Nasze-Niemcy.pl
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249)
+---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274)
+---- Wątek: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? (/Watek-czy-lepiej-byc-ladnym-i-madrym-czy-brzydkim_2805)

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Fellah - 18-12-2020

W przyszlym tygodniu, zaraz po otrzymaniu Hartz IV. Big Grin

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Traffka - 18-12-2020

(17-12-2020, 22:52)ferdydurke napisał(a): Roksa, tak jak napisałem wczoraj na kąciku kulinarnym zakisiłem buraki, a dzisiaj nabyłem tortellini z prawdziwkami, które będą robić za uszka. Zakupiłem też owoców suszonych na kompot. Reszta w przyszłym tygodniu.

Nie wiedzialam w ogóle ze mozna dostać tortellini z prawdziwkami.
Ja bardzo rzadko kupuję jakieś gotowe jedzenie więc mało się orientuję, ale...w Krefeld na pewno jest tzw.polski sklep.
Tam można kupić bardzo dużo różnych rzeczy, uszka i pierogi na 100%

Ja u siebie kupiłam suszone prawdziwki na zupę, kiszone ogórki, a po wedlinę pojadę w środę.
Karpia zamówiłam w Rewe, bo w polskim sklepie już nie przyjmowali zamówień.
Pani mi zaproowala przyjechać we wtorek rano i się..."sępić", ale tak szalona to ja nie jestem Wink

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - ferdydurke - 18-12-2020

Traffka, jak będziesz w Rewe lub Edece to zajrzyj do regału ze świeżymi wyrobami makaronowymi - Giovani Rana - Funghi Porcini. Ja grzybów suszonych nie kupuje - ja zbieram i sam susze. Karpia kupi córka u właściciela stawów. Jest deczko droższy 10 euro kg, ale bardzo smaczny. W Krefeld jest polski sklep, ale specjalizują się w produktach tanich, czyli miernej jakości. Kiepskie wędliny, kiepskie produkty mączne, czy mrożone. Jedyne co tam kupuje, to biały ser mazurski, sól kamienną, musztardę i w sezonie ogórki do kiszenia.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - iberte - 18-12-2020

Tyle lat na wygnaniu, a Wy ciagle odkurzacie regaly w polskich kolonialkach.
Od czasu kiedy kazdy dorobkiewicz moze w Polsce produkowac wedliny, nie nadaja sie one do jedzenia.
Woda, tluszcz i troche soli.
Wszystkie za niczym smakuja.
Jedynie nazwy sie zmieniaja. Szynka babuni, becon szwagra i takie tam bzdety...
Mieso i tak sciagaja z Niemiec, bo tu zdechla swinia najtansza.
I jeszcze ten niezywy zamulony karp...,
Ja kupuje tam jedynie zalodkowa, bo nigdzie tego slodzonego bimbru dostac nie mozna....

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Traffka - 18-12-2020

O! I jest nasz malkontent @iberte.
Jak bedzies tak marudził, to Cię 24.12 nie wycmokamy soczyscie i bedzie Ci smutno.
Żolądkowa u mnie trafiła do lamusa odkąd pojawila sie soplica pigwowa.

Jestem dobrym czlowiekiem i mysle, ze gdziekolwiek 24.12 zapukam, to ktos mnie tam wysciska.

Soplica pigwowa..... nastepny bekart polskiego marketingu.
Kiedys to przynajmniej trawe z trawnika do Zubrowki upychali.
Teraz mydla ludziom oczy pigwa.
Boze.... widzisz i nie grzmisz!!

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Fellah - 18-12-2020

To prawda! "Tradycyjna polska soplica pigwowa"! Big Grin Big Grin Big Grin

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - ferdydurke - 18-12-2020

Iberte, dlaczego kupuję karpia u producenta za dychę?
Bo on odławia karpia minimum 10 dni przed sprzedaniem i umieszcza go w basenach z czystą wodą, która ma ciągły przepływ. W tym czasie karp się czyści z mułu i na wiglię jest smaczny.
Dodatkowo zostawiam go 24 godziny w warzywach i jest cacy.
Za komuny była wanna, i parę dni bez kąpieli. Smile

A teraz przejdzmy do "bimbru" polecam spróbować austriackich produktów z firmy - Prinz, ale tylko tych które noszą w nazwie "alte". Moi faworyci to alte Marille, alte Haus-Zwetschke, alte Wald Himmbere i alte Kirsche.
Prost! Gwarantuje Wam, że zapomnicie o soplicach i żołądkowych. Smile

Jeszcze mała uwaga do Prinz - bardzo dobra jest też alte Williams Birne, jabłka nie polecam, a innych sortów nie próbowałem, może dlatego że np. do orzechówki mam wstręt od 1984 roku. Confused

27 grudnia mają się zacząć szczepienia przeciw coronie w DE. W pierwszej kolejności mają być szczepienii 80+ plus personel, który się nimi opiekuje. No i tutaj mam problem logiczno-etyczny.
Personel jak najbardziej i jak naszybciej, ale 80+!?
Długość życia oczekiwanego w DE wynosiła w 2019 roku 81 lat, czyli chronimy w pierwszej kolejności tych, którzy są na ostatniej prostej. Czy to jest logiczne, że chronimy w pierwszej kolejności osoby, które mają niewielki kontakt z życiem na zewnątrz, przesuwamy nauczycieli i przedszkolanki do tyłu, którzy mają codzienny kontakt z wieloma osobami z różnych środowisk. Wiem umieralność na covid -19 to osoby 60+ - 95% ofiar.
Ja ustawiłbym listę inaczej:
personel opiekunczo-medyczny
służby porządkowe ( policja, straż pożarna, wojsko, śmieciarze )
personel pedagogiczny
personel handlowy - żywnościowy.
Potem 60+ i tak pod górkę.
Co Wy o tym sądzicie?

Jesli chodzi o mnie, to jest mi zupelnie obojetne gdzie, kiedy i kogo będa szczepić.
Ja nie jestem zainteresowyna tymi cudami od Pfizera i BioNTech.

(18-12-2020, 14:56)iberte napisał(a): Jestem dobrym czlowiekiem i mysle, ze gdziekolwiek 24.12 zapukam, to ktos mnie tam wysciska.

Soplica pigwowa..... nastepny bekart polskiego marketingu.
Kiedys to przynajmniej trawe z trawnika do Zubrowki upychali.
Teraz mydla ludziom oczy pigwa.
Boze.... widzisz i nie grzmisz!!

Moj drogi, wszystko co jest ma rynku w XXIw jest bękartem jakiegos marketingu, niekoniecznie polskiego.
Chyba nie ma sensu tak głęboko wchodzić w szczegóły, bo człowiek wyschnie z głodu i pragnienia, w dodatku nieszczęśliwy.
Boga bym do tego nie mieszkała, bo skoro on nie grzmi jak rodzą się dzieci bez mózgu, a kobietom, które nie chcą wydawać na świat takiego potomstwa pisolicja łamie ręce, to pigwa jest jakby...mniej ważna.

Dobry człowiek jesteś...powiadasz?
Moja babcia zawsze mowila: dziecko, czekaj jak cię ktoś pochwali, nigdy nie rób tego pierwsza...

Zielonka, ale w moim problemie etyczno-logicznym nie chodzi o to, czy ty jesteś zainteresowana szczepieniem, czy nie.
Mój problem dotyczy ważności i wagi dla społeczeństwa.
Załóżmy czysto teoretycznie, że ten produkt w 100% chroni cię przed covid-19.
Jednocześnie wiemy, że ilość i czas nas ograniczają, ja pytałem o to - kto w pierwszej kolejności powinnien być szczepiony.

(18-12-2020, 19:50)ferdydurke napisał(a): Zielonka, ale w moim problemie etyczno-logicznym nie chodzi o to, czy ty jesteś zainteresowana szczepieniem, czy nie.
Jednocześnie wiemy, że ilość i czas nas ograniczają, ja pytałem o to - kto w pierwszej kolejności powinnien być szczepiony.

Zielonka w swej wypowiedzi ograniczyla sie jedynie do zagadnien wiary i ludzkiej dobroci.
Kolejnosc szczepien, tak nalezy przypuszczac, pozostawila ludziom ktorzy maja na to wplyw.
Odpowiadajac na Twoje pytanie....ustalilbym jedynie dodatkowa liste i to tych, ktorzy maja dostac srodek dezynfekcyjny.

Iberte, czy piszesz o "szczepionce Donalda T"?
Jestem za! Kriminaliści, terrorysci, faszysci no i rodło! Big Grin

Taffka.
Twoja babcia, podobnie jak moja, to rezolutne dziewczyny
Moja zawsze mowila.....dom i wodka razem nie pasuja.
Dlatego przewaznie pilem na miescie.
Staralem sie jak moglem doswiadczenia babci przeniesc do zycia.
Samo powolywanie sie na autorytet starszych, to jedynie tworzenie legend.

(18-12-2020, 19:50)ferdydurke napisał(a): Zielonka, ale w moim problemie etyczno-logicznym nie chodzi o to, czy ty jesteś zainteresowana szczepieniem, czy nie.

Rozumiem.
Ale nie jestem w stanie pomóc Ci w rozwiązaniu twoich problemów.
Temat szczeienia na covid19 nie stanowi dla mnie problemu w żadnym wymiarze.

Traffka, szkoda bo ja sobie wziąłem przykład D-dorfu, gdzie zaszczepinie wszystkich będzie w idealnych warunkach trwało do 7 września 2021 roku. Przy 500 ofiarach dziennie pozostaje pytanie - kto nie zdąży?

(18-12-2020, 20:06)ferdydurke napisał(a): Iberte, czy piszesz o "szczepionce Donalda T"?
Jestem za! Kriminaliści, terrorysci, faszysci no i rodło! Big Grin

Prawde mowiac, to nie wiem co tu gryzmole.
We lbie mi dzwoni, z nosa leci.... nie mam sily isc pod prysznic.
Na razie...

[quote="iberte"

Prawde mowiac, to nie wiem co tu gryzmole.
We lbie mi dzwoni, z nosa leci.... nie mam sily isc pod prysznic.
Na razie...[/quote]

Polecam herbatę z rumem i sokiem malinowym, gdzie 54% rum jest serwowany w proporcji 1:1 do herbaty.
Gute Besserung! Jeśli zastosujesz mój medykament, to przygotuj sobie drugą piżamę. Smile

(18-12-2020, 20:18)ferdydurke napisał(a): Traffka, szkoda bo ja sobie wziąłem przykład D-dorfu, gdzie zaszczepinie wszystkich będzie w idealnych warunkach trwało do 7 września 2021 roku. Przy 500 ofiarach dziennie pozostaje pytanie - kto nie zdąży?

Ferdydurke....
sądzisz , ze, ten kto się zaszczepi, to..."zdąży"?

https://www.facebook.com/watch/?v=209057980689493

Traffka, ponoć 95% ma szanse zdążyć, a 5% zostanie na peronie.
Nie ma w obecnych czasach wojen, gdzie giną tysiące, ba miliony ludzi, więc potrzebujemy pandemii.
To jest mój następny problem etyczno-logiczny - żyjemy za długo!?