![]() |
Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, (/Watek-niemieckie-odszkodowania-wojenne-dla-polski_2435) |
RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - phoenix - 11-09-2017 Jeszcze zapomniales dodac, Freddy: jeszcze Polska nie zginala i ze..... szabla odbierzemy W/g mnie nikt nie ma zamiaru wyprowadzac Polski z Uni. Nawet...Kaczynski. Oczywiscie, ze mozna szukac przyczyn i powodow dla ktorych temat reparacji wojennych zostal teraz podniesiony. Ponoc ustalenia traktatu 2+4 zamykaja Polsce droge do takowych roszczen. Nie wiem. Wiem, ze senator Karczewski jest dobrej mysli.....Pozyjemy zobaczymy. Teksty pt. " Uni na Polsce nie zalezy, Polske przejmie Rosja" i inne tego typu madrosci, uwazam za....dziecinne. Rowniez te ludowe, o tym ze pokorne ciele.... itd Jako, ze sama nie cierpie mleka, to rowniez nie stosuje tej....poddanczej maksymy. Polska to nie zadne ciele tylko suwerenne panstwo, z trudna przeszloscia i niesamowita historia. Ma prawo do wlasnego zdania i samodzielnego podejmowania decyzji, dotyczacych polskiego spoleczenstwa. Niestety....zle sie dzieje w kraju, w ktorym sie urodzilam i wychowalam ![]() To, ze politycy skacza sobie do gardel, to poniekad normalne. Polska niczym w tym wzgledzie nie rozni sie od innych krajow. Jednak to, ze polscy politycy probuja zalatwiac nasze polskie sprawy w Brukseli czy tez w Berlinie, to juz bardzo niedobrze. Nie zgadzam sie z wieloma pomyslami i pociagnieciami PISu, ale zachowanie opozcji (posel Budka, Boni i wielu innych szalonych) to juz po prostu w glowie sie nie miesci. Ma racje Korwin Mike. ze parlament europejski to banda biurokratow, ktorzy w dupie maja co tak naprawde dzieje sie w panstwach czlonkowskich. Przykladem totalnej ignorancji jest moj "ulubieniec" F.Timmermans. Slynny art.7 nie ma tak naprawde dla Polski zadnego zagrozenia i zadnych skutkow. No moze oprocz tego, ze oglosza, ze Polska nie jest krajem praworzadnym. No i co z tego? Niech sobie oglaszaja ![]() Psy szczekaja a karawana idzie dalej..... RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Jamaica - 11-09-2017 ]Ja nie uważam,ze to jest dziecinne. Polska będzie albo z Unia, albo bez. Bez Unii - wpływy w Polsce przejmieja Rosja. I niedostrzeganie tego jest wg mnie dziecinne. To takie właśnie podejście: 'mogę sobie machać szabelka, bo i tak UE nic mi nie zrobi', doprowadziło do napiętych stosunków. Nikt za Polska nie będzie płakał - trzeba sobie z tego zdać sprawę. Polska nie jest żadna potęga gospodarcza, żeby jej brak odbił się znaczaco na Unii. To Polsce jest Unia bardziej potrzeba, a nie odwrotnie. A tak nota bene, Kaczyński nie chce tak naprawdę wyprowadzić Polski z Unii, bo bez dotacji unijnych - zjedzono by go w Polsce i to żywcem. Hehe! Nie zauważa jednak, ze jego polityka zdąża do totalitaryzmu w Polsce. (I wtedy tak po prostu - jak już Polska nie będzie krajem demokratycznym, to zostanie wykluczona). Polska będąc w Unii musi się dostosować do praw unijnych, nic nie tłumaczy jej egoistycznego postępowania. Argument, ze Polska jest suwerennym państwem o trudnej historii nie daje jej prawa kwestionować prawo unijne i wymaganie dla siebie wyjątkowego traktowania. To proste: 'Jakieś weszedł między wrony, musisz krakać jak i one.' Jak Polska chce decydować tylko o sobie, to po co występowała do Unii? Dlaczego przyjmuje pieniądze unijne? Już pisałam, taki tok myślenia = ogrodzić się murem i zostać samowystarczalnym państwem rolniczym. Wtedy Polska nie będzie się musiała liczyć z opinia UE. A Unia może Polsce odebrać prawo głosu (Stimmrechtsentzug) auf europäischer Ebene. Wtedy Polska będzie zepchnięta na margines Unii. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Freddy - 11-09-2017 Jamaica, z tym odebraniem prawa glosu moze nie byc tak latwo, bo: Das Verfahren zum Stimmrechtsentzug liegt nach Auslösung in der Hand der anderen Mitgliedstaaten. Für die Verhängung von Sanktionen ist dabei ein einstimmiger Beschluss nötig. Ungarn hat aber bereits deutlich gemacht, dass es ein solches Vorgehen gegen Polen nicht mittragen würde. (Zrodlo: http://www.tagesspiegel.de/politik/eu-kommission-bruessel-droht-polen-mit-stimmrechtsentzug/20108978.html) RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - phoenix - 11-09-2017 Jamaica..... mam taka propozycje. Przeczytaj swoje 2 ostatnie wypowiedzi, najlepiej na glos i moze nawet kilkukrotnie. Potem zastanow sie nad tym co napisalas. Jesli cos z tego zastanowienia wyniknie, to....napisz, prosze. Nie ukrywam, zem..... gespannt ![]() RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Flo-Florcia - 11-09-2017 Nie znam się na polityce , zastanawiam się natomiast , że nikt nie wiesza przysłowiowych psów na Anglikach za brexit . Grecja też upomina się co rusz o jakieś odszkodowania wojenne , a nikt na serio tego nie przyjmuje do wiadomości. Moim zdaniem największym wrogiem Polski są sami Polacy. Ci , którzy stracili władzę , nie mogą się pogodzić z tym faktem. PIS natomiast ma problem z rządzeniem. No i ten Kościół jak kula u nogi , z którą każdy rząd , począwszy od Kwaśniewskiego obchodzi się jak z jajkiem. Dla mnie unia mogłaby być , ale bez tego całego eurokołchozu i bandy darmozjadów z pomysłami w zakresie kształtu pomidorów , czy wielkości jabłek , nie mówiąc już o całej dorabianej do tego ideologii. W jednym popieram rząd PIS - likwidacja gimnazjum . To idiotyczny sztuczny twór wdrożony w 1999roku , będący etapem kształcenia podstawowego , skracający naukę w szkole do 6 lat . Kontynuacja - 3 lata gimnazjum i 3 lata Liceum , bądź 2 letnia -szkoła zawodowa. System kosztował mnóstwo pieniędzy, tworząc całą strukturę administracyjną : sekretariaty , dyrekcje , zarządy oświaty itd. W owym czasie powstały olbrzymie zadłużenia finansowe miast i miasteczek , na które rząd scedował koszty utrzymania szkół na swym terenie. Polskie 3-letnie gimnazjum , nie ma nic wspólnego np. z gimnazjum niemieckim, czy gimnazjum w przedwojennej PL, kończące się maturą. Stanowi zbieranianę młodzieży w wieku wczesnych nastolatków , którym w tym trudnym okresie dojrzewania wydaje się , że wkroczyli w wiek dorosłych i wszystko im wolno. Później im na szczęście mija , kto miał lub ma dzieci nastolatki , ten wie , że trudno sobie w domu poradzić z jednym takim , czy dwojgiem , a cóż dopiero gdy w klasie jest takich ok.30. 8 - letnia podstawówka daje możliwość lepszego poznania i ukierunkowania uczniów. W szkole średniej 4 - letniej cykl nauki pozwala na lepsze przygotowanie do matury niż w ciągu lat 3 . Czasami starsze wzorce są dobre i należy do nich wrócić . Niestety wraz z każdymi zmianami struktur rośnie niezadowolenie tych , którzy stracą pracę , czyli dyrektorzy , niektórzy nauczyciele, pracownicy administracji itp. Niemniej w systemie edukacji nadrzędne winno być dobro ucznia . RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - iberte - 11-09-2017 W systemie edukacji nadrzedne ma byc dobro ucznia. W systemie zdrowotnym nadrzedne ma byc dobro pacjenta. Policja ma chronic. Sady maja byc niezalezne. Sedziowie niezawisli. Warunki pracy i placy.... godne. Jezeli to wszystko w Polsce jest... to co my tu kuzwa robimy? A zanim Polske wykopiecie z Unii i Niemcy sie na nas smiertelnie obraza.... to co? Maja placic czy nie? RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - phoenix - 11-09-2017 Moim zdaniem największym wrogiem Polski są sami Polacy. Ci , którzy stracili władzę , nie mogą się pogodzić z tym faktem. PIS natomiast ma problem z rządzeniem - napisala Flo Niestety....nie tylko ci, ktorzy stracili wladze. Pani komisarz UE Elzbieta Bienkowska krytykuje Polske w swojej wypowiedzi do der Spiegel......dla mnie to postawa haniebna, niegodna Polaka. http://www.spiegel.de/politik/ausland/eu-kommissarin-aus-polen-kritisiert-laender-wie-polen-a-1166885.html RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Majami - 11-09-2017 (11-09-2017, 17:27)Freddy napisał(a): Jamaica, W tej sprawie juz znaleziono rozwiazanie w którym Wegry odpadaja z tego głsowania. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Freddy - 11-09-2017 Mozesz napisac jak to wyglada? Ewentualnie konkretne zrodlo. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Majami - 11-09-2017 Poniewaz z demokracja Orban tez jest na bakier, to wystarczy dołaczyć ich w pakiecie do Polski podczas głosowania . To eliminuje ich z głosowania. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - ferdydurke - 11-09-2017 (11-09-2017, 18:51)iberte napisał(a): A zanim Polske wykopiecie z Unii i Niemcy sie na nas smiertelnie obraza.... to co? Maja placic czy nie?Iberte, pytanie jest źle sformułowane! Powinneś spytać : Mają żądać reparacji, czy nie? Jak wiesz każdy kij ma dwa końce! Jeśli przyjmniemy, że podpisane przez Cyrankiewicza umowy są nieważne, bo nie były podpisywane przez uprawniony do tego demokratyczny rząd, to musimy sobie zdawać sprawę z tego, że otwieramy furtkę, dla wszelkich żądań zwrotu majątku utraconego przez Niemców na terenach wschodnich Rzeszy. Przykład pani Trawny się kłania. Dzisiaj kupimy głupi elektorat, a jutro ten głupi elektorat za tę chwilę radości będzie musiał zapłacić, bardzo wysoką cenę. Mogę się jedynie domyślać, że sprawa ewentualnych reparacji dla Polski będzie rozstrzygana, przed sądem międzynarodowym, a i przed ten sąd trafią skargi obywateli niemieckich o zwrot majątków na terenach polskich. Co zrobi Polska, jak po dwa browary tyskie, parę kopalń i pałac w Pszczynie upomni się rodzina von Hochberg? Co zrobi Polska jak o Malbork upomną się Johanniter i Malteser? Co zrobi Polska jak właściciele upomną się o porty i stocznie w Szczecinie i Swinoujściu? Co wtedy? Wtedy powiemy, że zostały podpisane prawne porozumienia, przez polski i niemiecki rząd? Jeśli jedna umowa podpisana przez tamten rząd zostanie uznana za nieważną, to wtedy wszystkie umowy podpisane przez tamten rząd zostaną uznane za nieważne. I co wtedy poczniemy? Będziemy siodłać konika cisawego? Ostrzyć szabelkę? Stawiać kosę na sztorc? Co wtedy zrobimy? Czy naprawdę jesteśmy tak bezmyślni? RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Freddy - 11-09-2017 Rozumiem. Czyli mozna wylaczyc z glosowania glosy przeciwne i wynik bedzie zadawalajacy. To bardzo praktyczne rozwiazanie. Jednak mialem nadzieje, ze pod tym wpisem o znalezionym rozwiazaniu kryje sie cos konkretniejszego. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - ferdydurke - 11-09-2017 Głosy czemu przeciwne? Masz konkretne rozwiązania?! Odpowiedz na moje pytania! RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - iberte - 11-09-2017 Ferdydurke, dzisiaj BAS opublikowalo opinie i stwierdzilo, ze roszczenia Polski sa zasadne. Tak twierdza prawnicy. Rozuniem, ze teraz nastapi analiza ekonomiczna i nastepnie polityczna. Moim przywilejem jest, ze to nie ja bede decydowac. Zalozyles fajny temat, ale za czytanie tych wszystkich " gdyban", Admin powinien mi placic dodatek szkodliwy. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - ferdydurke - 11-09-2017 iberte, odpowiem ci słowami Bałcerowicza: "To, co się teraz dzieje, to jest szaleństwo - mówił w programie "Fakty po Faktach" Leszek Balczerowicz odnosząc się do starań rządu PiS o uzyskanie reparacji od Niemiec. - A także nikczemność w oszukiwaniu ludzi, że możemy osiągnąć jakieś wielkie korzyści. Ja byłbym za tym, gdyby to było realne, żeby Polska uzyskała jakieś miliardy Euro, ale to jest nierealne, to jest iluzja na pożytek partyjny. Wielu wybitnych prawników będących w poprzednich rządach (...) wiedziało, że sprawa reparacji jest na gruncie prawa międzynarodowego nie do rozstrzygnięcia. Nie należy ulegać takiemu parciu, żeby dyskutować o tym co się należy. Nam się wiele należy w jakimś subiektywnym sensie." RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - phoenix - 11-09-2017 Ten temat nie jest fajny, ponieważ nie jest fajnie prowadzony przez autora. Dlaczego niefajnie? Dlatego, że...narzucająco Założyciel tematu juz w pierwszym wpisie dokonał oceny "pomyslu" Polski odnośnie reparacji wojennych. Partie PIS nazywa pisuarem, Polaków głupkami. W każdym swoim wpisie w mocno nachalny sposób narzuca swoje zdanie, uznając je za jedynie słuszne. Nie wykazuje minimum kultury, w stosunku do dyskutantów jest niegrzeczny. RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - ferdydurke - 12-09-2017 Zielonka, dyskusja polega na wymianie argumentów, a tych dotychczas nie doczytałem. W pierwszym poście nie nazwałem Polaków głupkami, bo to jest twój wymysł, by zrobić burdę a la Zielonka znaną z innych portali, a twój kumpel moder klepnie mi przy tej okazji następne ostrzeżenia za jednym razem - najlepiej trzy! Założyłem ci temat, gdzie możesz się wykazać wiadomosciami na temat niesamowitej historii Polski. Pokaż mi! Pokaż światu! RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Jamaica - 12-09-2017 To Gutachten jest smiechu warte, bo sporzadzone przez polski sejm. Jak Polska może się w ogóle powoływać na sporządzone przez siebie orzeczenie? ![]() RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Jamaica - 12-09-2017 (11-09-2017, 22:44)Freddy napisał(a): Rozumiem. http://natemat.pl/217231,zostalismy-z-niczym-elzbieta-bienkowska-nie-zostawia-suchej-nitki-na-polskiej-dyplomacji?fb RE: Niemieckie odszkodowania wojenne dla Polski, - Freddy - 12-09-2017 Glosy przeciwne wprowadzeniu sankcji przeciwko Polsce za naruszenie zasad demokracji. Czyli konkretnie Wegier. O tym rozmawialismy. A rozwiazaniem powstalych problemow widze w reorganizacji Unii. Precz od molocha na wzor sowieckiego Sojuza, powrot do organizacji gospodarczo-politycznej niezaleznych panstw europejskich. Z naciskiem na gospodarczo. |