Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prawo jazdy zrobione w Polsce
Witam Serdecznie. Mam na imię Dariusz i potrzebuje pomocy w odpowiedzi na dosyć zasadnicze pytanie. Za udzielenie mi takich ewentualnych odpowiedzi Serdecznie jestem wdzięczny.
Przedstawię po krótce w czym problem. Mieszkając w Niemczech w roku 2014 w nowy rok o godzinie 6.50 policjanci przebadali mnie alkomatem gdy przeparkowywalem auto Brata i w wydychanym mialem ponad 1.6.
Niestety nie posiadalem uprawnien w ogole i do tego bylem pijany wiec sprawa skonczyla sie w sadzie gdzie dostalem rok zakazu korzystania z pojazdow motorowych i kare w wysokosci 3000€ .
Po roku kary wystapilem do Furesheinstelle o pozwolenie zrobienia PJ i dostalem skierowanie na MPU, no trudno nici z prawka... W kwietniu 2016 wyjechalem do Polski gdyz mialem powazne problemy rodzinne, w listopadzie 2016r zrobilem PJ kat.B w Polsce. Teraz mam zamiar wrocic do Niemiec i kontynuowac zycie zarobkowe tutaj.
Moje pytanie brzmi czy na tym PJ moge poruszac Sie po Niemczech czy przy kontroli bede mial z tym problem?
Co jest bardzo istotne , przez caly czas pozostawalem zameldowany w DE i oplacane mialem skladki ubezpievzeniowe przez moją Żone ktora tutaj zostala na Naszym mieszkaniu.
Czy ktos cos mnie oswieci?
Pozdrawiam D.
03-02-2017, 23:23

No trudno i nici z prawka.
Piszesz tu o ponownym zakazie czy oblanym kursie?
Jesli o oblanym to nic nie szkodzi byś śmigał po De na polskim prawku.
04-02-2017, 10:38

Ani o oblanym kursie ani o zakazie. FURESHEINSTELLE po prostu  uzaleznila zrobienie prawa jazdy poddaniem sie testom MPU.
Nie bylo jakiegos zakazu tylko jezeli chce zrobic prawko w DE moge he zrobic gdy MPU przejde pozytywnie.
04-02-2017, 10:51

W pl zdałeś a tu jest honorowane.

Co to jest to MPU,?
Możesz coś więcej napisać na czym polegają takie testy?

A dla pewności zapytam sąsiada policjanta jak to jest z tym prawkiem.
Ale mysle ze żadnych problemów nie będzie.
04-02-2017, 11:05

MPU to "Idiotentest". Wink
Medizinisch-Psychologische Untersuchung.
Osoby, którym zabrano prawko lub maja przekroczenia drogowe muszą poddać się tym testom
zanim to prawko spowrotem otrzymają lub jak w przypadku dargrab5, zanim będzie dopuszczony
do zrobienia PJ w D.

04-02-2017, 11:35

Twoje PJ nie bedzie akceptowane w DE.
W trakcie gdy je wyrabiales,musiales conajmniej 185 dni byc zameldowany w PL i nie mogles byc zameldowany w DE.
Dla pewnosci zapytaj prawnika.
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
  • Aurora, Wiarus
04-02-2017, 11:35

Bylem ponad pol roku w polsce a zameldowany bylem owszem w DE
Zasadniczą kwestią jest to co Policja sprawdza orzy kontroli - prawo jazdy, dowod rejestracyjny , TUV i versicherung.
Dla policji chyba nie ma takiej info ze .....ten i ten musi zrobic MPU jeżeli chce prawo jazdy
Skoro ma prawo jazdy to widocznie przeszedl re testy.
Przeciez moglem miec tak naprawde Niemieckkie uprawnienia i po 185 dniach przebywania w Polsce je zamienic na Polskie prawo jazdy .
Nie jestem Pewny ale dla Policji chyba liczy sie dokument ktory posiadasz wctrakcie kontroli a nie to co Furesheinstelle od Xiebie wymaga, to samo jest gdy ma sie zakaz SĄDOWY...wtedy wedlug mnie istniejesz w systemie policyjnym jako osobs na tapecie z zakazem ale w moim wypadku ja nigdy prawka dotychczas nie mialem przeciez a i zakaz ni minal 2 lata temu .
04-02-2017, 12:03

Podczas następnej kontroli okaże się, czy miałeś rację.
04-02-2017, 12:09

Dziękuje Aurora.
Czyli jest to wyraźny zakaz prowadzenia aut na terenie De?

Czasem warto o coś zapytać Smile
Tak ze kolego dargrsba przepraszam za wprowadzenie w błąd.

.

Tez zasugerowałam się tym ,ze jakiś zakaz trwa określony czas.
04-02-2017, 12:10

Nie wiem, czy dargrab5 może prowadzić auto na terenie D, Anita.
Ja bym nie robiła PJ w Pl, jeżeli nie jestem pewna, czy mogę się z nim po D poruszać.
Sądzę, że w innych EU krajach nie miałby z tym problemów, ale to jest moja, niepotwierdzona wiedza.
04-02-2017, 12:19

Nie wiem ale sie dowiem z czystej ciekawości jak to się ma.
A co się dzieje(teraz sobie pospekuluje)z obywatelem Niemiec gdy w Pl dochodzi do poważnego przekroczenia i zabierają mu prawko .Gdzie sie stara o to MPU?
U siebie czy w miejscu gdzie naruszył prawo?
Idąc tokiem rozumowania to nie może on sie poruszać tylko po Pl a w De nie obowiązuje go ten zakaz.
Czy zle myślę?

Robimy teraz sytuację odwrotną i otrzymamy odpowiedz na zadane pytanie.(chyba)
04-02-2017, 12:34

http://wypadeksamochodowywniemczech.pl/prawo-jazdy-za-granica-czyli-jak-ominac-idiotentest/
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • Anita
04-02-2017, 12:41

Dzieki Raczek.

Teraz dostrzegłam ,ze Iberte tez w skrócie o tym pisał.
04-02-2017, 12:49

Moja wiedza na ten temat jest mikra, ale sądzę, że obywatelowi Niemiec nie można w Pl prawka odebrać,
ale sprawa idzie drogą sądową do D i MPU, jeżeli takowe musi przejść, robi w kraju, gdzie PJ zrobił, czyli w D.
Jeżeli wykroczenie popełnione w Pl jest poważne i obywatel Niemiec otrzymał wyrok sądowy,
musi on prawko w swoim kraju oddać.
04-02-2017, 12:52

Ja sie z Wami w zypelnosci zgadzam jezeli chodzi o Osobe ktora takie prawo jazdy posiadala ale wedlug mnie jezeli Osoba nie posiadala wczesniej zadnych uprawnien i jie posiada Sadowego zakazu prowadzenia pojazdow w DE to w tym momencie dla Policji wazne jest tylko to ze nie porusza sie po infrastrukturze bez uprawnien.
Naturalnie moge sie mylic.
Jest jeszcze cos.
Tak naprawde Furesheinstelle wysyla zwykky liscik ze w zwiazku z tym ze zapytalem o mozliwosc wyrobienia w DE prawka to zapraszaja w pierwszej kolejnosci do przeprowadzenia testu MPU, po zakonczeniu MPU moglem przystapic do kursu ba prawo jazdy...
I tu wedlug mbie jest pies pogrzebany, uwarunkowanie wydania PJ a nie zakaz jazdy...

Przeciez ja nawet tego zwyklego listu moglem nie wyjac ze skrzynki czy nogl do mnie nie dotrzec...
To logiczne czy nie?
04-02-2017, 13:04

(04-02-2017, 12:09)Aurora napisał(a): Podczas następnej kontroli okaże się, czy miałeś rację.
04-02-2017, 13:07

No risk - no fun!
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • Aurora
04-02-2017, 13:10

Dargrab,
policja w De to nie ludzie z lapanki.
"Wykasuja" cie szybciej,niz my tutaj piszemy.
Dla nich slowo "Führescheintourismus"...nie jest slowem obcym.
Daj znac ile zaplacisz nastepnym razem.
Milego...
04-02-2017, 13:18

(04-02-2017, 13:04)dargrab5 napisał(a):
Przeciez ja nawet tego  zwyklego listu moglem nie wyjac ze skrzynki czy nogl do mnie nie dotrzec...
To logiczne czy nie?

No pewnie,ze mogłeś,ale możesz tez wsiąść do samochodu nie oglądając się z siebie jak przestępca.
Nie musi również stawać Ci serce kołkiem na widok samochodu policyjnego.

Dlatego skorzystaj z rady Iberte i zapytaj o poradę prawnika,komfort psychiczny to podstawaWink
04-02-2017, 13:23

(04-02-2017, 13:04)dargrab5 napisał(a):
Przeciez ja nawet tego  zwyklego listu moglem nie wyjac ze skrzynki czy nogl do mnie nie dotrzec...
To logiczne czy nie?

"Logiczne" jest nie to, co ty sobie sądzisz, lecz prawo obowiązujące w DE.

Nawet, gdyby to prawo twoim zdaniem było nie-logiczne.
- jest prawo dot. dostawy listów i zachowania się obywatela na ten temat
(przypisek mój: w DE listy nie giną)
- w przypadku, gdy jesteś w stanie cokolwiek udowodnić - wygrałeś
04-02-2017, 13:32