Nasze-Niemcy.pl
Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249)
+---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274)
+---- Wątek: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! (/Watek-kolejna-rocznica-i-moja-kolejna-frustracja_2404)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Jamaica - 03-08-2017

Ps. Przeczytalam blog. Racja!

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Majami - 03-08-2017

mnie to zszokowało
http://wyborcza.pl/7,154903,22184907,niezwykla-oprawa-kibicow-legii-o-powstaniu-warszawskim.html

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - ferdydurke - 03-08-2017

(03-08-2017, 23:29)uzi80 napisał(a): A to jest temat o sensownosci wybuchu powstanie czy tez o polityce Pis-u  ?

Uzi temat jest o sensowności powstania warszawskiego, ale skoro pisuar zawłaszczył sobie ten temat, to trudno tego nie skomentować

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - iberte - 03-08-2017

Jamaica ,
manipulacje i celebracje( przesadne) tu sie zgadzam.
Ale Polacy juz tacy sa, ze nie potrafia sie przygladac, gdy im sie dzieci morduje i zony gwalci.
Co oni wtedy wiedzieli o dzisiejszych niemieckich inwestycjach?
Mowa jest o roku 44.

(03-08-2017, 23:29)uzi80 napisał(a): A to jest temat o sensownosci wybuchu powstanie czy tez o polityce Pis-u  ?

Jedno z drugim niestety sie laczy. 
To politycy PISu robia z powstania akt godny nasladowania. Ta celebracja cierpienia sprzed 73 lat jest nie na miejscu w dzisiejszej Europie.

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Majami - 03-08-2017

Popieram zdanie Jamajki. Nic dodac nic ujać.

(03-08-2017, 23:35)Majami napisał(a): mnie to zszokowało
http://wyborcza.pl/7,154903,22184907,niezwykla-oprawa-kibicow-legii-o-powstaniu-warszawskim.html
Większość cywilizowanego świata demonstuje podczas meczy piłkarskich

[Obrazek: 1391117_full-lnd.jpg]
ale Polacy myślą inaczej i muszą demonstrować przeciw tym, którzy w większości już dawno nie żyją!

Jeszcze mała uwaga do tej demonstracji kibiców Ległej 18 letni zołnierz Wermachtu z 1944 roku ma dzisiaj 91 lat. To grupa osób, którą możemy oszacować na ca. 20.000 osób. Nie wszyscy Niemcy walczyli na froncie wschodnim, więc i tę liczbę możemy podzielić przez 4. Czyli protest był skierowany przeciw powiedzmy 5 tyś starców, którzy w większości robią w pampersa i nie pamiętają co robili wczoraj.

Iberte,
zgadzam sie, ze nalezy sie bronic, ale jesli ma to sens.
Ale NIemcy nie gwalcili masowo Polek. Gwalty na Warszawiankach odbyly sie dopiero PO POWSTANIU! Jako kara.

Czy warto bylo?

Najgorsze jest to, ze dowodcy wiedzieli jaka jest sytuacja, tzn. , ze nie istnieje najmniejsza szansy na zwyciestwo, natomiast powstancy nie - do konca liczyli na pomoc Anglikow.
Polski rzad na emigracji w Londynie wyraznie powiedzial NIE. Bo Anglicy nie pomoga. I mimo tego padl rozkaz do boju...
Tja...

No to jak nieposluszenistwo wobec rozkazu u gory mozna gloryfikowac?

My zyjemy w Niemczech, wiec mamy inne podejscie do tego problemu, natomiast przeraza mnie glupota i nienawisc niektorych Polakow.
Ta nadzwyczajna duma z tego, ze sie jest Polakiem, ze teraz my Polacy wstaniemy z kolan i pokazemy Niemcom jak maja zyc, bo dopiero - my Polacy - schrystianizujemy na powrot muzulmanska juz Europe (z mieczem w jednej rece, a w drugiej z rozancem).

No nie wiem, czy smiac sie czy plakac. Hehe!

Tja i tym optymistycznym akcenem koncze i ide spac Smile
Dobranoc.

(03-08-2017, 23:38)iberte napisał(a): Jamaica ,
Ale Polacy juz tacy sa, ze nie potrafia sie przygladac, gdy im sie dzieci morduje i zony gwalci.
Mowa jest o roku 44.

Iberte, przed sierpniem 1944 roku Warszawa była niezniszczonym miastem. Ludzie żyli pod okupacją, ale żyli, rozmnażali się, uczyli i studiowali, a z oddali dochodziły odgłosy frontowych walk. 
Przecież powstanie warszawskie nie było w pierwszym rzędzie skierowane przeciw Niemcom, tylko przeciw sowietom.
To jest tak jakbym chciał mieć seks z Iksińską, ale by mieć moment zadowolenia zgwałcił sąsiadkę Iksińskiej, która okazała się herod babą i połamała mi kości, oraz wykastrowała bez znieczulenia.

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - uzi80 - 04-08-2017

(03-08-2017, 23:37)ferdydurke napisał(a):

Uzi temat jest o sensowności powstania warszawskiego, ale skoro pisuar zawłaszczył sobie ten temat, to trudno tego nie skomentować

Ferdydurke. ..w moim mniemaniu. ...nie warto łaczyć tych dwóch wątków.
Pisowcy...raz sie biora za "zołnierzy niezłomnych"...to raz za "powstańców" I całe państwo podziemne. ...Ot to taka ich polityka.

Natomiast kwestia sensownosci wybuchu powstania. ..to temat troche bardziej złożony; albo inaczej mówiąc...polityka w szerszym spectrum spojrzenia. .

Przedstawiłeś dane statystyczne....odnoszace sie do skutków powstania.

Oceniajac sens powstania, nalezałoby sie postawić w roli decydentów. ..biorac zarówno pod uwage sytuacje geo-polityczna jak i potencjał militarny.

Samo powstanie=dywersja na tyłach, odwodach niemieckich miała szanse powodzenia.
Natomiast zbrojne wystapienie w takiej formie jakiej było...przy tak wielkich dyspropocjach było błędem.
Było błędem politycznym. ..za które nikt odpowiedzialnosci nie poniósł.

(03-08-2017, 23:59)ferdydurke napisał(a):
(03-08-2017, 23:38)iberte napisał(a): Jamaica ,
Mowa jest o roku 44.

Iberte, przed sierpniem 1944 roku Warszawa była niezniszczonym miastem. Ludzie żyli pod okupacją, ale żyli, rozmnażali się, uczyli i studiowali, a z oddali dochodziły odgłosy frontowych walk. 
Przecież powstanie warszawskie nie było w pierwszym rzędzie skierowane przeciw Niemcom, tylko przeciw sowietom.
To jest tak jakbym chciał mieć seks z Iksińską, ale by mieć moment zadowolenia zgwałcił sąsiadkę Iksińskiej, która okazała się herod babą i połamała mi kości, oraz wykastrowała bez znieczulenia.
No tak ...uczyli sie....studiowali....a w trakcie konwersacji bacznie nasłuchwiwali czy "szmajzer" nie "puka " do drzwi.

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - ~Tlen~ - 04-08-2017

Witam !
Jakoś tak czytam i nie wierzę własnym oczom co to poniektórzy piszą....cóż może być ważniejszego od ojczyzny,honoru i dumy z tego kim się jest skąd się pochodzi...no chyba że ktoś wychodzi z założenia " tam moja ojczyzna gdzie mi chleb dają" ...podziwiam ludzi o podobnych poglądach. Ostatnimi czasy mam kontakt z dużą liczbą polskiej młodzieży i ku memu zaskoczeniu dla nich wartości o których wspomniałem powyżej są wartościami nadrzędnymi ...nie ukrywam że bardzo mi się to podoba,ponieważ myślałem że współczesna młodzież dzisiejsza bywa bardziej liberalno-lewacka dla której Ojczyzna jest pustym słowem i tylko miejscem na mapie...

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Renia - 04-08-2017

Te wszystkie rocznice,to taniec hocholi na grobach poleglych.Pis wskrzesza historie i wywija szabelka w kierunku sasiadow.
Ostatnie haslo--" to wyscie wybrali Hitlera"-to rzucona rekawica Niemcom prosto w twarz.Do tego 3 biliony odszkodowania za zniszczenia wojenne."Kowal zawinil,Cygana pwiesili" Co maja dzisiejsze Niemcy wspolnego z Hitlerem?
Kaczynskiemu "narod "chce ufundowac palacyk,tak jak Sienkiewiczowi.Za co,? Za grzebanie sie w przeszlosci i sklocanie nas z cala Europa.Niech Polacy sobie Kaczynskich nawet beatyfikuja ale niech on juz idzie na zasluzona emeryture i zostawi polityke w spokoju.

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Majami - 04-08-2017

Renia wszystko ok.
Najpierw reparacje wojenne a potem ziemie zachodnie wracaja do Rzeszy.
Według tej logiki mam szanse na to ze ja i moja córa urodziłysmy sie na terenach Niemieckich.Big Grin

(04-08-2017, 00:33)Renia napisał(a): Te wszystkie rocznice,to taniec hocholi na grobach poleglych.Pis wskrzesza historie i wywija szabelka w kierunku sasiadow.
Ostatnie haslo--" to wyscie wybrali Hitlera"-to rzucona  rekawica Niemcom prosto w twarz.Do tego 3 biliony odszkodowania za zniszczenia wojenne."Kowal zawinil,Cygana pwiesili" Co maja dzisiejsze Niemcy wspolnego z Hitlerem?
Kaczynskiemu "narod "chce  ufundowac palacyk,tak jak Sienkiewiczowi.Za co,? Za grzebanie sie w przeszlosci i sklocanie nas z cala Europa.Niech Polacy sobie Kaczynskich nawet beatyfikuja ale niech on juz idzie na zasluzona emeryture i zostawi polityke w spokoju.

A ja się zapytam inaczej "Renka" czy gdyby nie ten facet z wąsikiem,to jesteś pewna że byłabyś tam gdzie teraz mieszkasz ...a może miała byś  swój dom tam gdzie powinnaś,a może i byś chciała nawet ....bo kto wie czy nie mogła byś się nawet lepiej samorealizować wśród ludzi mówiących w Twym Ojczystym języku .....czy widzisz coś złego w tym że "kartofelek" i jemu podobni chcą powrotu do normalności i godności Państwa w jakim się urodziłaś ?

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - ferdydurke - 04-08-2017

(04-08-2017, 00:30)~Tlen~ napisał(a): Witam !
Jakoś tak czytam i nie wierzę własnym oczom co to poniektórzy piszą....cóż może być ważniejszego od ojczyzny,honoru i dumy z tego kim się jest  skąd  się pochodzi...no chyba że ktoś wychodzi z założenia " tam moja ojczyzna gdzie mi chleb dają" ...podziwiam ludzi o podobnych poglądach. Ostatnimi czasy mam kontakt z dużą liczbą  polskiej młodzieży i ku memu zaskoczeniu dla nich wartości o których wspomniałem powyżej są wartościami nadrzędnymi ...nie ukrywam że bardzo mi się to podoba,ponieważ myślałem że współczesna młodzież dzisiejsza bywa bardziej liberalno-lewacka dla której Ojczyzna jest pustym słowem i tylko miejscem na mapie...
Tlenie, witaj! To fajnie, że tu przybyłaś, bo zawsze ceniłem twoje wpisy, ale dzisiaj się z Tobą nie zgadzam.
Dlaczego? Bo mamy inne pojęcie na temat ojczyzny, dumy i honoru. 
Co to jest ta ojczyzna? Granice państwa, czy granice w których się poruszam? 
Co jest dla mnie ważne w tej ojczyźnie? Wszystko, czy też rodzina, przyjaciele, sąsiedzi i znajomi?
Dlaczego mam się solidaryzować z Wackiem ze Szczecina, który jest oszustem, złodziejem i pijakiem?
Co to jest honor i duma? Dlaczego nie mówimy o Civil Courage? 
Co dla Ciebie jest istotniejsze - duma i honor, czy Civil Courage?
Te wszystkie slogany pod hasłem Bóg, honor, ojczyzna, to są pustosłowia bez pokrycia. Gdyby one miały pokrycie to nie mielibyśmy w Europie 4 milionów polskich emigrantów, żyjących w tych "zepsutych, lewackich" krajach.

(04-08-2017, 00:39)Majami napisał(a): Renia wszystko ok.
Najpierw reparacje wojenne potem ziemie zachodnie wracaja do Rzeszy.
Według tej logiki mam szanse na to ze ja i moja córa urodziłysmy sie na terenach Niemieckich.Big Grin

Zośka ,a kto nam odda ziemie wschodnie ...jest za niech będzie jak przed Adolfem Smile

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Majami - 04-08-2017

Kaczor ci wszystko da . A potem Ziobro ci odbierze. Jak masz sasiadów z PiS to lec się lepiej zapisz bo jak któremuś się twój grunt spodoba to w takich sądach jakie się PiSowi marzą będziesz miał gówno do powiedzenia.

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - ferdydurke - 04-08-2017

(04-08-2017, 00:51)~Tlen~ napisał(a): A ja się zapytam inaczej "Renka" czy gdyby nie ten facet z wąsikiem,to jesteś pewna że byłabyś tam gdzie teraz mieszkasz ...a może miała byś  swój dom tam gdzie powinnaś,a może i byś chciała nawet ....bo kto wie czy nie mogła byś się nawet lepiej samorealizować wśród ludzi mówiących w Twym Ojczystym języku .....czy widzisz coś złego w tym że "kartofelek" i jemu podobni chcą powrotu do normalności i godności Państwa w jakim się urodziłaś ?

Gdyby tego pana z wąsikiem nie było, to być może Renia byłaby analfabetką, bo nie wiadomo kiedy by w Polsce wprowadzono elektryfikacje i przymusowe szkolnictwo, które wprowadzili komuniści. Jako analfabetka mogłaby co najwyżej w czworakach mieszkać.
Kto uwłaszczył polskich chłopów jak nie zaborcy?! Uwłaszczanie chłopów w Europie rozpoczeło się w XV wieku. 
Polscy chłopi musieli czekać na zaborców, by cztery wieki później zostać uwłaszczonym.  
Liczysz na Polaka, że zadba o twoje dobro? No to jesteś wyjątkową optymistką!

(04-08-2017, 00:52)ferdydurke napisał(a):
(04-08-2017, 00:30)~Tlen~ napisał(a): Witam !
Jakoś tak czytam i nie wierzę własnym oczom co to poniektórzy piszą....cóż może być ważniejszego od ojczyzny,honoru i dumy z tego kim się jest  skąd  się pochodzi...no chyba że ktoś wychodzi z założenia " tam moja ojczyzna gdzie mi chleb dają" ...podziwiam ludzi o podobnych poglądach. Ostatnimi czasy mam kontakt z dużą liczbą  polskiej młodzieży i ku memu zaskoczeniu dla nich wartości o których wspomniałem powyżej są wartościami nadrzędnymi ...nie ukrywam że bardzo mi się to podoba,ponieważ myślałem że współczesna młodzież dzisiejsza bywa bardziej liberalno-lewacka dla której Ojczyzna jest pustym słowem i tylko miejscem na mapie...
Tlenie, witaj! To fajnie, że tu przybyłaś, bo zawsze ceniłem twoje wpisy, ale dzisiaj się z Tobą nie zgadzam.
Dlaczego? Bo mamy inne pojęcie na temat ojczyzny, dumy i honoru. 
Co to jest ta ojczyzna? Granice państwa, czy granice w których się poruszam? 
Co jest dla mnie ważne w tej ojczyźnie? Wszystko, czy też rodzina, przyjaciele, sąsiedzi i znajomi?
Dlaczego mam się solidaryzować z Wackiem ze Szczecina, który jest oszustem, złodziejem i pijakiem?
Co to jest honor i duma? Dlaczego nie mówimy o Civil Courage? 
Co dla Ciebie jest istotniejsze - duma i honor, czy Civil Courage?
Te wszystkie slogany pod hasłem Bóg, honor, ojczyzna, to są pustosłowia bez pokrycia. Gdyby one miały pokrycie to nie mielibyśmy w Europie 4 milionów polskich emigrantów, żyjących w tychh, lewackich" krajach.
Każdy ma prawo do swojego zdanie,tym się różnimy i na tym polega nasza odmienność ,aczkolwiek ojczyzna jest jest niczym matka ,bywa troskliwa ,czasami niezaradna ,zwłaszcza gdy nie bardzo może ze względów niezależnych od nas...co do honoru ,no wiesz tutaj nie ma zmiłuj się ,albo go masz ,albo nie ..wybór należy do Ciebie ...co do dumy ,czyżbyś miał się czego wstydzić ?????  

RE: Kolejna rocznica i moja kolejna frustracja! - Renia - 04-08-2017

Tlen,ty sie dobrze zastanow czy ty dobrze rozumiesz slowa godnosc.Kaczynski ma nas za nic.Wazna jest jego partia reszta to kanalie,ktore zabily mu brata i to majac na celu msci sie obwiniajac wszystkich.To zakompleksiony fanatyk,ktorym miotaja emocje a przede wszystkim msciwosc i agresja.Jezeli juz chcesz sie wypowiadac,to przynajmiej posluchaj jak on ludzi wyzywa a potem porozmawiamy.Ide spac bo mnie nadgarstki bola,a napisalabym ci wiecej.Dobranoc.