![]() |
Niesamowita historia Polski. - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Niesamowita historia Polski. (/Watek-niesamowita-historia-polski_2442) |
RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 13-09-2017 No widzisz Majami... W temacie nie napisalas NIC. Ale pojezdzic po bandzie, to w dalszym ciagu lubisz. Skoro juz wiesz jakich ludzi powinnas omijac ,to trzymaj sie tego. RE: Niesamowita historia Polski. - Majami - 13-09-2017 Amen ![]() RE: Niesamowita historia Polski. - Renia - 13-09-2017 Iberte,widze,ze kolanko porzadnie ci dokucza.Gdybys byl zdrowy,twoje teksty bylyby inne,bardziej optymistyczne a tak sa zadziorne..Nie chce ci sie narazac i prowokowac do agresywnych wypowiedzi,dlatego pozegnam cie mile. Milej nocy z rekami na kolderce,spij slodko Ciao! RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 13-09-2017 Renia, rowniez spokojnej nocy RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 15-09-2017 Widzę, że temat poszedł w złym kierunku, dlatego proponuję powrócić do meritum, czyli niesamowitej historii Polski. Tutaj przypomnia mi się powiedzenie: " Historia kołem się toczy" Spójrzmy na trzynastowieczną i czternastowieczną Polskę. W 1240 i 41 roku zawitały do Polski hordy Czingis-Chana, które nieźle przetrzebiły ludność polską. Jako pamiątkę pozostawiły nam Sygnał z wieży Mariackiej, który od lat jako symbol jest transmitowany w polskim radiu, ale ja nie chcę pisać o mediach, bo wtedy nie było rtv, gazet, czy internetu. Po I mongolskim najeździe niektóre regiony polskie poraz pierwszy wysłały werbowników na zachód, by przyciągnąć na polskie ziemie ludność, która będzie pracowała na ogołoconej ziemi. Tak się niestety składało, że na zachodzie mieszkali Niemcy i to ich namówili do prześiedlenia werbownicy. W 1259 i 60 roku przez Polskę przeszła druga nawałnica mongolska, a w 1287 i 88 r. trzecia. Efektem tych nawałnic była utrata 75% ludności. Po każdej nawałnicy polscy werbownicy wybierali się na zachód i zachęcali do przeprowadzki na tereny polskie obiecując złote góry. Olbrzymia ilość Niemców dała się omamić i zapakowała swój dobytek i udała się do Klondaike-Polen. Odbudowała zniszczony kraj. Niejaki Vit Stwosz z Norymbergii wystrugał nawet ołtarz w kościele Mariackim w Krakowie, którym szczycimy się przed światem. Dziwny to jest ten osławiony niemiecki " Drang nach Osten " skoro proszono ich na kolanach, by zechcieli się przesiedlić. ;=)) Kiedy jednak ta przybyła niemiecka ludność zaczeła żądać większych praw do których była przyzwczajona w swoich landach, to Polacy powiedzieli im: "Wała!" "Bunt" wójta Alberta w Krakowie został krwawo stłumiony przez Władka Łokietka, a mieszczanie nie mówiący po polsku byli skracani o głowę. A teraz przenieśmy się siedem wieków dalej. Wyobraźmy sobie, że okupacja sowiecka, to takie mongolskie najazdy. W 1989 roku polska gospodarka stała na krawędzi przepaści. Ludzie pitali z tego kraju jak szczury z tonącego okrętu. Polska gospodarka potrzebowała inwestorów, więc polscy werbownicy błagali na kolanach inwestorów z całego świata, by zechcieli coś zainwestować w PL ( przypominam obnoszenie pani Johnsson-Piaseckiej w lektyce po Polsce, by zechciała coś zainwestować w PL ) Inwestorzy się znaleźli, a nawet przyjeli do swojego grona przymykając oko na niespełnione kryteria. Polska się odbudowała i rozkwitła, a inwestorzy zaczeli czerpać zyski ze swych inwestycji. No ale znów w PL pojawił się kolejny władca maleńkiego wymiaru i zamierza ukrócić prawa i zyski inwestorów. Ot " Historia kołem się toczy";=)) Po śmierci Łokietka, jego syn Kazimierz zrzekł się praw do Slonska. Jaruś nie ma syna, ale mam nadzieję, że jego następca zrzeknie się praw do Slonska.;=)) RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 15-09-2017 W czasach o ktorych piszesz, nie bylo wyborow parlamentarnych. Gdyby pewnemu hrabiemu z Luxemburga ,nie snilo sie zostac faktycznym krolem Polski, nie bylo by buntu w Krakowie. O takim drobiazgu, ze Lokietek oddal Gdansk tym od krzyza, wspominam jedynie na marginesie watku o inwestorach. Wojta rowniez nie skrocono o glowe. Nie wiem jakich polskich " werbownikow" masz na mysli, ale masowy przyplyw ludnosci do Polski( z Niemiec) to byli Zydzi. Lokietek przywrocil im przywileje i mogli uciec przed pogromami. Jezeli sie myle, to rozwin prosze konkretnie watek " werbownikow". Po 89 roku, a wiec czasie rozkwitu polskiej gospodarki( na ktory sie powolujesz) wysprzedano polski kapital. Polska nie posiada wlasnego sektora finansowego, wlasnego przemyslu, wlanych mediow, etc. Podobno gdzies pod Braniewem, jest jeszcze kawalek plazy z lasem, ktory jest polski. "Inwestorzy" jak ich nazywasz , korzystaja z ulg o ktorym w calym krolestwie EU , mozna jedynie marzyc. Jarus nie ma syna, ma kota.... a ten sobie Slonskiem glowy nie zawraca. Ty jednak pochodzisz z tego regionu, wiec moze potrafisz wytlumaczyc..... jak to jest mozliwe, ze Polacy zamykaja kopalnie uwazajac je za nierentowne, a Niemcy je kupuja? Inaczej.... chcieli kupowac, gdyby Jarus nie przeszkodzil RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 16-09-2017 iberte, jak czytam, że ty jako Polniusz czystej krwi masz kompleks Zyda do dzisiaj, to zgolony włos pod pachami staje mi dęba! :=(( Nigdy bym cię o to nie posądzał, a tu jednak wyszło szydło z worka i antysemityzm rozkwitł pełnym blaskiem :=)) iberte! Niemiaszki, którzy osiedlili się w Polsce na niemieckim prawie kolonizacyjnym nie byli Zydami. Napewno byli wsród nich Zydzi, ale oni wtedy nie potrzebowali schronienia, bo był to czas, kiedy nikt ich nie prześladował. To jest tak jak z dzisieszymi Ukraińcami - mamy tanią siłę roboczą, a całemu światu wciskamy kit po nazwą " Przyjeliśmy uchodźców " RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 16-09-2017 Iberte zanim odpowiesz emocjonalnie z tonami antysemityzmu, zastanów się nad jednym- Ukraina jest nawiększym europejskim krajem, którego terytorium znajduje się całkowicie w Europie. Jest prawie dwukrotnie większa niż Polska, ma raptem 5 milionów mieszkańców więcej niż Polska z czego 2 miliony przebywa w PL, a 1 milion w DE. Działaniami wojennymi objęte jest 20 % terytorium Ukrainy. .80% pozostaje w strefie pokojowej . Gęstość zaludnienia Polski to 123 osoby na kmq, na Ukrainie wynosi on 71 osoby na kmq. I przy tej powierzchni Ukraińcy nie są w stanie dać schronienia swoim ziomalom? Sorry iberte, ale pewnikiem ukraińscy Zydzi chcą spacyfikować Polskę, ja jestem za tym, jak długo będą się nazywać Roald Hoffmann, który w ostatnią niedzielę dał wykład na Forum Chemików w Berlinie. Jestem za każdym Zydem osiedlającym się w Polsce, bo to zwiększa jakość społeczeństwa i to wyjdzie tylko Polsce na dobre - vide lista laureatów nagrody Nobla. iberte, może w domu rodzinnym zaszczepiono ci antysetemityzm - nie jest to teraz ważne! iberte musisz wykonać woltę o 180 stopni i cieszyć się z każdego Zyda, który chce się osiedlić w PL Wtedy uwierzę., że chcesz dobrej przyszłości dla PL RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 16-09-2017 Ferdydurke, gdybym chcial pisac o moim domu rodzinnym, to dawno bym to zrobil szczegolowo, nie dajac mozliwosci rozwoju Twojej fantazji. Prosilem jedynie, abys rozwinal temat " werbowniko", ktorzy na kolanach prosili Niemcow o zasiedlanie Polski. O pogromach Zydow od 1096 do1380, oraz ich podlozach, istnieje wiele wiarygodnych opracowan. Wystarczy do nich siegnac. Nie tylko na terenie Niemiec, ale rowniez Francji,Anglii, Wloch.... W opracowaniach Bundeszentrale für politische Bildung, znajdziesz opracowanie..."10.bis 14. Jahrhundert: bedrohte Blütezeit". Trzeba tylko chciec... " Glowa owinieta w gazete, to jeszcze nie swiatopoglad" Rozmowa z Toba do niczego nie prowadzi, pomimo to dziekuje, ze moglem w niej uczestniczyc. RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 16-09-2017 iberte, ty także nie wykazujesz pilności w przeszukiwaniu netu, bo gdybyś to zrobił, to znalazłbyś wystarczającą ilość informacji na temat polskich werbowników na zachodzie. Np. prof. Feliks Koneczny w swoich "Dziejach Polski" pisze jasno: "Mieliśmy za mało ludności w stosunku do zajmowanego obszaru. W roku zaś 1241 nastało wyludnienie tak straszne; iż cofnęliśmy się o wiek cały w rozwoju gospodarczym; więcej niż połowa ziemi leżała odłogiem z braku rąk do pracy. Trzeba było sprowadzać osadników z Niemiec. Ludzi brakowało do tego stopnia, że nawet stolicy nie dało się odbudować własną ludnością polską i dla podniesienia Krakowa z gruzów trzeba było sprowadzić także Niemców. Kraków stał się na długie czasy miastem niemieckim!" Kolonizacja Polski na prawie niemieckim nie wzięła się z powietrza, tylko była konsekwencją akcji werbowniczej prowadzonej przez polskie klasztory i polskich możnowładców. RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 16-09-2017 No widzisz....mozna. Ani w "Dziejach Polski",ani w"Swieci w dziejach narodu",Prof Konieczny nie wspomina nic o "werbownikach" To Twoja interpretacja. Kolonizacja na prawie niemieckim odbywala sie na zachod od Odry,na terenach etnicznie germanskich. Polecam: "Vergleichende Untersuchungen zur mittelalterlichen der dt Ostsiedlung"Kuhn. Zadziwiajace sa liczby..Okolo 2000-2500 osadnikow rocznie. Podobne dane podaje Psikorski"Kolonizacja wiejska pomorza zachodniego" W zadnym z tych opracowan,nie ma ani slowa o "werbownikach" RE: Niesamowita historia Polski. - Luce 2 - 16-09-2017 Nie dolacze do was bo nie znam tak historii jak wy ale....chetnie was czytam ![]() ![]() RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 16-09-2017 Ferdydurke, z terenem "na zachod od Odry"...popelnilem blad. Nie odpowiada to prawdzie. Luce, zapomnialem o tym,ze ktos nas moze czytac. Mam nadzieje,ze az tak bardzo nie nudzimy RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 17-09-2017 Iberte, to że nie ma w tych źródłach jasno napisane WERBOWNICY nie oznacza, że ich nie było. Na 100% wiemy, że niemieccy kolonizatorzy nie dowiedzieli się o możliwościach przesiedlenia z prasy, internetu, czy rtv. Ktoś musiał pojechać na tereny niemieckie i tym ludziom dać informacje, że na wschodzie jest ziemia do osiedlenia się i teren dla nowego życia. Kiedyś Guido Knopp zrobił o tym film w cyklu ZDF-History. Kiedy kobieta rodzi dziecko, to nie musimy pisać o tym, że miała 9 miesięcy wcześniej seks. Identycznie jest z tymi werbownikami z XIII wieku. RE: Niesamowita historia Polski. - Freddy - 17-09-2017 Mnie tam do Niemiec nikt nie werbowal a jednak tu jestem. A ze mna kupa, kupa innych.... RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 17-09-2017 Ferdydurke , celowo pozostalem przy " werbownikach", poniewaz stwierdzenie, ze na kolanach prosilismy Niemcow o zasiedlenie, uwazam za nieprawdziwe. Organizacja osadnictwa zajmowali sie niemieccy zasadzcy. To oni podpisywali umowy z panem na wlosciach i organizowali zycie swoim ziomkom. Rowniez smiem watpic w to, czy robili to na kolanach, poniewaz w cesarstwie byl nadmiar ludnosci i bieda zaczynala piszczec. Nie bylo jeszcze wowczas Hartz IV,...... ale dlaczego nie jechac tam gdzie lepiej. A teraz wroce do sedna Twojego tematu( bo o to Ci przeciez chodzilo) ktorym jest maluski krol Jarus. Poparcie mieszczanstwa i plebsu dla jego panowania rosnie. Pierwszy raz po latach budzet( Brutto ) ulokowal sie w obszarze dodatnim. Przez ostatnie dwa lata, Polska nie przezyla najazdu zoltej rasy i nikt nikogo na kolanach o inwestycje nie prosi. Cud nad Wisla? RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 17-09-2017 Iberte, czy mógłbyś podać źródło tego cudu gospodarczego, bo ja doczytałem się tylko 60 mld dziury w budżecie. RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 17-09-2017 Wczoraj we wiadomosciach uslyszalem, ze maja plus, bo uszczelnili VAT. Przeslyszalem sie? RE: Niesamowita historia Polski. - ferdydurke - 18-09-2017 No ja kiedyś w wiadomościach słyszałem, że Polska jest ósmą gospodarką świata i drugim na świecie producentem ziemniaków. Ale poszperałem trochę i okazało się, że budżet miał po pierwszym półroczu nadwyżkę budżetową w wysokości 6 mld zł Po lipcu ta nadwyżka zmniejszyła się do 2,4 mld zł, a skoro teraz są na zero, to w tym tempie będą mieli pod koniec roku 12 mld dziurę. Od przyszłego miesiąca wkracza nowy wiek emerytalny, więc dziura się powiększy. Wiadomo też od lat, że budżetówka w drugim półroczu wydaje więcej niż w pierwszym, bo panuje stara zasada, trzeba wydać, bo inaczej zmniejszą nam budżet w nowym roku. Tak więc zaczekajmy z euforią do stycznia przyszłego roku, kiedy będziemy mieli wyniki za cały rok. RE: Niesamowita historia Polski. - iberte - 18-09-2017 Masz racje z tymi wiadomosciami. Tez kiedys slyszalem, ze Polska bedzie zielona wyspa. Nawet jezeli dochody z VAT spadna do 1,5 mlrd, to i tak wzrost dochodu przekroczy 20 mlrd. Ale poczekajmy... Acha, slyszalem, ze Ratting Polski sie poprawil, ale to tez pewnie plotka |