![]() |
Na Obiad ! ;) - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Kobieta i dziecko (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-kobieta-i-dziecko_8) +--- Dział: Kącik kulinarny (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-kacik-kulinarny_1276) +--- Wątek: Na Obiad ! ;) (/Watek-na-obiad_187) |
RE: Na Obiad ! ;) - Majami - 20-05-2017 Widziałam na foci tego twojego black angusa , niczego sobie sztuka ![]() Teraz dla odmiany sie bedziesz objadać w Holland...powsinogo jedna ![]() Ogórkowa rozdałam . Dzisiaj mam zamówienie na nalesniki i watróbkę z cebuleczką....przesmradzają u mnie jak panny na wydaniu ![]() RE: Na Obiad ! ;) - ychna - 20-05-2017 Szybkie i pyszne jedzonko, juz przetestowane! ![]() ![]() https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/846910138807173/ Wczoraj natomiast byly kartofle z grilla ![]() pokrojone w plastry, posmarowane cieniutko oliwa, gotowe w pare minut, dodatek, grecki jogurt! RE: Na Obiad ! ;) - Majami - 21-05-2017 Dzis definitywnie szparagi. RE: Na Obiad ! ;) - ychna - 21-05-2017 Dzisiaj ma byc Spagetti z cukinia, chili, pinienkerne, Parmesan, skorka z cytryny, wg przepisu angielskiej Gast-Mamy, gotuje corka. ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Krewetka - 25-05-2017 Rybki, rybki, rybki i jeszcze raz rybki. Zarąbisty jest Kibbeling, tutaj w Holandii. Smażony w cieście w głębokim tłuszczu. Palce lizać ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Majami - 25-05-2017 Tak rybki przede wszystkim. U mnie był dorsz z suróweczką z młodej kapustki ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Krewetka - 25-05-2017 Uwielbiam dorsza Dorsz to właśnie Kibbeling. Jutro idę do mojej ulubionej budy na tę rybkę! ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Krewetka - 26-05-2017 Dziś z okazji Dnia Matki : Makaron ziołowy własnej roboty, tagliatelle Łosoś sous vide Na deser tarta Oreo Wykonanie - mój synuś kochany ![]() Przyjemnego Dnia Mamy ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Anita - 27-05-2017 Dzis rozpieszczam podniebienie,a co ![]() ![]() A na obiadek bylo zapiekanka ziemniaczana,souvlaki, surówka z cukinii... ![]() Hähnchen-Souvlaki 600 g Hähnche 1 Zitrone 2 Knoblauchzehen 2 EL Olivenöl 1 EL Oregano 1 TL Pfeffer 1/2 TL Salz Surówka z cukini • 1 kg cukinii młodej • 1 ogórek wąż, mogą być dwa • 2 cebule • 3 ząbki czosnku • 1 okazały pęczek koperku • sól • kolorowy pieprz mielony • około 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) • łyżka lub dwie oliwy 1. Cukinie myję, osuszam i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Tak samo postępuję z ogórkami. 2. Cebule obieram i szatkuję w bardzo drobna kostkę. 3. Koperek kroję. 4. Czosnek obieram i zgniatam w przeciskarce. 5. W misce mieszam cukinie, ogórka, cebule, koperek, sól i pieprz do smaku. Dodaję jogurt, oliwę i mieszam. Odstawiam surówkę na 15 minut i podaję. Lubię, gdy cukinie i ogórki puszczą trochę soku. Z przepisu mojej kochanej Olga Smile RE: Na Obiad ! ;) - ychna - 27-05-2017 Orientalna zupa pomidorowa, przepisu nie bede powielala, bo juz jest. Anita, poprosze przepis na surowke z cukinii, samo chwalenie sie nie wystarczy! ![]() _____________ o, wstawilas, dzieki! ![]() 4. Czosnek obieram i zgniatam w przeciskarce - profanacja czosnku! ![]() ![]() Czosnek sieka sie nozem i dodatkowo szeroka strona noza miazdzy sie, aby uwolnic aromat, a nie jakas dziwna przeciskarka.. ![]() ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Anita - 27-05-2017 Ja nie używam przeciskarki bo z moimi stawami nie dałabym rady. I nie profanuje wyhoduje... Tak możesz jest dużo lepsza ponoć jak puści soki. A kiedy to ja robiłam według przepisu? Jak miałam 10 lat ![]() Co wyhoduję RE: Na Obiad ! ;) - ychna - 27-05-2017 ![]() ![]() ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Anita - 28-05-2017 Nieprawda. Ychna ugotuj zupę z piecznych pomidorów na winie,a potem zapiecz ja w piekarniku z Mozarella. Pychota! RE: Na Obiad ! ;) - Majami - 28-05-2017 Dzisiaj jedliśmy baranie flaki z Dureń. RE: Na Obiad ! ;) - Anita - 28-05-2017 Łosoś z sosem z kiszonych ogórków , pure ze szparag i marchewki , placuszki z cukinii. RE: Na Obiad ! ;) - ychna - 28-05-2017 Surowka z cukini i ogorka, pierwsza klasa! Zmniejszylam ilosc cebuli, dodalam bardzo dojrzale awokado, odrobine swiezego soku z cytryny i posypalam delikatnym szczypiorkiem. ps. kiedys zrobilam surowke i musialam ja wyrzucic, cebula byla gorzka jak piolun.. ![]() Samo chwalenie sie zupa z pieczonych pomidorow nic mi nie da, ale, jakis przepis z pewnoscia .. ![]() no! po to chyba jest ten watek, zeby pomagac slabszym kulinarnym wojownikom ! ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Anita - 28-05-2017 Dziewczyno przecierz Ty dobrze wiesz,ze ja nie używam przepisów. Co spróbuję to odtworzę. 2kg pomidorów pieczonych Sok pomidorowy naturalny(bez konserwantów bo zepsują smak) Ząbek pieczonego czosnku (w skórce)do zupy i do pieczenia pomidorów 1,5 szkl czerwonego wytrawnego wina. Świeże zioła. Podstawa zupy jest bulion warzywny (dużo selera) Możesz ja podawać jako zupę krem z dowolnym serem i grzankami Zepsuć śmietana :/ Nie polecam Ja ja blenduje,posypuje mozzarella albo parmezanem i zapiekam w ten. 180 stopni kilka minut .Posypuję bazylia. Pomidory podlewasz oliwa z oliwek i pieczesz. Uwaga! By zupa nie miała mocno winnego smaku wszystkie przyprawy i sok z pomidora dodaj jak wino odparuje. Czy jeszcze jakieś pytania ![]() RE: Na Obiad ! ;) - ychna - 28-05-2017 Nooo! Jak sie piecze pomidory? ![]() ________ Juz cos znalazlam, nie lubie na pale gotowac nowych dan.. https://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/13/zupa-z-pieczonych-pomidorow-z-winem/ ![]() RE: Na Obiad ! ;) - Krewetka - 29-05-2017 Wczoraj nic nie jadłam na obiad. Dopiero na kolację. Dziś planuję babę grochową albo rybne pulpety zaszyte w baranie flaki. RE: Na Obiad ! ;) - Anita - 29-05-2017 ![]() Składniki:
Umyte i oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy schłodzoną śmietanę, kefir, szczypiorek i koperkiem i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Za gorąco by stać przy kuchni. |