![]() |
świadczenia rodzinne - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Ważne dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-wazne-dyskusje_1737) +--- Wątek: świadczenia rodzinne (/Watek-swiadczenia-rodzinne_2792) |
świadczenia rodzinne - justyna869 - 29-09-2018 Witam, piszę z prośbą o udzielenie porady w mojej sytuacji, a mianowicie: Obecnie pracuję w Polsce, przebywam na urlopie macierzyńskim i wraz z dzieckiem wyjechałam do Niemiec gdzie pracuje mąż. Czy pobierając świadczenie macierzyńskie i w przypadku kiedy jestem w Niemczech zameldowana, a mąż nadal pracuje to możemy się ubiegać o elterngeld?Z tym, że dziecko urodziło się w Polsce. RE: świadczenia rodzinne - Lawenka - 29-09-2018 https://www.bmfsfj.de/bmfsfj/themen/familie/familienleistungen/elterngeld/elterngeld-und-elterngeldplus/73752 RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 29-09-2018 ubiegajcie sie o wszystko co mozliwe, najwyzej dostaniecie negatywna odpowiedz, kto sklada wnioski ten nie bladzi RE: świadczenia rodzinne - iberte - 29-09-2018 Miejsce urodzenia dziecka nie ma znaczenia. Nie spelniacie warunkow i to swiadczenie Wam nie przysluguje. RE: świadczenia rodzinne - Lawenka - 29-09-2018 O, jakie miasto w niemczech chodzi? RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 29-09-2018 (29-09-2018, 15:10)iberte napisał(a): Miejsce urodzenia dziecka nie ma znaczenia. i wiedzial co powiedzial , ojciec pracuje w niemczech a dziecku mieszkajacemu w niemczech nie przysluguja pieniadze, to jakas poruta, skladac wniosek i juz a w razie czego nawet adwokata sie poradzic RE: świadczenia rodzinne - iberte - 29-09-2018 (29-09-2018, 20:01)Diego10 napisał(a):(29-09-2018, 15:10)iberte napisał(a): Miejsce urodzenia dziecka nie ma znaczenia. Wniosek to EXPERCIE mozesz nawet na Virtuti Militari zlozyc. Wyloz jeszcze pieniadze na adwokata, to bynajmniej nie straca wlasnych. RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 29-09-2018 zamknij sie zawsze doradzasz glupoty, zazdroscisz rodakom ze dostana pare groszy wiecej i dobrze bo im sie to nalezy a ty jestes niekompetentny i w dodatku wredny dla rodakow RE: świadczenia rodzinne - helen*** - 29-09-2018 Czesc ludzie ![]() Diego z jakiej racji im sie nalezy? Rodacy maja mozliwosc tutaj pracowac ,niech pracuja uczciwie , niech beda szczesliwi,ze maja na chleb, ale nie musza dziadowac . kombinowac. Moj syn skonczyl w tym miesiacu 25 lat, w styczniu skonczy szkole, mimo ,ze sie nadal jeszcze uczy Kindergeld nie nalezy mu sie, urodzil sie w DE. Dlaczego dla obcokrajowcow wszystko nalezy sie ? RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 29-09-2018 czesc Helen, oczywiscie ze mu sie KG nalezy, zaswiadczenie ze szkoly musisz do Familienkassy wyslac, znam ludzi, ktorzy studiowali i dostawali kg do 30 roku zycia https://www.kindergeld.org/kindergeld-in-ausbildung.html poczytaj tutaj, jezeli dziecko normalnie robi wyksztalcenie , ma prawo do kg, chyba ze je ciagle przerywa zmienia kierunki i nie widac konca to wtedy moze kg nie dostac RE: świadczenia rodzinne - helen*** - 29-09-2018 Nie nalezy mu sie. Jezeli bylby w wojsku itp, sprawy przez ktore przedluzyl mu sie czas nauki, to otrzymalby KG. (29-09-2018, 21:33)helen*** napisał(a): Nie nalezy mu sie. Jezeli bylby w wojsku itp, sprawy przez ktore przedluzyl mu sie czas nauki, to otrzymalby KG. https://www.zurecht.de/steuerrecht/kindergeld/aelter-25/ Nic nie przerywal.Skonczyl 25 lat i koniec . RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 29-09-2018 Helen, nie koniec , wyslij zaswiadczenie i na pewno dalej dostaniesz kg dla chlopca, RE: świadczenia rodzinne - helen*** - 29-09-2018 (29-09-2018, 21:43)Diego10 napisał(a): Helen, nie koniec , wyslij zaswiadczenie i na pewno dalej dostaniesz kg dla chlopca, On sobie poczytal i zostawil to, powiedzial, ze nie ma szans, masz racje ,niech wypelni to , jego firma potwierdzi i oddam to, zobacze ? Wczesniej robil 3 letnia fachabi jako informatyk, ze wzgledu na chorobe nie szafnal tego ![]() ![]() RE: świadczenia rodzinne - iberte - 29-09-2018 (29-09-2018, 20:47)Diego10 napisał(a): zamknij sie zawsze doradzasz glupoty, zazdroscisz rodakom ze dostana pare groszy wiecej i dobrze bo im sie to nalezy a ty jestes niekompetentny i w dodatku wredny dla rodakow Maz...."... keine oder keine volle Ewerbstätigkeit ausübt..." Zona..."..gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland hat..." Jestes w stanie pojac? Nie jestes... bo Diego jestes. RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 29-09-2018 (29-09-2018, 21:58)helen*** napisał(a):(29-09-2018, 21:43)Diego10 napisał(a): Helen, nie koniec , wyslij zaswiadczenie i na pewno dalej dostaniesz kg dla chlopca, Helen, wniosek niech syn zlozy i dostanie (29-09-2018, 21:58)iberte napisał(a):(29-09-2018, 20:47)Diego10 napisał(a): zamknij sie zawsze doradzasz glupoty, zazdroscisz rodakom ze dostana pare groszy wiecej i dobrze bo im sie to nalezy a ty jestes niekompetentny i w dodatku wredny dla rodakow przeciez ten maz pracuje , czy ja juz taka nieczytata albo ty taki wredny, chlop pracuje baba ma dzicko pieniadze sie naleza wnioski skladac RE: świadczenia rodzinne - iberte - 30-09-2018 [quote RE: świadczenia rodzinne - justyna869 - 30-09-2018 (29-09-2018, 15:44)Lawenka napisał(a): O, jakie miasto w niemczech chodzi?Chodzi o Siegen RE: świadczenia rodzinne - justyna869 - 30-09-2018 Dziękuję tym,którzy rozumieją sytuację i próbują coś pomóc:) RE: świadczenia rodzinne - dziaczuk - 30-09-2018 Justyna oczywiście,że są tacy bardziej rozumni ,iberte tylko świruje ,to taki tylko humor niemiecki Jeśli ma na myśli to co ja iberte ,to się nie należą pieniążki w Niemczech ,ale jeśli zrezygnuje z macierzyńskiego w Polsce to tak .No bo jak ,aż dwie sroki ciągnąc za ogon ? A może ja coś nie doczytałam ? Justyna jeszcze raz napisz jak to wygląda z detalami .Pobierasz w Polsce jakieś pieniądze na dziecko i na siebie ? Tak czy nie ? RE: świadczenia rodzinne - Diego10 - 30-09-2018 Justyna, nie czytaj i nie probuj tu cokolwiek rozumiec bo piszesz oprocz mnie ciagle z ta sama osoba, |