Nasze-Niemcy.pl
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Ważne dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-wazne-dyskusje_1737)
+--- Wątek: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech (/Watek-kindergeld-zasilek-rodzinny-w-niemczech_932)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - raczek - 09-10-2016

Po prostu zapraszam:
http://nasze-niemcy.pl/Watek-niemiecki-u-nas-to-proste_1971[Obrazek: kg1p5.jpg]

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Miecznik - 11-10-2016

Czy to dotyczy tylko małych dzieci?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - JULIA - 12-10-2016

prosba o pzetłmaczenie
Witam.Niestety mój były mąż nie udostepnił mi dokumentów.Znam jego adres zamieszkania.....poprzedni to.....
Znam jego nr indentyfikationnummer-
steurnummer
W Niemczech przebywa od 2008 roku.Pracuje.Nie wiem czy pobierał bądź pobiera kindergeld,Ja od niego nic nie dostałam

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sekretara - 30-10-2016

Jak długo się teraz czeka na rozpatrzenie wniosku o Kindergeld??

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego - 30-10-2016

jezeli mieszkasz w Polsce to i do 2 lat

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sekretara - 31-10-2016

(30-10-2016, 22:46)Diego napisał(a): jezeli mieszkasz w Polsce to i do 2 lat

Undecided dziękuje

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - pimpol2000 - 22-11-2016

Witajcie. Mój znajomy dzwonił niedawno na infolinię familienkasse i powiedzieli mi że ma pobierać świadczenia na dzieci w pl czyli to tzw 500+ a oni jak mu przyznają Kindergeld to tyljo mu wyrównaja różnice między 500zl a 190euro. Co o tym sądzicie? Można to racjonalnie i konkretnie potwierdzić?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - raczek - 23-11-2016

(22-11-2016, 15:02)pimpol2000 napisał(a): Witajcie.  Mój znajomy dzwonił niedawno na infolinię familienkasse i powiedzieli mi że ma pobierać świadczenia na dzieci w pl czyli to tzw 500+ a oni jak mu przyznają Kindergeld to tyljo mu wyrównaja różnice między 500zl a 190euro. Co o tym sądzicie?  Można to racjonalnie i konkretnie potwierdzić?
Podajesz zbyt mało szczegółów o konkretnym przypadku. Temat jest trochę bardziej skomplikowany, dlatego też ryczałtowe "racjonalne i konkretne" potwierdzenie jest niemożliwe.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - iberte - 26-11-2016

Potwierdzic mozna to w nastepujacym zakresie:
Jezeli dostarczy zaswiadczenie z PL,ze dzieci nie pobieraja tam zasilku,wowczas FK moze zadac aby zlozyl wniosek w Pl,a roznica w wysokosci swiadczen bedzie uzupelniona niemieckim KG.
Jezeli jednak ,przedstawi zaswiadczenie z PL,ze dzieciom sie tam zasilek nie nalezy,wowczas FK wyplaca KG w pelnej wysokosci.
Oczywiscie ,jezel warunki zostana spelnione.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - 2diego2 - 17-12-2016

na dzien dzisiejszy jest tak ze pracujacym rodzicom nalezy sie KG , Polska wystawia zaswiadczenie ze nie wyplaca KG .to trzeba u tlumacza zaprzysiezonego przetlumaczyc i dostarczyc FK,

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 24-01-2017

Cześć.Jestem pierwszy raz u Was.Mieszkam z dziećmi w Polsce staram się o kindergeld mam nadany numer i dokumenty do wypełnienia które dostałam z familienkasse.Bardzo proszę o pomoc,wnioski są w języku polskim i niemieckim.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 24-01-2017

(02-09-2016, 08:42)Diego13 napisał(a): Alexa, podaj mi swoj nummer telefonu na privie , zadzwonie do ciebie i pogadamy

raczek ma racje, moze juz tak byc ze twoj byly maz otrzymuje KG a ty o tym nie wiesz, zadzwonie rowniez w twoim imieniu do kassy rodzinnej w niemczech i zapytam sie jaki jest stan rzeczy i pomoge ci wypelnic te formularze

Czesc.Pomozesz mi wypełnić formularze o kindergeld ?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - olena - 24-01-2017

Witajcie, jestem tu pierwszy raz dużo się naszukałam w necie żeby znaleźć takie forum.
wczoraj dostałam wniosek z załącznikami z Familienkasse  bardzo proszę o pomoc w
 wypełnieniu czy ktoś mógłby mi pomóc

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 25-01-2017

(24-01-2017, 21:35)olena napisał(a): Witajcie, jestem tu pierwszy raz dużo się naszukałam w necie żeby znaleźć takie forum.
wczoraj dostałam wniosek z załącznikami z Familienkasse  bardzo proszę o pomoc w
 wypełnieniu czy ktoś mógłby mi pomóc

Hej.Ja też czekam na pomoc mamy ten sam problem. Może ktoś się znajdzie chętny do pomocy ?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - olena - 26-01-2017

może  Sad

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 26-01-2017

Cześć.Ty masz dokumenty po polsku I niemiecku ?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - olena - 26-01-2017

Tak takie mi przysłali

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sekretara - 26-01-2017

jeżeli macie pytania dotyczące Kindergeldu (otrzymałam w grudniu),wniosek wypełniałam sama(sprawdziła mi dobra dusza Shy ),postaram się pomóc-piszcie na mejla

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - olena - 27-01-2017

Dziękujemy Ci bardzo za chęć pomocy, będziemy pisać na mejla:-)

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - kelly - 27-01-2017

Cześć Smile Mam ogromną prośbę. Mąż pracuje w Niemczech od roku, a my z córką mieszkamy tu od września. Kindergeld przyznali nam po tygodniu od wysłania wniosku ale tylko bieżący, od momentu meldunku. W jaki sposób mogę uzyskać zaległy? Czy muszę wysłać jakiś wniosek? Bardzo proszę o pomoc Smile ,