![]() |
Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? (/Watek-co-wybierasz-polski-mechanik-czy-niemiecki_2988) |
Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - ferdydurke - 27-03-2019 Rozmowa z Traffką skłoniła mnie do napisania tego tematu. Mam autko do serwisu - potrzebne prace zostały wycenione następująco: - polski mechanik - super fachowiec z wykształceniem i latami doświadczeń - cena ca. 1000 euro - niemiecki warsztat specjalizujący się w marce - cena 1290 euro. Na którą ofertę się decydujecie i dlaczego? RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - Majamka - 27-03-2019 Rozumiem że wybieram pomiedzy : Super fachowiec z wykształceniem i latami doświadczeń - cena ca. 1000 euro a - niemiecki warsztat specjalizujący sie w marce - cena 1290m euro albo ca.1290 euro Czy polski mechanik ma niemiecki warsztat ? Jaka pewnośc że w niemieckim specjalizującym się warsztacie przy aucie nie będzie pracował nikt z cudzoziemskimi korzeniami ? Jeśli tak to jakich nacji korzenie wykluczają lub wprowadzają watek podejrzenia o popełnieniu ewentualnego błędu ? Bo takowy może się przecież zdarzyć , no chyba że zdarzyć się nie może . RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - Ronja - 27-03-2019 Folksdojcz wybierze niemiecki warsztat-koste was es wolle! Bedzie fuszera niemiecka ![]() RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - Leon 66 - 27-03-2019 Zielonka, fe ! tak od razu z grubej rury... nie mowi sie Folksdojcz tylko Volksdeutsch , no albo jak wiekszosc z nas mowi - Aussiedler . Co do pytania,.. Gdyby moj Merolek mial juz niedociägniecia na 1200 E, to raczej zrezygnowalabym z warsztatow , a zaczela szukac nowego .. Czesc Ferdy.. ![]() RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - "RENIA" - 27-03-2019 Ferdy,trudne pytanie zadales. Za 1200 e to musi byc auto po wypadku a taki to lepiej uz na zlom oddac. To zalezy tez co mialabym uszkodzone.Jezel motor to poszlabym do takiego,ktory specjalizuje sie w naprawie motorow.Niemcy maja to wszystko podzielone na specjalizacje. Sa tacy co robia tylko rure wydechowa a inni tylko blacharke. Nasz rodak robi wszystko nawet licznik cofnie. Ja bym wybrala znajomego. RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - Majamka - 27-03-2019 Miłe panie , w dzisiejszych czasach 1000 euro to moze kosztować wymiana filtra DPF. Zatem jak się nie znacie na rzeczy to moze nie dolewajcie już płynów do baku i zajmijcie się wymianą ręczników w łazience a nie aut. Czasy kiedy się płaciło stówkę za drobną naprawę to zamierzchła przeszłośc , dzis samo podłaczenie komputera do diagnostyki to koszt ca, 100 euro i dopiero wtedy mozemy podyskutowac co autku dolega. Auta są naszpikowane elektroniką , która nie kosztuje grosze. Z jakiej epoki wy dwie się urwałyscie ? Kompleksowy przegląd mojego auta w serwisie to koszt ok 3500 zł , w aucie oprócz baku są płyny , filtry , rozrząd ( sam rozrząd to ok 2500) i to nie są naprawy tylko normalny serwis podczas uzytkowania każdego auta. Są też tarcze i klocki hamulcowe. To sa częsci które nie mają okazji się zestarzec , tylko podlegaja procesowi eksploatacji KAŻDEGO MODELU auta. RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - ferdydurke - 27-03-2019 Ja wybrałem niemiecki warsztat z prostej przyczyny - gwarancja. Kolega gwarancji nie daje. 17 lat temu wymieniłem rozrząd w firmowym warsztacie i po 3000 km wyleciał w powietrze. Autko wróciło do warsztatu i zostało zreparowane w ramach gwarancji. Otrzymałem też samochód zastępczy na czas reparatury. Gdybym zrobił tamtą naprawę u kogoś na czarno, to miałbym prawie 4000 DM w plecy. Uważam, że te 290 euro oszczędności są niewarte tego ryzyka. RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - egle - 28-03-2019 O cenach nie napisze, ale spokojnie można auto doprowadzić do stanu używalności wydając mniej niż 1000 Euro. Wiem, bo korzystamy z polskich usług. I nie odwolywalabym się do PRL. Polscy mechanicy robią coraz lepsza robotę, ale usługi w Polsce wciąż są tanie. Jakość może być wiec w niskiej cenie. Precyzja niemieckich warsztatów to coraz częściej już legenda, zwłaszcza, ze coraz rzadziej mechanik w Niemczech mówi płynnie po niemiecku. Kiedyś miałam przyjemność naprawiać bądź wymieniać głowice w Passacie i niestety właśnie w Niemczech. Inna sprawa, ze mechanik mechanikowi nierówny, bez znaczenia czy w Niemczech czy w Polsce. Wybrałabym wiec sprawdzonego mechanika, a jeśli byłoby taniej, to czemu nie ! RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - ferdydurke - 28-03-2019 (28-03-2019, 22:21)egle napisał(a): O cenach nie napisze, ale spokojnie można auto doprowadzić do stanu używalności wydając mniej niż 1000 Euro. Wiem, bo korzystamy z polskich usług. I nie odwolywalabym się do PRL. Polscy mechanicy robią coraz lepsza robotę, ale usługi w Polsce wciąż są tanie. Jakość może być wiec w niskiej cenie.Egle, ja koledze ufam, ale on nie daje gwarancji. Mnie się podoba w tym warsztacie to, że oni nie strzelają diagnozy z powietrza. W zeszłym roku stanąłem na AB i mechanik z ADAC wydał wyrok - uszczelka pod głowicą. Autko zostawiłem zostało dostarczone do warsztatu - diagnoza termostat i pojemnik płynu chłodzącego do wymiany - skończyło się na 380 euro. Mogli mnie wg. diagnozy przekręcić na ponad 1000 euro. Nie zrobili tego. Moja reparatura w drugim autku też nie jest tragiczna - rozrząd z dodatkami i pompą wodną plus hamulce komplet - tarcze, klocki, to też nie jest kwota, która dobija, a ja będę mógł sprawdzić jak kolega zdiagnozował autko i czy rzeczywiście wszystkie części hamulcowe są do wymiany, bo na display-u nic się nie wyświetla, a klocki są z sensorami. Warsztat podał mi cenę jeśli wszystko będzie do wymiany. Aha jeszcze dodatek do polskich warsztatów. 11 lat temu robiłem serwis w firmowym warsztacie we Wrocławiu z polecenia przyjaciółki. Zaoszczędziłem może z 20 euro. ![]() RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - Majamka - 29-03-2019 Z rozrządem nie dyskutuje. Ale klocki i tarcze możesz ocenić sam po zdjęciu koła. Ceny między serwisem w Polsce a tutaj mogą się róznić max stówke lub dwie. Zmiana gum w polskim warsztacie a w niemieckim serwisie już dawno się zrównała. Oleje i płyny to też różnica może 5-10 euro. RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - ferdydurke - 30-03-2019 (29-03-2019, 21:51)Majamka napisał(a): Z rozrządem nie dyskutuje.Majami, masz rację z hamulcami, ale uważam, że kolega deczko przesadza. On otrzymuje kasę nieopodatkowaną - dołóż do tego 1000 euro 19% MwSt. i masz 1190 euro. Czyli jest 100 euro taniej. Mój warsztat musi zapłacić czynsz, Nebenkosten i wszystkie opłaty pracowniczo-socjalne. Z mojej kieszeni wypłynie 30% więcej kasy, ale będę miał czyste sumienie. Ułamek tych 30% wróci też do mnie. Dodatkowo, jest to samochód rezerwowy, który bardzo lubie, za dwa tygodnie wsadzę go na mobile.de i zobacze co się będzie działo. Jak otrzymam sumę, która mnie zadowoli, to sprzedam, jak nie, to odnowię i będę trzymał, aż stanie się Prawdziwym rarytasem. RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - hubik - 01-04-2019 Co to za fura'? RE: Co wybierasz? Polski mechanik czy niemiecki warsztat? - ferdydurke - 04-04-2019 Wygodna! ![]() |