Nasze-Niemcy.pl
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249)
+---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274)
+---- Wątek: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? (/Watek-czy-lepiej-byc-ladnym-i-madrym-czy-brzydkim_2805)

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - ferdydurke - 18-01-2019

(18-01-2019, 01:06)Majami napisał(a): Jak ktos ma czas by co dwie minuty mieszać bigos to go sobie do gara wstawia na kuchenke.

Ja polecam garnek i mieszanie Tongue
Bez sensu! Nie jesteś wstanie wymieszać równomiernie bigosu w garnku 8-litrowym.
Po za tym zamierzasz stać 90 minut przy piecu?
Jeśli przyjmujemy zasadę, że dobry bigos musi być trzykrotnie podgrzany, to spędzisz ca. 4 godziny na mieszaniu bigosu.
Bigos gotowany/pieczony w brytwance w piekarniku wymaga dwóch wymieszań na jedno podgrzewanie.
Lubię bigos "mokry", dlatego trudno mi pisać o pieczeniu. 
Mój bigos przegryza się przez te trzy podgrzewania, kto tego nie rozumie nie ma pojęcia o kuchni.
Cebula i kminek a la Magda Gessler są "no go", tak samo jak pożyczanie pieniędzy rodzinie Gessler. Cool

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Majami - 18-01-2019

Mam czas . ja bigos robię trzy dni a nie trzy godziny.
Polega to na przygrzewaniu i przesiakaniu przypraw. To jest potrawa ktora musi przesiaknać i załapac pewne przyprawy na ciepło i zimno.
W kuchni nazywa się to " przespać "
Kapusta i kminek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdzie ty tę cebule wyczytałeś ?

Wyższa szkoła gotowania to nie kapucha , a miecho i sosy.
Chociaż ten najbardziej trudny do zrobienia sos wcale nie jest do mięsa

To tak jak z chlebem , on musi dojrzeć.
Tak jak ze swiniobiciem .... mieso musi odtajać ( wyparować , odetchnąć ) przynajmniej z dzień i dopiero po tym czasie sie szynki i i kiełbasy robi.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - ferdydurke - 18-01-2019

Cebulę i kminek wyczytałem w recepturze podanej przez zielonkę, która powołała się na miernotę kuchenną Madzię Gessler, która o kuchni nie ma zielonego pojęcia. Adaś pomógł jej w opanowaniu narzędzi medialnych, oraz wprowadził w świat mediów i tym sposobem Madzia stała się pierwszą kucharką RP.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Majami - 18-01-2019

Brnijcie dalej w temat kuchni....magiczny swiat o którym nie macie pojęcia.
Powodzenia

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Słoninka - 18-01-2019

(18-01-2019, 01:57)ferdydurke napisał(a): Cebulę i kminek wyczytałem w recepturze podanej przez zielonkę, która powołała się na miernotę kuchenną Madzię Gessler, która o kuchni nie ma zielonego pojęcia. Adaś pomógł jej w opanowaniu narzędzi medialnych, oraz wprowadził w świat mediów i tym sposobem Madzia stała się pierwszą kucharką RP.

Szkoda, zeJerzenu nikt w niczym nie pomógł.
Może byłby przynajmniej miernota, a nie rozhisteryzowanym i głośnym jak bazarowa przekupka typem, który przynudza swoimi niestrawnymi tekstami, wywołując ogólna niechęć.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - dziaczuk - 18-01-2019

(18-01-2019, 01:06)Majami napisał(a): Ja polecam garnek i mieszanie
Ja tez tak Robie, a Co mi zalezy pomieszac, od czasu do czasu, w tym czasie möge zarobic sernika, albo poodkurzac chalupe,w nocy spie a on dogorewa I znowu w drugi dzin pomieszac, pogrzeje, w miedzy czasie pkna umyje I znowu noc gwiazdzista,

To sie nazyea staropolska kuchnia

Kminek tez mozna do rzucic na trawienie, tak bigos przegryzie że jest praktycznie niewyczuwalne

Milego dnia

Okulary w naprawie, widzę przez mgłę jak napisałam tak napisałam przepraszam

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Słoninka - 18-01-2019

A ja jadąc do pracy niemalże popłakałam się ze śmiechu.
W lokalnym radiu podali info ze na eko farmie drobiu pod miastem można....zostać przyjacielem kury na 12 miesięcy.  Kosztuje to 50 euro/miesiąc.
W tym czasie można kure odwiedzać i ma się prawo do 20 jajek/miesiąc.
Po 12 miesiącach można poprosić o jej...zaszlachtowanie i zabrać do domu na rosół, albo...nadal być przyjacielem zwierzęt.

Czegóż to ludzie nie wymyślą... Huh

Mili, inteligentni i obcykani w kulinarnych zawiłościach Forumowicze życzę Wam radosnego piątku, bo po nim jak wiadomo następuje radosny łykend.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Jamaica - 18-01-2019

Nigdy nie przepadałam za grzybami, wiec i ich zwyczajowo nie jadam. Powybieralam wszystkie grzyby z bigosu i je wyrzuciłam. Już nigdy nie tknę grzybów - bo są obsikiwane przez lisy itp.
A za gotowanie bigosu tez już nigdy się nigdy nie wezmę. Mam dość...

Mimo wszystko - miłego dnia.

Jamica, no co Ty...?
Weź to wszystko z przymrużeniem oka.....I nie zniechecaj się, wszak: Übung macht Meister Big Grin

A taką kurę na rok to byś wzięła?
W sumie to tylko...600 euro. Za to 240 jaj i kure można odwiedzać.... Cool

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Jamaica - 18-01-2019

Gdybym przyzwyczaiła się do jakiego zwierzęcia, to nie potrafiłabym go zabić i zjeść.
Nawet kury, która jest wg mnie brzydkim ptakiem.
Za to pisklęta są ładne, bo takie kuschelig Wink

Gdybym sie tak rozczulala, to nigdy nie jadłabym tez mięsa. Cóż... człowiek to drapieżne zwierze.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Freddy - 18-01-2019

Jamaica,
grzyby suszy sie swieze, oczyszczone ale nie umyte.
Przynajmniej ja tak robie. I wszyscy inni, ktorych znam i ktorzy zbieraja grzyby.
To po pierwsze.
Czy na grzyba nasika lis? Nie wiem. Prawdopodobienstwo jest bardzo, bardzo male ale mimo to, grzyby powinno sie myc przed spozyciem. Chociazby po to aby ci piasek w zebach nie trzeszczal i igliwie nie wchodzilo miedzy zeby.
Grzyba wysuszonego nie umyjesz. Pokruszysz go, zniszczysz ale nie umyjesz.
Wysuszony grzyb traci wode i sie kurczy. Aby sie nadawal do spozycia trzeba mu te wode "zwrocic" czyli krotko zagotowac. Moczenie w zimnej wodzie nic nie daje.
Wtedy ponownie robi sie miekki i elestyczny.
Wtedy tez mozna go pociac w paski, kostke czy jak kto lubi i dodac do potrawy (nie musi byc koniecznie bigos. Moga byc uszka czy po prostu zupa grzybowa).

Ja bigos gotuje w garnku na piecu. Nie w piekarniku co wcale jednak nie znaczy, ze w piekarniku nie mozna.
Ferdydurke gotuje w piekarniku i jak zapewnia, jego bigos smakuje bardzo dobrze.
Ja gotuje na plycie pieca i moj bigos tez bardzo dobrze smakuje (przynajmniej tak zapewniaja mnie moi goscie).

Ktory bigos smakuje lepiej mozna bylo by tylko stwierdzic przez bezposrednie porownanie.
Moze zrobimy tak: ja ugotuje moj bigos na piecu, Ferdydurke w piekarniku (z grzybami z Puszczy Pszczynskiej zbieranych kolo elewatora w ktorym wyciagal 3 kafle w ciagu nocki) a iberte dokonana degustacji i wyda sprawiedliwy wyrok.

Sloninka zas zatroszczy sie o kieliszek dobrej, czystej wodki po konsumpcji aby iberte sie nie zakrztusil.

Milego dnia

Ps. Do bigosu mozna dodawac rozne dodatki. Jednemu smakuje, drugiemu nie. Ja ostatnio dodalem troche chilli.
Mnie smakowalo, mojej zonie nie bardzo.

I jeszcze jedno ferdydurke i Sloninka.... Chcecie sie obrzucac tutaj wyzwiskami? Od cipek i cwokow?
Przeciez to czytaja takze inni, nie zalogowani internauci.
Jezeli to lubicie robcie to na priva ale bez wciagania publiki w te sprawy.
Jezeli sie to nie zmieni, temat wyleci w kosmos, nawet jezeli bedziecie na mnie smiertelnie obrazeni.
To tyle.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - iberte - 18-01-2019

Witajcie przemili, uroczy i piekni internauci....

Jesli chodzi o cipki..... to ja bardzo chetnie.
Cwoki.... niekoniecznie.
Grzyby w Puszczy Pszczynskiej sa podlewane przez zubry.
To kilkanascie litrow amoniaku dziennie.
Tego zaden bigos nie wytrzyma.
Podobnie jak Jamaicka, nie chce juz zadnego bigosu.
Zna ktos przepis na zupe mleczna pieczona?

znalezione w internecie

"zupa z piekarnika"

[Obrazek: DSC03585.JPG] 

Pierwszy raz zupę robioną w piekarniku zobaczyłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem Jej tytuł mocno mnie zaintrygował. W zasadzie nie powinno być w tym nic dziwnego Smile W piekarniku już przygotowywałam dania jednogarnkowe jak choćby wołowinę po burgundzku (klik). Ten przepis jednak zaciekawił mnie bogactwem składników i smaków i kolorów. Ananasa w zupie szczerze mówiąc też pierwszy raz jadłam Smile  Danie doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycące. Przepis w którym dokonałam kilku zmian dzisiaj Wam prezentuję i bardzo gorąco polecam Smile

Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
1/2 kg cebuli
1 słoik (250ml) pieczarek marynowanych (odcedzonych)
1 puszka groszku konserwowego (z zalewą)
1 puszka ananasa w kawałkach (z zalewą)
1 puszka pomidorów krojonych
1 słoik (350ml) papryki konserwowej (z zalewą)
1 szkl keczupu łagodnego
3 łyżeczki curry
szczypta chili
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
300g kwaśnej 18% śmietany
1 szkl wody+ 1-2 szkl wody (lub rosołu)

Moja uwaga:
Ostatnia pozycję  przepisu- wodę należy zamienić na...mleko, wówczas zupa będzie mleczna Cool

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Unka - 18-01-2019

Piec stron bigosowych porad . Rezultat moze i smaczny , ale obrzydzony faktami ..odpada .
Byl kiedys taki kawal o ogrodniku , truskawkach i wariacie . Byly tez zatrucia Bio salata ...
Jamaica , nie zniechecaj sie . Kazdy popelnia jakies bledy i tak sie uczy .
Ja kiedys upieklam kurczaka z torebka z wnetrznosciami w srodku Big Grin

Na zupę mleczna przepis chciał,
więc....dostał Angel
Teraz zupy nie gotuje,
tylko rząd...konstruuje Confused
Dziewice orleanskie wyszukuje
i na ministerki powołuje Cool

Nie wiem jak można zrezygnować z grzybów w kuchni.
Ja gotując rosół wrzucam suszone grzybki - przysłowiowe dwa grzyby w barszczu.
Tak jak napisał Freddy, grzyby to nie tylko bigos.
U mnie obok potraw które wymienił Freddy grzyby leśne lądują m.in. w żurku, pierogach, gulaszu, krokietach czy w zwykłym grzybowym sosie.
Jeśli ktoś brzydzi się lisimi sikami, to polecam środek zastępczy, który u mnie ląduje w bigosie obok grzybów leśnych - pieczarki ciemne ca.400-500 gram małe główki bez ogonków, przekrojone na pół i podsmażone na patelni w maśle i oliwie do smażenia.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - iberte - 18-01-2019

Dziewice..... to jest temat!
Ten wyraz nalezy umiescic w slowniku wyrazow obcych.

Dlaczego przeszlas do propagandy?
Juz kiedys pisalem, ze 50- ke czytam periodycznie.
Byla Jamaicka z przyjeciem to poczytalem.
Przy okazji zauwazylem modera z sofa na polpietrze.
Bedzie mial teraz personel i nie musi oszczedzac.

O jeny!!!
Znowu grzyby!!!!
Gdzie tu sie schowac?

To ze pieczarki na końskim łajnie nikomu mam nadzieje nie trzeba przypominac...

(18-01-2019, 21:06)Freddy napisał(a): To ze pieczarki na końskim łajnie nikomu mam nadzieje nie trzeba przypominac...
Ale pieczarki możesz umyć przed przeróbką. Smile

Zapachu nie zmyjesz.