![]() |
0 - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Newsy z kraju i ze świata (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-newsy-z-kraju-i-ze-swiata_1250) +--- Wątek: 0 (/Watek-0_2012) Strony:
1
2
|
0 - ychna - 11-09-2016 Gest solidarności po ataku na profesora UW W sobotę warszawiacy spotkali się w tramwaju, by zaprotestować przeciwko przemocy, jaka dotknęła prof. Kochanowskiego. - A po rosyjsku nie umiecie? To ja was nauczę - komenderuje starsza pani jadąca linią 22 i zaczyna deklamować rosyjski wiersz. Obok niej ludzie witają się ze sobą i z uśmiechem rozmawiają po angielsku, niemiecku, hebrajsku i w kilku innych językach. Tuż po południu w tramwaju jadącym z Woli do centrum spotkali się warszawiacy, którzy chcieli wyrazić solidarność z prof. Jerzym Kochanowskim, który w czwartek został zaatakowany za to, że rozmawiał z kolegą po niemiecku. Profesor UW zaatakowany za mówienie po niemiecku Do incydentu doszło w tramwaju linii 22. - Rozmawiałem z profesorem uniwersytetu w Jenie. Mieliśmy nieprzyjemność stanąć obok jakichś meneli. Jeden z nich powiedział, żeby przy nim nie rozmawiać po niemiecku. Spokojnie odpowiedziałem, że będę rozmawiać, bo mój znajomy nie zna polskiego. Wtedy uderzył mnie w twarz - relacjonował w piątek "Stołecznej" prof. Kochanowski. Dodał, że nie pomogli mu ani współpasażerowie, ani motorniczy. Czwartkowy wieczór spędził w szpitalu, gdzie miał zakładane szwy. "Jadąc wspólnie, czujemy się bezpieczni" Informacja o ataku poruszyła warszawiaków. Na Facebooku skrzyknęli się na akcję solidarności pod hasłem "Bezpieczny tramwaj dla wszystkich". "Czy tak będzie wyglądała teraz nasza rzeczywistość? Czy już nie będziemy mogli rozmawiać w obcych językach w przestrzeni publicznej?" - napisał jej organizator Daniel Wolniewicz-Slomka. Rodzice Daniela pochodzą z Izraela i Brazylii, w Warszawie mieszka od pięciu lat. Na akcję przyszedł z żoną Klaudią. - Byliśmy dotknięci informacją o ataku na prof. Kochanowskiego. Często jeździmy tą linią, rozmawiam w niej po angielsku czy hebrajsku z kolegami. Nie może być tak, że za obcy język ktoś jest bity - mówi Daniel. - Nie chcę demonizować tego, co się wydarzyło. Nie czuję się zagrożony. To miała być pozytywna akcja. Teraz, jadąc wspólnie, czujemy się bezpieczni, wolni - dodaje. Klaudia Wolniewicz-Slomka przyznaje, że sytuacja ją zmartwiła. - Na co dzień rozmawiamy po polsku, ale Daniel uczy mnie hebrajskiego. Nie chcę już ćwiczyć go w tramwaju - mówi. "Trzeba się temu przeciwstawiać" W sobotnim przejeździe uczestniczyło około dwudziestu osób. - Szkoda, że jest nas tak mało, liczyłem na to, że wszyscy nie zmieścimy się w tramwaju. Sytuacja w Polsce jest coraz gorsza, ludzie są bici za to, że nie są stąd, a działania rządu zachęcają do takich zachowań. Trzeba się temu przeciwstawiać - mówił Rafał. Akcja potrwała kilkanaście minut: tyle, ile zajmuje przejechanie od przystanku Okopowa do centrum. Tam jej uczestnicy wyruszyli wspólnie na kawę. http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,20673140,tramwaj-w-kilku-jezykach-gest-solidarnosci-po-ataku-na-profesora.html RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 to juz koniec swiata RE: Tramwaj w kilku językach. - zieleniak - 11-09-2016 "Akcja potrwała kilkanaście minut: tyle, ile zajmuje przejechanie od przystanku Okopowa do centrum. Tam jej uczestnicy wyruszyli wspólnie na kawę." Przecież poszli na kawę razem, czyli integrancja zupełna. RE: Tramwaj w kilku językach. - ychna - 11-09-2016 (11-09-2016, 12:06)Diego13 napisał(a): to juz koniec swiata Dlaczego? Przeciez przypadki pobic zdarzaja sie wszedzie i w Polsce i poza, niedawno pobito Polakow, teraz Polaka, azylantow.. - wiec dlaczego nagle koniec? RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 tak ,tylko w tym wypadku profesor Dostal po buzi za to ze rozmawial w obcym jezyku, a moze to nie w tym jezyku rozmawial hm,pewnie tak lobuzy nic nie rozumialy i pana profesora uciszyly RE: Tramwaj w kilku językach. - paragon - 11-09-2016 Można dostać za to że jest się Polakiem,Niemcem,żydem,Rosjaninem... Za język,za wygląd itd. Nie ma co przeżywać,to normalne,i nie należy piętnować Polaków akurat za to. Ludzie! Może starczy już tego samobiczowania? RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 niemcy sa rasistami a my to katolicy RE: Tramwaj w kilku językach. - paragon - 11-09-2016 Nie wpajajmy w skrajności. Polacy mają jakiś kompleks "zachodu" . Powinni być bardziej dumni z bycia tym kim są,tylko tyle. RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 Polacy sa obciazeni historycznie a niemcy swoim zachowanie w stosunku do nas poglebiaja jeszcze Konflikt, i tak to juz zostanie oni nas nie lubia a my tez za nimi nie przepadamy RE: Tramwaj w kilku językach. - ychna - 11-09-2016 (11-09-2016, 13:00)paragon napisał(a): Można dostać za to że jest się Polakiem,Niemcem,żydem,Rosjaninem... Za język,za wygląd itd. Nie ma co przeżywać,to normalne,i nie należy piętnować Polaków akurat za to. Ludzie! Może starczy już tego samobiczowania? To, ze tak jest, wcale nie jest to normalne, smutne jest to, ze przechodzi sie nad tym do porzadku dziennego! Za chuliganstwo i za napady nalezy, a wrecz trzeba pietnowac kazdego, kto sie takich czynow dopuszcza !! (11-09-2016, 13:24)Diego13 napisał(a): Polacy sa obciazeni historycznie a niemcy swoim zachowanie w stosunku do nas poglebiaja jeszcze Konflikt, i tak to juz zostanie A Niemcy nie sa? A Polacy nie poglebiaja? Diego, ja slub bralam w Niemczech, natomiast wesele bylo urzadzane w Polsce, rodzina i przyjaciele ze strony Meza dojechali do PL i powiem Ci, ze wcale nie mialam pewnosci, czy komus nad ranem nie odbije sie jakims historycznym wspomnieniem? Ja nie moge powiedziec, ze nie lubie Niemcow, czy Koreanczykow, ja lubie ludzi za to, ze sa Ludzmi przez duze L, albo z odwrotnych powodow ich nie lubie. Dopoki bedziemy dzielic sie na "my" i "oni", to nikomu z tym dobrze nie bedzie. RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 Ychna , to jest obustronna niechec , wiemy dlaczego, oczywiscie ze sa ludzie i ludziska ale przez 26 lat w niemczech moge jedno napisac Polacy i Niemcy nigdy nie beda przyjaciolmi RE: Tramwaj w kilku językach. - ychna - 11-09-2016 Ty widzisz szklanke do polowy pusta, a ja do polowy pelna, kazdy ma swoje doswiadczenia. Mam w rodzinie Niemcow, mam rowniez znajomych i przyjaciol i jestem dumna z tego, ze sie wzajemnie szanujemy, reszta nie zamartwiam sie .. tak jak pisalam, liczy sie Czlowiek .. ![]() ps. jestem 21 lat w DE, jesli ma to jakiekolwiek znaczenie. RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 ja oceniam ta sytuacje na podstawie przeszlosci, z jednej strony niemcy z drugiej strony rosjanie nie piescili nas, nie analizuje sytuacji indywidualnych, wyjatki potwierdzaja regule RE: Tramwaj w kilku językach. - ychna - 11-09-2016 Nas? Diego, nas jeszcze wtedy na swiecie nie bylo .. Mozna pielegnowac nienawisc, mozna pielegnowac obcosc, ale czy to dobra droga? Chyba najwyzszy czas jest spojrzec na dzien dzisiejszy i w przyszlosc, pod przeszloscia postawic kreske - w tym duchu przynajmniej zyje ja i tak wychowuje moje dzieci .. Lece na rower, pogoda piekna.. RE: Tramwaj w kilku językach. - paragon - 11-09-2016 Ychna. To jest normalne. Zawsze tak bylo jest i będzie. Na całym świecie tak jest. Wierzysz w jakies chore utopie o tym ze wszyscy będą sie kochać i nie będzie konfliktów? Zejdź na ziemie. Ja na przykład nie kocham wszystkich i nie mam zamiaru tego zmieniać. Jestem normalny. RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 (11-09-2016, 15:05)ychna napisał(a): Nas? Diego, nas jeszcze wtedy na swiecie nie bylo .. nas , jako narod, zawsze bylismy w trudnych sytuacjach historycznich jednomyslini , bic niemca albo ruska, nigdy nie bylismy przyjaciolmi z niemcami i nie bedziemy , ale jako nacja , nie pisze tu o indywidualnych przypadkach, rzadko spotykam polsko-niemieckie spotkania towarzyskie, nie wychowuje i nie wychowywaalam swoich dzieci w nienawisci do nikogo kolwiek, ale sama czesto odczuwam niechec do niemow ,gdy czytam wiadomosci , ich zaklamanie , oblude, pogardzaniem innymi narodami, nami pogardzaja tez (11-09-2016, 15:06)paragon napisał(a): Ychna. To jest normalne. Zawsze tak bylo jest i będzie. Na całym świecie tak jest. Wierzysz w jakies chore utopie o tym ze wszyscy będą sie kochać i nie będzie konfliktów? Zejdź na ziemie. ja kocham swoja rodzinne, lubie duzo znajomych a nie nienawidze nikogo RE: Tramwaj w kilku językach. - Luce - 11-09-2016 Dodam swoje trzy grosze do tematu ![]() Gdyby panstwo Polskie zabronilo mowic obcymi jezykami to wszystkie tramwaje bylyby zapelnione protestujacymi ludzmi. Chama zapewne czeka sad i mam nadzieje sprawiedliwy wyrok. Kochac nie musimy wszystkich ale tolerancja i kultura jest wskazana a jesli juz tak nie kochamy pewnych nacji to powinnismy omijac te kraje szerokim lukiem ![]() RE: Tramwaj w kilku językach. - ychna - 11-09-2016 Paragonie, pozostane tam gdzie jestem i gdzie jest mi dobrze ![]() Normalnosc jest pojeciem (bardzo) wzglednym! Milej niedzieli. RE: Tramwaj w kilku językach. - paragon - 11-09-2016 (11-09-2016, 17:23)Luce napisał(a): Dodam swoje trzy grosze do tematu No i z tym siew zgadzam w 100 procentach. Jak pisalem wyzej ,jest to normalne,na calym swiecie znajda sie chamy i bandyci ktorzy moga "cie " pobic za...byle co. Za jezyk,za twarz,za to ze sie krezywo usmiechnales itd. Nie zmienimy tego nigdy. RE: Tramwaj w kilku językach. - Diego13 - 11-09-2016 paragon, gdyby profesor sie odezwal po angielsku jestem 100 procent pewna ze pijak by go nie tknal |