![]() |
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Ważne dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-wazne-dyskusje_1737) +--- Wątek: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech (/Watek-kindergeld-zasilek-rodzinny-w-niemczech_932) |
RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Czemu tak piszesz jak Filip z konopi ?jaj Diego mi pomagała załatwić sprawę bylam tu kilkanaście razy dziennie,nawet jak w pracy bylam to się logowałam.Pozniej jak się okazało że to ja jestem kimś co ją oszukał to tu nie wchodziłam bo po co powiedz ? Pisałam do Diego ze to nie ja jestem tłumaczyłam ale niestety Diego nie odpisala zreszta nie dziwie się bo jak ktoś taj zrobił.Tylko co ja jestem winna ? Trudno juz sie pogodzilam z tym bo nie wiem nawet co zrobić żeby udowodnić ze to nie ja ją oszukałam. Tak w ogóle to nie było takiej sytuacji że podałam jej dane faceta który nie istnieje,w mojej sytuacji nie było takiej potrzeby bo Diego pomagała mi od złożenia wniosku do końca bez udziału byłego.Pisała mi pisma do Urzędów Niemieckich bo nie nie miałam dokumentów Niemieckich byłego męża takich jak potwierdzenie zameldowania w Niemczech czy zaświadczenia z Urzędu Skarbowego.Niby po co miałabym jej podawać fałszywe dane jak wszystko pozytywnie jest załatwione i teraz czekam na decyzję. Nie wiedzialam ze w Sachen można rozmawiać po Polsku bo skąd mam to wiedzieć ? nie czytam wszystkiego na bieżąco,nie wiedziałam i dlatego też pytalam czy ktos mógłby zadzwonić w moim imieniu. Anita naprawde dzwonilam i numer wybieralam na różne sposoby ale nie mogę sie połączyć.. W Sachen nie wiefzialam RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 08-11-2017 Proszę wytłumacz sobie to z Diego dyskretnie. Cieszę się,ze mogłam Ci pomoc,ze nie wiedziałaś. Trzy miesiące to normalny termin. Mam nadzieje,ze wszystko będzie ok. Powodzenia. RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Anita kilka razy pisałam do Diego i prywatnie ale nie odpisuje. Mimo wszystko dziękuję bardzo RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 08-11-2017 Znam Diego bardzo długo i wiem jaka jest perfekcyjna w tym co robi . Zawsze dopnie do celu jesli komuś w czymś pomaga. Bardzo proszę ![]() RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Wiesz co Anita ? ja Diego poznałam jak mi pomagała na pewno nie znam jej tak jak Ty boo częściej tu rozmawiacie.Wiem że jest dobrą kobietą o dużym sercu.W mojej sytuacji byla ze mną w kontakcie nawet jak wyjechała gdzieś na urlop chyba.Ja się bałam że stracę kontakt a ona mnie uspokajała że załatwimy moja sprawę.Ale było minęło ☹ najważniejsze ze siw pamięta. RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Anita jest możliwość ze byś mi podała numer Tel.na który można zadzwonic i zapytać po polsku. Ja na piśmie mam tylko taki na który w ogóle nie mogę się połączyć 0 800 4 5555 30 RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - zyta - 08-11-2017 ela, skoro sama piszesz, że jest możliwość, to dzwoń. Dzwoń. Nie zagaduj. Tak wygląda, że wcale tych piniendzy nie potrzebujesz. Dzwoń! RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Nie zagaduje tylko nie wiem na jaki numer mam zadzwonić RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - zyta - 08-11-2017 Obejrzyj twój własny wpis 354 i nie zawracaj głowy. Dzwoń! RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Na ten numer dzwonilam na różne sposoby i nie mogę się dodzwonić RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 08-11-2017 Łatwo ci mówić RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sylvi2017 - 19-12-2017 Witam wszystkich serdecznie. Trafiłam tu całkiem przypadkiem, ale bardzo się ciesze z wizyty. Jako, że jestem kompletnie zielona bardzo proszę o informację gdzie mam złożyć wniosek o Kindergeld. Mąż prowadzi działalność zgłoszoną w Berlinie. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc ![]() Pozdrawiam Sylwia RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Freddy - 20-12-2017 Wniosek o Kindergeld sklada sie w Familienkasse wlasciwej dla miejscu zamieszkania wnioskodawcy. Proponuje poczytac ponizszy tekst: https://www3.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mte4/~edisp/l6019022dstbai744009.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI744012 RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sylvi2017 - 20-12-2017 Witam ponownie. Dokumenty zebrałam. Prosiłam o adres, nie o informator. Nie znam niemieckiego dlatego zgłosiłam się do Was o pomoc. Pozdrawiam Sylwia RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 20-12-2017 Familienkasse Berlin - Brandenburg - Standort Berlin Mitte Besucheradresse Charlottenstr. 87-90 10969 Berlin Fax: 030 - 555599 7199 E-Mail: Familienkasse-Berlin-Brandenburg.F14@arbeitsagentur.de Telefon: 0800 4 5555 30* (Fragen zu Kindergeld und Kinderzuschlag) Telefon: 0800 4 5555 33* (Auszahlungstermine) * Der Anruf ist für Sie kostenfrei. A dokładniej sklada sie papiery w miejscu zamieszkania podatnika. Postaraj sie złożyć papiery jeszcze w tym roku, gdyż od 2018 będą zwracać tylko za pól roku.(jesli starasz sie o zwrot zaległego KG) . RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sylvi2017 - 20-12-2017 Witaj Anito. Bardzo dziękuję, właśnie o to mi chodziło ![]() Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Sylwia RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 20-12-2017 Proszę bardzo i wzajemnie ![]() RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Sylvi2017 - 20-12-2017 Przepraszam za moją upierdliwość, ale gdzieś przeczytałam, że jeżeli rodzic pracuje w Niemczech, a dziecko jest w Polsce (zapomniałam o tym wspomnieć ![]() RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 20-12-2017 Do Sachsen .Tam rozstrzygają wnioski dzieci mieszkających w Pl. A tak szczerze to nawet jesli wyślesz do Berlina to i tak trafi do miejsca docelowego,z tym ze przeciągnie sie to w czasie. RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Majami - 20-12-2017 (20-12-2017, 16:40)Sylvi2017 napisał(a): Przepraszam za moją upierdliwość, ale gdzieś przeczytałam, że jeżeli rodzic pracuje w Niemczech, a dziecko jest w Polsce (zapomniałam o tym wspomniećKindergeld i tak zostanie pomniejszony o polskie 500+ o ktore nalezy się starac w pierwszej kolejnosci. |