![]() |
Śląsk patrzy teraz na Katalonię? - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Newsy z kraju i ze świata (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-newsy-z-kraju-i-ze-swiata_1250) +--- Wątek: Śląsk patrzy teraz na Katalonię? (/Watek-slask-patrzy-teraz-na-katalonie_2458) |
RE: Śląsk patrzy teraz na Katalonię? - egle - 05-10-2017 (05-10-2017, 12:00)uzi80 napisał(a): @Egletak, też tak myślę tym bardziej, że przy pierwotnych planach stanowiliby dla siebie konkurencję w Sejmiku, a tak jedna lista, więcej głosów ![]() no tak... tylko zobacz, o Rasiu jeszcze w latach dziewięćdziesiątych było bardzo cicho, teraz pomimo, że jest to młodsza niż Związek Górnośląski organizacja, to jest bardziej widzialna, choć może to też przez kwestię celów? ZG bardziej poszedł w obronę kultury śląskiej... o pomniku nie kojarzę... który masz na myśli? nie śledzę wszystkich akcji Gorzelika. no tak, to masz inną perspektywę, ja go znam tylko z przekazu medialnego, tam daje się poznać, jako zagorzały Slonzok, ale jasne, że trzeba mieć zdrowe podejście do temu tematu. to jo sie chyba na innym Śląsku chowała ![]() ![]() RE: Śląsk patrzy teraz na Katalonię? - uzi80 - 05-10-2017 No przecież napisałem "że do czasu" ![]() ![]() Kilka lat temu była taka akcja przy okazji obchodów powstań śląskich; Gorzelik w błysku fleszy składał wieńce przy pomniku poległych powstańców walczacych "po stronie Polski". Gorzelik niby to chciał podkreślić że powstanie było przede wszystkim walka bratobójcza i na wieńcu umieścił napis "za wszystkich poległych"...czyli tych po stronie Niemieckiej również. Niby błahostka ale niesmak pozostał i on sam jakoś nie potrafił tego logicznie uzasadnić. Racja,ZG bardziej optuje za ślonska kultura, tradycja itp....no a RAŚ bardziej w polityke...i mimo ze jest "młodszy" to struktury ma silniejsze (choćby w środowisku akademickim). RE: Śląsk patrzy teraz na Katalonię? - egle - 05-10-2017 ach, myślałam, że chodzi Ci o kwestię Korfantego, z nim też sobie nie potrafi poradzić, raz tak, raz tak. no tak.. akademickie srodowisko, to właśnie on porwał, nawet Dziennik Zachodni zauważył, że wraz z Gorzelikiem zmienił się też wygląd typowego Slonzoka ![]() no teraz Gorzelik ma chyba nie mały orzech do zgryzienia. Czytałam dziś w die Zeit, że Katalonię potępiają wszyscy, bo wiadomo, zgodnie z hiszpańską konstytucją, bla bla, wiemy, znamy. Die Zeit poszedł krok dalej i napisał, że Katalonia, jako osobne państwo byłaby nie tylko poza Hiszpania, ale i Unią i potem, nawet jakby chciała wrócić w struktury unijne, to dla właściwego przykładu, nikt by jej nie przyjął już. i teraz pytanie, czy autonomia Śląska pod względem prawnym w Polsce jest możliwa? bo widzisz, we wszelkich sporach, ludzie się głowią, czy Śląsk udźwignie to ekonomicznie albo na ile w tym wszystkim mieszają środowiska zewnętrzne, a przecież, , najpierw muszą zachodzić jakieś uwarunkowania prawne. pamiętam, jak miałam kolegę na Szombierkach, tam był strach jeździć, wystarczyło napisy na blokach poczytać ![]() ![]() ![]() RE: Śląsk patrzy teraz na Katalonię? - uzi80 - 08-10-2017 @egle.... ...moje w miare pozytywne nastawienie co do powstania ŚPR...zostało mocno nadszarpnięte; w Bielsku-Białej powstają struktury nowego ugrupowania. Czyli...nie ma to być nowa inicjatywa lokalna. ..a byc może zalążek czegoś zupełnie innego. RE: Śląsk patrzy teraz na Katalonię? - ferdydurke - 08-10-2017 (02-10-2017, 22:13)ferdydurke napisał(a): Kiedy powstał sztuczny twór Kosowo na ziemiach czysto serbskich, to Polacy jako jedni z pierwszych uznali Kosowo.Dodam jeszcze jeden aspekt polskiego Kalizmu. Polska twardo stoi na stanowisku odrębności narodowej i nacjonalnego prawa w unii europejskiej. Dlaczego więc Polacy nie rozumieją slonskich tendencji do suwerenności? To jest projekcja starego polskiego powiedzenia: " Co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie " Polacy są przeciwni kolonizacji Polski, ale sami chętnie innych kolonizują ![]() Polacy są przeciwni wtrącaniu się unii w wewnętrzne sprawy Polski, ale sami mącą na Litwie, Białorusi, Ukrainie i Slonsku. ![]() |