Nasze-Niemcy.pl
Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249)
+---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274)
+---- Wątek: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? (/Watek-po-40-strach-ma-jeszcze-wieksze-oczy_2982)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Roksolana - 25-03-2019

Dla mnie pieczenie chleba to istny ekstrim. Nigdy nie piekłam, ale moja mama , to mistrzyni w wypiekaniu chleba i różnych drożdżowych bułeczek z nadzieniem. Zresztą, ja chleba, prawie nie jem.
A coś , co chciałabym zrobić..hmmm...chyba nauczyć się nurkować w akwałungu i na własne oczy zobaczyć rafę koralową..
...bo skoczyć z bungee, już chciałam Smile
Dobry wieczór.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 26-03-2019

(25-03-2019, 21:55)Roksolana napisał(a): Dla mnie pieczenie chleba to istny ekstrim. Nigdy nie piekłam, ale moja mama , to mistrzyni w wypiekaniu chleba i różnych drożdżowych bułeczek z nadzieniem. Zresztą, ja chleba, prawie nie jem.
A coś , co chciałabym zrobić..hmmm...chyba nauczyć się nurkować w akwałungu i na własne oczy zobaczyć rafę koralową..
  ...bo skoczyć z bungee, już chciałam Smile
Dobry wieczór.
Ja nie grzebię w silnikach moich aut, bo od tego są specjaliści. Identycznie jest z pieczeniem chleba.
Należy znaleźć sobie odpowiednią piekarnie z której chleb nam smakuje. Coraz więcej w DE pojawia się piekarnii, gdzie sprzedawany jest chleb wypieczony przez fachowca w piecu z ogniem drewniannym.
Wychodzi taniej i smakuje. Wink

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Traffka - 27-03-2019

Dlaczego nalezy? Chyba bardziej na miejscu byloby napisac, ze mozna, choc to tez nie do konca prawda.
Kazdy ma prawo wyboru i jesli ktos chce to niech piecze, grzebie, szyje i obcina wlosy, choc nie fryzier.
Coz za nietakt mowic innym co dobre a co zle, co robic a czego nie robic.
W czasach PRLu mowiono nam o jedynie slusznej ideologii, ale te czasy mamy na szczescie poza nami.
Nawet komuchy, ktore jeszcze zyja zmienily swoje myslenie, dlatego dziwi, ze jakis twardoglowy jeszcze sie tutaj ostal.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 27-03-2019

(27-03-2019, 01:31)Traffka napisał(a): Dlaczego nalezy? Chyba bardziej na miejscu byloby napisac, ze mozna, choc to tez nie do konca prawda.
Kazdy ma prawo wyboru i jesli ktos chce to niech piecze, grzebie, szyje i obcina wlosy, choc nie fryzier.
Coz za nietakt mowic innym co dobre a co zle, co robic a czego nie robic.
W czasach PRLu mowiono nam o jedynie slusznej ideologii, ale te czasy mamy na szczescie poza nami.
Nawet komuchy, ktore jeszcze zyja zmienily swoje myslenie, dlatego dziwi, ze jakis twardoglowy jeszcze sie tutaj ostal.
Traffko, masz racje - można jest poprawną formą!
Nie wiem tylko dlaczego podajesz w wątpliwość tę "prawdę"?
Być może uważasz za fajne, że malarz Feliks zmieni ci klocki hamulcowe w autku.
Być może uważasz za fajne. że piekarz Jurek podłączy ci do sieci piec w kuchnii.
Teraz pytanie - czy za fajne uważałabyś, gdyby operował cię hydraulik?
Kobieto! Tych "złotych rączek" z PRL-u nikt dzisiaj nie potrzebuje!
Autko naprawia się w fachowym warsztacie, piec podłącza elektryk, stendy wstawia kardiolog, a nie pan Józek "złota rączka"

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Traffka - 27-03-2019

"Jeden o chlebie drugi o niebie"
To powiedzenie mocno pasuje do tego co piszesz ferdydurke, bo w rzeczy samej bylo o chlebie.
Ja pisalam o robieniu roznych rzeczy dla tak zwanych wlasnych potrzeb.
Jak ktos chce piec chleb niech piecze(choc nie piekarz), jak chce sobie sam uszyc firanki niech uszyje(choc nie krawiec), jak chce pomalowac mieszkanie niech maluje (choc nie malarz), jak chce upiec ciasto niech upiecze (choc nie cukiernik)
Ja nie pisalam o swiadczeniu uslug na rzecz innych przez osoby niekompetentne tylko o robieniu roznycz rzeczy  dla siebie.
Moze nauczy sie najpierw czytac ze zrozumieniem a potem pisz o Feliksach, Jurkach i innych swietych.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - egle - 27-03-2019

Roksolana :-) miło Cie widzieć :-)

Pieczenie chleba nie jest trudne, ale pracochłonne. Ja ostatnio znalazłam przepis na chlebek z maki razowej, ale Pani w przepisie dała chyba za dużo kminku, chleb wyszedł nieco gorzkawy.

Do nurkowania chyba już nie dojdę :-) będę z siebie dumna jak pokonam strach na wodzie. A,e jak jesteśmy już przy takich marzeniach, to ja kiedyś chciałam licencje pilota zrobić, :-)

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 27-03-2019

Zawsze chcialem byc maszynista.
Jezdzic lokomotywa.
Taka ogromna,tlusta....co pot z niej splywa.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 27-03-2019

(27-03-2019, 16:55)Traffka napisał(a): "Jeden o chlebie drugi o niebie"
To powiedzenie mocno pasuje do tego co piszesz ferdydurke, bo w rzeczy samej bylo o chlebie.
Ja pisalam o robieniu roznych rzeczy dla tak zwanych wlasnych potrzeb.
Jak ktos chce piec chleb niech piecze(choc nie piekarz), jak chce sobie sam uszyc firanki niech uszyje(choc nie krawiec), jak chce pomalowac mieszkanie niech maluje (choc nie malarz), jak chce upiec ciasto niech upiecze (choc nie cukiernik)
Ja nie pisalam o swiadczeniu uslug na rzecz innych przez osoby niekompetentne tylko o robieniu roznycz rzeczy  dla siebie.
Moze nauczy sie najpierw czytac ze zrozumieniem a potem pisz o Feliksach, Jurkach i innych swietych.
Takich natchnionych jak ty znam wielu - także moja córa, ale szkopuł jest w tym, że ja jeszcze nigdy nie zjadłem dobrego chleba z domowego amatorskiego wypieku. Ci co go upiekli są zachwyceni, a ja mam problem z przełknięciem go.
Z grzeczności próbuje, ale to nie jest moja kuchnia, tak jak i wina domowej roboty, które nadają się tylko i wyłącznie do przepędzenia, ale nie do picia.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - fiscus - 01-04-2019

Sorry Egle,ale nie wiedzialam gdzie wkleic link o paleniu ksiazek o Harym Poter-ze.Wybralam Twoj temat,bo wiem,ze mnie stad nie wyrzucisz Wink
Palenie ksiazek przez kler tak mnie z bulwersowalo,ze zabraklo mi jezyka w gebie. Z reszta poczytajcie sami o tym idiotycznym a wlasciwie to,debilnym wydarzeniu w Polsce.
https://opinie.wp.pl/gostkiewicz-nawet-harry-potter-nie-pomoze-gdy-ksieza-wierza-i-w-boga-i-w-magie-i-w-wielka-polske-opinia-6365650193192577a

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 01-04-2019

(01-04-2019, 15:37)fiscus napisał(a): Palenie ksiazek przez kler tak mnie z bulwersowalo,ze zabraklo mi jezyka w gebie. Z reszta poczytajcie sami o tym idiotycznym a wlasciwie to,debilnym wydarzeniu w Polsce.
https://opinie.wp.pl/gostkiewicz-nawet-harry-potter-nie-pomoze-gdy-ksieza-wierza-i-w-boga-i-w-magie-i-w-wielka-polske-opinia-6365650193192577a
Wydawało się, że ostatnimi debilami palącymi książki byli niemieccy faszyści, ale to była pomyłka, bo jeszcze w XX wieku do tego grona dołączyli islamiści paląc "Szatańskie wersety" Salmana Rushdie.
Teraz do grona debili dołączyli polscy katolicy, paląc książki o Harry Potterze, a mamy już XXI wiek.
Fiscus, czy przewidywane są kolejne stosy, kolejnych autorów przed polskimi kościołami?

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - fiscus - 01-04-2019

Ferdydurke, skoro spalono ksiazki fantasie o Harrym Poter-ze i rozowa parasolke Hallo Ketty,to chyba juz wszystkiego mozna sie spodziewac po polskim klerze.Mnie dziwi fakt,ze polskie spoleczenstwo jest tak ciemne i podatne na wciskaniu im kitu biblijnego na temat Adama i Ewy.I w to,sie swiecie wierzy a ksiazka,ktora jest totalna fikcja,dla tych idiotow,zasluguje na stos.Dziwi mnie ,ze kler ma tak duza sile przebicia,zwlaszcza po tak okropnie odrazajacych zajsciach jak gwalty na dzieciach. Slepota,to straszna choroba ale glupota przebija nawet raka.Brak mi slow,po prostu nie wierze,ze cos takiego moglo sie wydarzyc w XXI wieku.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 04-04-2019

Coś tu posprzątano! Było tak ostro?

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Unka - 04-04-2019

No dobra , ale jak tam jazda Egle na rolkach ?

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - fiscus - 04-04-2019

Cytowac nie mozna i dlaczego wymiotlo inne wpisy?

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Słoninka - 04-04-2019

(04-04-2019, 15:56)fiscus napisał(a): Cytowac nie mozna i dlaczego wymiotlo inne wpisy?

Można cytować....właśnie to zrobiłam

Wpisy wymiotlo bo były...bee i free Tongue

Ja nie moge cytowac. U mnie pisze,ze serwer nnie moze obsluzyc tego zadania.
Wniosek : Krunia ma racje co do Sloniny.

RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 04-04-2019

Czyli Krunia ma chyba racje, bo u mnie pojawia się przy próbie cytowania coś takiego:

Diese Seite funktioniert nicht

nasze-niemcy.pl kann diese Anfrage momentan nicht verarbeiten.
HTTP ERROR 500

Ciekaw jestem, jak nam to świnka wytłumaczy!?

Słuchajcie....fiscus i ferdydurke,
mogłabym być wredna i napisać Wam, że myślenie nie jest wasza mocna stroną.
Mogłabym napisać, że fiscus lepiej wychodzi wstydzenie się za Polaków-rodaków, a ferdydurke pisanie (copy and paste) na jego  urokliwym temacie o mitach.
Mogłabym...
i miałabym do tego pełne prawo,  bo Wasza bezkrytyczna wiara w bzdury, które pisze ta kobieta jest po prostu żenująca.

Ale zamiast tego napisze Wam tak:
Jeśli chcecie cytować czyjąś wypowiedź kliknijcie nie w button "cytuj" tylko w "CS".

Dziękuję za uwagę i życzę miłego wieczoru.

(04-04-2019, 21:26)Słoninka napisał(a): Słuchajcie....fiscus i ferdydurke,
mogłabym być wredna i napisać Wam, że myślenie nie jest wasza mocna stroną.
Mogłabym napisać, że fiscus lepiej wychodzi wstydzenie się za Polaków-rodaków, a ferdydurke pisanie (copy and paste) na jego urokliwym temacie o mitach.
Mogłabym...
i miałabym do tego pełne prawo, bo Wasza bezkrytyczna wiara w bzdury, które pisze ta kobieta jest po prostu żenujące.

Ale zamiast tego napisze Wam tak:
Jeśli chcecie cytować czyjąś wypowiedź kliknijcie nie w button "cytuj" tylko w "CS".

Dziękuję za uwagę i życzę miłego wieczoru.

Ale,to trzeba wiedziec, moglas sie podzielic wiedza, pani wszechwiedzaca .

Przecież się podzielilam Angel
Ale fajnie było poczytać co o mnie myślicie....