Nasze-Niemcy.pl
Święta Bożego Narodzenia - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249)
+---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274)
+---- Wątek: Święta Bożego Narodzenia (/Watek-swieta-bozego-narodzenia_1347)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Święta Bożego Narodzenia - Wiosenka - 26-12-2014

Wesolych Swiat Rolleyes

RE: Święta Bożego Narodzenia - ychna - 21-11-2017

Zanim pojawi sie multum swiatecznych tematow 
wyszukalam juz istniejcy - zapraszam do kontynuacji juz istniejacego
Swieta Bozego Narodzenia 2017

ps. a, gdyby tak podpiac cala tematyke swiateczna do jednego koszyka?

RE: Święta Bożego Narodzenia - Freddy - 21-11-2017

Myslisz ychna, ze pojawi sie: multum swiatecznych tematow ?
Moim zdaniem Swieta Bozego Narodzenia stracily juz bardzo swoj swiateczny charakter.
Jakby nie bylo jest to swieto koscielne wymyslone i obchodzone przez "katoli".
Wspolczesny, nowoczesny czlowiek wie, ze zadnego "Bozego Narodzenia" nie bylo a na pewno nie w Betlejem, nie w stajence i nie 24 grudnia.

Ja w te multum tematu nie wierze.
Raczej w kolejna klotnie co bylo i co kosciol jeszcze wymysli zeby zalegalizowac pedofilie w swych szeregach....

Ale moze faktycznie jestem zbyt pesymistyczny.

--------------

RE: Święta Bożego Narodzenia - Miecznik - 21-11-2017

Dla mnie też są ważne, bo mają charakter duchowo-stołowy. Tongue

RE: Święta Bożego Narodzenia - Anita - 21-11-2017

Musze Ci powiedzieć,ze jestem tez tradycjonalistką i nie wyobrażam sobie mojego domu bez sianka pod obrusem i oplatka na stole.

RE: Święta Bożego Narodzenia - Miecznik - 21-11-2017

To gratuluję, ja aż taki tradycyjny nie jestem. Lubię ten świąteczny nastrój, muzykę, ozdobione mieszkania, a z potraw to te wigilijne, które jada się praktycznie raz w roku i kolędy do tego... (Sam nie śpiewam!) Bardzo miły czas. Smile

RE: Święta Bożego Narodzenia - phoenix - 21-11-2017

A ja już sobie wszystko wyobrażam. No... prawie wszystko  Big Grin

A już na pewno nie musze mieć śniegu, fury niepotrzebnych prezentów i tony jadła na stole.

Fajnie, że są jeszcze orędownicy tradycji i rodzinnej formy swiat. Ja juz  do nich nie należę. Długo by opowiadać dlaczego.

W tym roku spędzam świeta  na Mallorce. 
Mam nadzieję(wszak takie są plany), że będzie to aktywny wypoczynek,  bez obzarstwa i dyskusjach przy stole.

A tak poza tym....trochę wcześnie ten wątek świateczny się pojawiło Big Grin 
No ale....widać taka  "moda" nastała....w wielu miastach juz w niedziele rozpoczely się jarmarki bożonarodzeniowe  Exclamation
Wariactwo jakieś......

--------------

------------

RE: Święta Bożego Narodzenia - uzi80 - 21-11-2017

Też lubię tą świąteczną atmosferę Smile...w szczególności w wigilię... Pozostałe dwa dni... mogą być... ale nie muszą.

W przeciwieństwie do Phoenix... śniegu oczekuje.

-----------------

RE: Święta Bożego Narodzenia - Miecznik - 22-11-2017

Najprzyjemniejsze dla mnie Wigilie to te u mnie w domu. W święta mogę gdzieś iść, ale Wigilia to u siebie. Smile

RE: Święta Bożego Narodzenia - helen*** - 22-11-2017

Ychna, przepadam ,za rybka po grecku , ten przepis znam od mojej mamy, ja dodaje wiecej cebuli, rybe w panierze, 1 tube koncentratu pamidorowego i 1 karton przecieru, nie dodaje wody ,reszte podobnie jak w tym przepisie Smile Robie tego dosc duzo, bo jeden polmisek , to ,za malo, moje dzieciaki objadaja sie tym.

RE: Święta Bożego Narodzenia - ychna - 22-11-2017

-----------------

RE: Święta Bożego Narodzenia - Freddy - 22-11-2017

No coz, swieta, na skutek od lat mieszkania w pojedynke, juz dawno stracily dla mnie swoj urok.
Dzien jak kazdy.
W sklepach te same coroczne reklamy, w domach to samo coroczne jedzenie a w telewizji te same coroczne filmy.

Jakby to diego10 powiedziala:
Und jährlich grüßt das Murmeltier....

RE: Święta Bożego Narodzenia - ychna - 22-11-2017

----------------

RE: Święta Bożego Narodzenia - Majami - 22-11-2017

Bla bla bla ....a przeciez bez tego nie zaczniemy...nooooooo !!!!!!

(22-11-2017, 12:38)Freddy napisał(a): No coz, swieta, na skutek od lat mieszkania w pojedynke, juz dawno stracily dla mnie swoj urok.
Dzien jak kazdy.
W sklepach te same coroczne reklamy, w domach to samo coroczne jedzenie a w telewizji te same coroczne filmy.

Jakby to diego10 powiedziala:
Und jährlich grüßt das Murmeltier....

Freddy ....to jak ? ....że niby świeta bez Kevina by miały być ???
TO NIEMOŻLIWE !!!

RE: Święta Bożego Narodzenia - Luce 2 - 22-11-2017

Freddy przeciez swieta nie spedzasz w pojedynke ,chyba tylko okres przedswiateczny .
Ja bardzo lubie swieta nawet jak spedzam je sama. Jest telefon ,skyp i tak clakiem sama przeciez nie jestem. Lubie swieta Smile i cala ta przedswiateczna goraczke tez Smile
Ychna dzieki za ten seler po grecku. Przypomnialas mi o jego istnieniu. Kiedys bardzo dawno temu robilam go dosc czesto.
A wiecie jak dawno nie ogladalam Kevina!? W tym roku obejrze Big Grin

RE: Święta Bożego Narodzenia - Miecznik - 22-11-2017

Spędzałem parę lat temu Święta sam, samiuteńki jak paluszek u drwala i było świetnie! Nikt mi nic nie wyjadał, nie podpowiadał, nie doradzał, wszyscy zebrani byli jednomyślni we wszystkim! - Super było! Smile

Dlatego Fredziu tylko pozazdrościć! Smile