![]() |
Jak znaleźć pracę w Niemczech ? - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_5) +--- Dział: Poradnik (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-poradnik_759) +--- Wątek: Jak znaleźć pracę w Niemczech ? (/Watek-jak-znalezc-prace-w-niemczech_523) |
Jak znaleźć pracę w Niemczech ? - Matze - 25-08-2013 Znajdź pracę w Niemczech Niejednokrotnie myślałeś/aś na pewno o tym gdzie uderzyć żeby szybko i skutecznie znaleźć pracę. W zależności od tego czy jesteś już na miejscu, w Niemczech, czy też jeszcze w Polsce - postaram się Tobie pomóc. Jeżeli należych do osób z pierwszej grupy, warto wydać troszkę pieniążków i pojeździć po Leihfirmach. Jest to chyba najprostszy i najbardziej skuteczny sposób na szybkie znalezienie pracy. Oczywiście na początek, na zarobek większy jak 1200-1300 euro nie powinniśmy liczyć, ale na start są to dobre pieniądze. Gdzie szukać pracy będąc w Niemczech: Leihfirmy (Biura Pośrednictwa Pracy) Arbeitzamt (Urząd Pracy) internet - np. http://www.jobscout24.de/ Jak szukać pracy będąc w Polsce: ogłoszenia w gazetach (moi znajomi tak znaleźli pracę w Holandii, a następnie w Niemczech) internet (wspomniany wcześniej JobScout), pracuj.pl, niemcy.praca123.eu, poloniusz.pl/praca-niemcy przeczytaj mój poradnik, jak wystartowałem w Niemczech i zarobiłem 30 tysięcy złotych w 6 miesięcy (zakładka Zarabiaj w Niemczech, na moim blogu) Dodam, polecę jeszcze od siebie region, w którym warto szukać pracy. Jest to mój land, a więc Baden-Wurttemberg, bardzo otwarty na obcokrajowców i wg. mnie korzystny jeśli chodzi o oferty pracy. Jestem przekonany, że decydując się na ten kierunek - nie pożałujesz! Życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniu pracy - na pewno się uda! ![]() źródło: zycieniemcy.blogspot.de - ychna - 14-10-2013 Oferty (dobrej)pracy - rozchodza sie poza konkursem! Co to oznacza? Oznacza to, ze zanim sie o nich oficjalnie dowiesz, 70% ofert juz nie ma! Zostaje 30% - z tego, kto pierwszy ten lepszy, czyli zero szans - i ostatecznie na rynek pracy trafia oficjalne 10% - 20% - powiedzmy sobie szczerze - tego - czego nikt nie chcial wziac! Moja couch - twierdzi, i ma racje - ze dobra prace mozna dostac po znajomosci! Trudno, zeby obcokrajowcy mieli jakies znajomosci i koneksje w obcym panstwie. Ale, nic nie jest niemozliwe - i funkcjonuje to tak: Nalezy przygotowac sobie dobre Bewerbungsunterlagen (wzory w internecie) w wiekszej ilosci egzemplarzy. Dobrze jest byc przygotowanym do tego jak szukac pracy, o wszystkim mozna poczytac, zapytac innych. Wybrac sobie kilka firm, ktorymi jestesmy zainteresowani - i osobiscie*** pojechac - zapytac o prace. Prosze sobie wyobrazic, ze przetrenowalam ten schemat, pomagalam szukac pracy kobiecie, ktora bardzo slabo zna jezyk niemiecki i zrobilysmy to z marszu (niestety - bez przygotowan, ktore opisalam). Bylysmy w kilku obiektach i to co tlumaczyla nam couch - potwierdza sie! Jeden przypadek - byl na nie - brak znajomosci jezyka. Pozostale trzy - wykazano zainteresowanie, poproszono o zlozenie dokumentow, pozostawienie nr telefonu! I to jest cala tajemnica - dziewczyna szukajaca pracy nie jest juz osoba X, tylko ma twarz, nastapil juz pierwszy kontakt z pontencjalnym pracodawca. Jezeli zrobila dobre wrazenie - ma wieksze szanse niz kazda inna osoba z zewnatrz. Zycze powodzenia - ![]() - fabek - 15-10-2013 Najgorzej jest z językiem, ponieważ nie wiele firm chce przyjąć bez znajomości języka. Jak już język nie jest problemem to i znalezieni pracy też nim nie będzie. Trzeba oczywiście trochę chęci. - Sigi - 17-10-2013 fabek napisał(a):Najgorzej jest z językiem, ponieważ nie wiele firm chce przyjąć bez znajomości języka. Jak już język nie jest problemem to i znalezieni pracy też nim nie będzie. Trzeba oczywiście trochę chęci. Zgadza sie. Bez jezyka jezeli wogole uda ci sie znalesc prace, to za marne wynagrodzenie. - ychna - 18-10-2013 Od czegos trzeba zaczac - przemeczyc sie - nauka idzie dobrze, przeciez obcuje sie z jezykiem na codzien. ![]() |