![]() |
Zacznij od siebie! - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Zacznij od siebie! (/Watek-zacznij-od-siebie_2689) |
RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 14-02-2018 (14-02-2018, 01:56)iberte napisał(a): Ferdydurke,Iberte, zostawiłem tylko fragment twojej wypowiedzi, co nie oznacza, że nie odpowiem na parę twoich "złotych" spostrzeżeń. Ja nie lubię się golić pod prysznicem, więc robię to w wannie. ![]() W Johannesburgu jest korupcja, ale ta akurat nie jest przyczyną racjonowania wody w tym mieście - to od trzech lat panująca susza. Czy słuchałeś dzisiaj wiadomości? Informowali, że poziom wód podniesie się do 2100 r. o 65 cm, bo to co dotychczas było nad wodą będzie w wodzie. ![]() Możesz powiedzieć - ja tego nie dożyję i mnie to nie obchodzi, ale twoje wnuki, będą musiały przyjąć ludzi z Bangladeszu, bo przecież nie będzie można pozwolić na to by 163 milionowa nacja się utopiła. Do tego dojdzie ludność Polinezji, która przypuszczalnie wyląduje w Australii. Iberte, co ty za jajka kupujesz, że kupujesz je w opakowaniach z tworzywa sztucznego? Ja kupuję w kartonowych opakowaniach, które można bez zastanowienia wrzucić do kompostownika. Iberte, dla przypomnienia - temat jest zatytułowany " Zacznij od siebie ", a nie "Zacznij od katalizatora do samolotu, czy statku!" Kiedy jestem na nadreńskim spacerze, to radują moją duszę barki, które potrafią zastąpić 250 ciężarówek i nie zastanawiam się nad katalizatorem dla nich, bo bilans jest pozytywny ![]() Iberte, zapewne słyszałeś te dwa niemieckie powiedzenia, ale pozwolę sobie je tobie przypomnieć: - " Kleinvieh macht auch Mist " - " Wer den Pfennig nicht ehrt, ist des Taler nicht wert " RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 14-02-2018 (14-02-2018, 20:03)fiscus napisał(a): Niee,noCzas załatwiania się "na drągu" skończył się na szczęście definitywnie, ale ja jako facet lubię oddać nadmiar swoich płynów w krzaczkach i robię to celowo, kiedy jestem sam w biurze i jest ciemno wychodzę na papieroska i załatwiam swoją potrzebę. Potem idę tylko ręce umyć, ale nie marnuję wody na spułkanie ![]() RE: Zacznij od siebie! - fiscus - 14-02-2018 Za to, krzaczki kwasem niszczysz. ![]() ![]() Co robić? Wydaje mi się, że LEON, pisząc swój post,trafił w dziesiątkę. Podzielam jego zdanie. RE: Zacznij od siebie! - iberte - 14-02-2018 (14-02-2018, 21:13)ferdydurke napisał(a): Iberte, zostawiłem tylko fragment twojej wypowiedzi, co nie oznacza, że nie odpowiem na parę twoich "złotych" spostrzeżeń. Ferdydurke, no tak....golenie sie we wannie to zapewne rozkosz. Tym bardziej,ze z wanny korzystasz raz w miesiacu. Wyobrazam sobie,ze pod koniec miesiaca w swej atrakcyjnosci przebijasz M.Schulz ![]() Nie gole sie w wannie, ani pod prysznicem. Gole sie przed lustrem. Podpatrzylem to kiedys u ojca i tak mi juz zostalo. Nie jestem specjalista od geodezji,jednak tyle co wyczytalem problem wody w Afryce Pld.sygnalizowany byl juz w 2004. Ze wzgledu na brak rozbudowy infrastruktury,okolo 40% zasobow jest zmarnowanych. Powiem prawde,ze mnie ta cala panika z ociepleniem klimatu nie podnieca. Grenlandia byla kiedys zielona i przez zmiane klimatu ludzkosc nie wymarla ![]() Jezeli bedziemy musieli u siebie przyjac Bangladesz i Polinezje....to przyjmiemy. Do tego czasu Mutti deportuje Afganistan,Syrie,Irak.... wir schaffen das ![]() Kupuje normalne jajka. Ukladam je w lodowce i kartony wyrzucam. Ty wczoraj te kartoniki zbierales,a dzisiaj tez wyrzucasz. Zobacz,jak to przez noc czlowiek sie moze zmienic ![]() RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 14-02-2018 (14-02-2018, 22:26)iberte napisał(a): Wyobrazam sobie,ze pod koniec miesiaca w swej atrakcyjnosci przebijasz M.SchulzIberte, ja też podpatrywałem golenie się u ojca, oraz całą ceremonię, która była z tym związana. Niestety brakło mi odwagi, by przyłożyć sobie brzytwę na worek moszowy, bo tego mi ojciec akurat nie pokazał! ![]() Kartoniki nadają się do kompostowania, ale ja je wpuszczam w dalszy obieg, by nie marnować środków i energii do produkcji nowych! Do reszty się nie odnoszę, bo to rzucanie grochem o ścianę ![]() RE: Zacznij od siebie! - fiscus - 15-02-2018 Ja nie jestem resztą, i proszę o wytłumaczenie mi, ostatniego zdania,! ![]() RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 15-02-2018 (15-02-2018, 00:04)fiscus napisał(a): Ja nie jestem resztą, i proszę o wytłumaczenie mi, ostatniego zdania,!Do reszty wywodów iberte!, a nie do Ciebie Słonko! ![]() (14-02-2018, 22:04)fiscus napisał(a): Za to, krzaczki kwasem niszczysz.Zapewniam cię, że mają się w fantastycznej kondycji! Przypominam lekcje biologii - pola nawozi się także mocznikiem! ![]() RE: Zacznij od siebie! - Unka - 15-02-2018 Tą całą wodę , którą wy oszczędzacie , to ja chyba zużywam ![]() Prysznic to takie oplukanie , nie ma jak kąpiel z mnóstwem piany , olejkami eterycznymi , koniecznie z muzyką, książką, świecami i lampką wina . ![]() Teraz mi zaświtało , że jednak jakoś oszczędzam, bo przecież ciało zanurzone w cieczy ....., to co ja z tym moim 100kg tej wody znowu zużyje . Ufff ...aż się lepiej poczułam ![]() Mycie rąk- te 30 sekund namydlania rąk bez płynącej bez sensu wody , to chyba mój cały wkład w ratowanie świata. Do tego niby ekologiczny sprzęt AGD. Nie lubię wyrzucać żywności, dlatego kupuje mało i tylko to na co mam ochotę. Pierwszy raz w życiu od dłuższego czasu kupuje tylko dla siebie i to wymagało solidnego przestawienia się. RE: Zacznij od siebie! - fiscus - 15-02-2018 (15-02-2018, 00:18)ferdydurke napisał(a):(15-02-2018, 00:04)fiscus napisał(a): Ja nie jestem resztą, i proszę o wytłumaczenie mi, ostatniego zdania,!Do reszty wywodów iberte!, a nie do Ciebie Słonko! Wszystko zależy od tego,co ten mocznik sam w sobie zawiera . ![]() RE: Zacznij od siebie! - Leon 66 - 15-02-2018 Dzien dobry, powiem wam jedno .. Mocznik zawiera cos takiego ze nawet kfiotki zdychaja. ![]() Mam latem przed domem od 5 lat dwie wielkie donice z rhododendronem. Niby nie potrzebuje wiele, ,- troche slonca , odpowiednie podlanie, od czasu do czasu jakas odzywke i sa cacy,- ale jak mamy coroczny " Mittelaltermarkt und Ritterspiele "na naszym zamku , pijaki sikaja mi namolnie w owe donice. (3 lata temu ledwo zostaly odratowane. ) Od tej pory wciagam je w tym czasie na 3 dni do garazu. Nic to ze mi potem strzyka , ze czeka mnie znowu wyciagane. Najwazniejsze ze moja akcja ratownicza przynosi skutki . ![]() Mocznik mocznikiem, moze kolegi Ferdydurke mocznik uzyznia pola i laki, ja jednak pomimo sympatii do niego i jego moczu - smiem watpic - Wlasciwie jestm z miasta i mam male pojecie na plaszczyznie ogrodniczo-rolnej ale jestem przeciwnikiem naturalnego uzyzniania gleb. Powiedzcie sami czy to naturalne uzyznianie nie wzbudza i w was cofki ? Wylewaja odpady z szamba, ubikacji ,mocznik, biotonnen i jakies inne swinstwa po ogrodach i polach, bo niby to zdrowiej ... ![]() a potem pompuje sie pomidorki i kalafiorki, ..mmm- lecker ! ? RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 15-02-2018 Leonie, twoje rhododendrony są w donicach, więc nadmiar mocznika je zabija. Ja sikam na krzaki, które rosną na paru metrach kwadratowych, a głębokość ich korzeni nie jest ograniczona donicą. Miałem kiedyś trochę ziemi do uprawy - było tego tyle, że za darmo oddałem część sąsiadom na uprawę kartofli. Oni zorali swoją część, oraz moją. Oni zasadzili kartofle, ja ogórki. Pierwszy rok był fantastyczny - ich i moje zbiory przerosły nasze oczekiwania. Oni mieli nadmiar kartofli, a ja nadmiar ogórków. Drugi rok był dobry. Trzeci rok był katastrofą! Zbiory były więcej niż marne. Dlatego zdecydowaliśmy o nawiezieniu gleby nawozem naturalnym już w sierpniu. Wszystko zostało zaorane i gleba została nawieziona gnojem i mocznikiem. Smierdziało! ![]() ![]() Od tego czasu na poletkach co roku lądował gnój i mocznik, oraz kompost z kompostownika, tak jak i popiół z ogniska i kominka. RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 25-01-2019 Odmrażam trupa, bo nic się ciekawego na forum nie dzieje, a dyskusja o dieslach w mediach się rozkręca - moim zdaniem przesadzona i jestem po stronie specjalistów od płuc, a nie zielonej paniki. Zbiorniki wody pitnej w NRW, pomimo olbrzymich opadów deszczu i śniegu są napełnione tylko w 75% i do stanu pełności brakuje im nadal 25%. Jeśli go nie osiągną przed pierwszymi upałami, to Boże zmiłuj się nad nami. Dla wszelkich sceptyków zmian klimatycznych i zwolenników Donalda z tapirowaną grzywką polecam wykład profesora Haralda Lescha na technicznym uniwersytecie w Ilmenau. Wykład jest długi - prawie dwie godziny, ale myśle, że powinnien być w 2019 roku emitowany w każdym tygodniu jeden raz w najlepszych godzinach nadawania RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 25-01-2019 Domyślam się, że nikt wykładu profesora Lescha nie obejrzy, dlatego postaram się pewne tematy przedstawić. Profesor Lesch, w cześci gdzie zadawane są pytania od 80 minuty, na pytanie o elektryczne autka odpowiada propozycją sprzed 40 lat kiedy w 1979 roku był wprowadzony zakaz poruszania się pojazdami spalinowymi. Jak widać nikt z tego powodu nie ucierpiał. Co Wy byście powiedzieli, gdyby w każdą pierwszą niedzielę miesiąca został wprowadzony zakaz poruszania się prywatnych, oraz dostawczych pojazdów spalinowych.? Komunikacja miejska i taxi są wolne od zakazu! Ja jestem za! RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 26-01-2019 Aha zapomniałem wam powiedzieć, że wykład ma też polski akcent od 1:07:57, a od 1:18:55 jest specjalny dowcip dla Dżoany i innych natchnionych katolików. RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 28-01-2019 Domyślam się, że wykładu profesora Lescha nadal nikt nie zaliczył - ważniejszy jest szlagier i pop na youtubie, więc wklejam krótszy wykład profesora, jeszcze przed latem stulecia w 2018 roku. Może te 45 minuty- czyli jedną lekcje nauki wytrzymacie. Czy też tak zgłupieliście do reszty, że 45 minut koncentracji i uważnego słuchania przerasta wasze możliwości? RE: Zacznij od siebie! - Majami - 28-01-2019 Zaliczyłam 1/3 , bo mi kaszojad przeszkadzał. Jutro moze reszta i wtedy sie wypowiem. Trzeba mu przyznac że ma dar opowiadania. RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 28-01-2019 Leje, wali śniegiem, a zbiorniki wody pitnej w zlewisku rzeki Ruhr nadal nie są napełnione. Stan dzisiejszy to 76%. Mamy jeszcze trochę czasu do kolejnego lata stulecia, ale czy uda się je napełnić do tego czasu? Kohlekomission postanowiła do roku 2038 pożegnać się z elektrowniami węglowymi w DE - ja tego nie dożyje. Ale coż z tego że Niemcy zrezygnują, skoro Polska, Ukraina i parę innych krajów nadal będzie tym paliwem produkować prąd. RE: Zacznij od siebie! - Majami - 29-01-2019 Dorzuce cegiełke https://www.wykop.pl/link/4028077/ziemia-po-stopieniu-pokrywy-lodowcowej-naszej-planety/ RE: Zacznij od siebie! - Majami - 29-01-2019 Wizja przyszłości naszych dzieci i wnuków nie zapowiada się ciekawie. RE: Zacznij od siebie! - ferdydurke - 29-01-2019 (29-01-2019, 18:32)Majami napisał(a): Dorzuce cegiełke Ta animacja jest przedstawiona w pierwszym wykładzie Lescha na uni w Ilmenau, dodatkowo jest komentowana od 1:03 - od 63 minuty wykładu |