję i za 2 dni otrzymaliśmy na konto bankowe w Polsce zwrot całości od pierwszego dnia zatrudnienia.
•
bieloowa
Użytkownik
Witam. Mam taki problem, że mój tata złożył wniosek w tamtym roku za rok 2015. Do dziś pieniądze nie przyszły a inni pracownicy już dostali. Czy dobrze napisać tam osobiście? Podawał to przez pewne biuro. Jedyne co ostatnio usłyszał to ,,proszę czekać''. Skoro inni już dostali a składali później od niego a on nadal nie dostał to wydaje się troche dziwne. . Podatek był w tamtym roku już a rodzinne nadal nie.
•
ychna
Użytkownik
Najprostsze rozwiazanie to wystapic z zapytaniem pisemnie lub zadzwonic.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Anita
Zadzwonic i pogonić a jeszcze na dokładkę zapytać czy im brakuje jakiegoś papierka,ze wstrzymują wypłatę.
•
Aurora
Użytkownik
Czytałam na innych forach, że rodzice czekają nawet do dwóch lat
na decyzję o Kindergeld, ale zwracają wtedy całą sumę naraz.
Musisz uzbroić się w cierpliwość.
Użytkownik
Cześć.Mieszkam z dziećmi w Polsce i staram się o kindergeld.Dostałam do wypełnienia załącznik zagranica:w punkcie 2 jest pytanie czy dziecko mieszka zagranicą co to znaczy ?czy tu chodzi o Niemcy ?
•
ychna
Użytkownik
"Polen" dla Niemcow to jest zagranica.. wiec tak zaznacz i dopisz w nawiasie (Polen) und gut ist!
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ela40
Użytkownik
Dzięki Bardzo
Numer identyfikacji podatkowej dziecka ?może być pesel ?
•
ela40
Użytkownik
I jeszcze jedno pytanie.Zaświadczenie pracodawcy (po niemiecku tylko) to mój pracodawca w Polsce ma wypełnić ? co zrobić w takiej sytuacji ?może ktoś już załatwiał taką sprawę ?
•
zochama
Zbanowany
Najlepiej, zgłoś się do naszego eksperta w tych sprawach.
•
ela40
Użytkownik
Cześć.Nie wiem kto to jest expert ?
•
ela40
Użytkownik
Przepraszam Bardzo że nie zaglądam częściej.Pracuję na zmiany i samotnie wychowuję dzieci.Kiedy mogę i na ile mi czas pozwoli to jestem.Dziękuję Bardzo za szybką i miłą odpowiedz.Pozdrawiam
•