![]() |
FORUMOWY HYDE PARK. - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: FORUMOWY HYDE PARK. (/Watek-forumowy-hyde-park_2848) |
RE: FORUMOWY HYDE PARK. - ferdydurke - 12-02-2019 (12-02-2019, 20:03)Diego9 napisał(a): nagrody rektorskie dostawaly szuje partyjne, wyjazdy studenckie tylko dla szuj partyjnych byly, bez egzaminow na studia byly szuje partyjne przyjmowane, moj tata nie byl szuja partyjna a plywal po calym swicie, z racji swojego zawodu, wiec nie dziwi mnie , ze Renia tanczyla za granicaTy bajkopisarko, twój bezpartyjny tatuś pływał po całym świecie. Buhahaha. Twój bezpartyjny tato może pływał, ale barką po kanale bydgoskim, a nie statkami po świecie. A ze mnie taka szuja partyjna, że dwa razy musiałem zdawać na studia, bo pierwszy raz się nie załapałem. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Ronja - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:34)ferdydurke napisał(a): Ty bajkopisarko, twój bezpartyjny tatuś pływał po całym świecie. Buhahaha. Bezpartyjny nie dostal paszportu i nie mogl nigdzie na Zachod wyjechac.Jezeli dostal,to tylko paszport w jedna strone bez mozliwosci powrotu. Lojalke musial podpisac. Tym postem nikogo nie oceniam-ale takie to byly czasy. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Majamka - 12-02-2019 Jaką lojalke ? Przeciez Ferdydurke ze Ślaska jest . RE: FORUMOWY HYDE PARK. - ferdydurke - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:46)Majamka napisał(a): Jaką lojalke ????????????????? Możesz rozwinąć myśl? ![]() RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Diego9 - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:34)ferdydurke napisał(a):(12-02-2019, 20:03)Diego9 napisał(a): nagrody rektorskie dostawaly szuje partyjne, wyjazdy studenckie tylko dla szuj partyjnych byly, bez egzaminow na studia byly szuje partyjne przyjmowane, moj tata nie byl szuja partyjna a plywal po calym swicie, z racji swojego zawodu, wiec nie dziwi mnie , ze Renia tanczyla za granicaTy bajkopisarko, twój bezpartyjny tatuś pływał po całym świecie. Buhahaha. opowiadaj dalej partyjny prawie doktorku, jezeli Dar Pomorza , Soldek, to dla ciebie barki, to swietnie, niech tak bedzie, jak zwykle masz racje RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Ronja - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:46)Majamka napisał(a): Jaką lojalke ? Znowu walisz na oslep! Post odnosi sie TYLKO do odpowiedzi ferdydurka na post Diego9!! I wisi mi skad pochodzi Ferdydurke! RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Majamka - 12-02-2019 Wielu mieszkańców Śląska i Mazur nie potrzebowało żadnych lojalek by wyjechać i osiedlić się w Niemczech. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Diego9 - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:42)Ronja napisał(a):(12-02-2019, 21:34)ferdydurke napisał(a): Ty bajkopisarko, twój bezpartyjny tatuś pływał po całym świecie. Buhahaha. po wojnie brakowalo ludzi z przygotowaniem do zawodu, moj tata skonczyl wyzsza szkole morskaw Szczecinie i zaczal pracowac na statkach, w portach bylo im wolno wychodzic ale tylko pod "opieka", paszporty miala opieka przy sobie, wiec nie mieli mozliwosci ucieczki, zreszta tata mial juz rodzine , wiec by mu nawet do glowy nie przyszlo , zeby rodzine natazac RE: FORUMOWY HYDE PARK. - ferdydurke - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:49)Diego9 napisał(a): opowiadaj dalej partyjny prawie doktorku, jezeli Dar Pomorza , Soldek, to dla ciebie barki, to swietnie, niech tak bedzie, jak zwykle masz racjeJaki Dar Pomorza, jaki Sołdek - barka Brda po kanale jako pracownik fizyczny żeglugi śródlądowej. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Diego9 - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:42)Ronja napisał(a):(12-02-2019, 21:34)ferdydurke napisał(a): Ty bajkopisarko, twój bezpartyjny tatuś pływał po całym świecie. Buhahaha. Ronju, moj tata byl pilnowany , zreszta nie tylko on , cala zaloga , nie ucieklby nigdy w zyciu, bo tu mial rodzine, nigdy nie zostal kapitanem statku, zawsze byl tylko oficerem , wiadomo dlaczego, jako niepartyjny nie mial mozliwosci awansu, zawsze byl 3 i tym najnizszym oficerem, nie przeszkadzalo mu to i tak potrafil rodzine utrzymac (12-02-2019, 21:54)ferdydurke napisał(a):no i dolary mial za prace na barce, super(12-02-2019, 21:49)Diego9 napisał(a): opowiadaj dalej partyjny prawie doktorku, jezeli Dar Pomorza , Soldek, to dla ciebie barki, to swietnie, niech tak bedzie, jak zwykle masz racjeJaki Dar Pomorza, jaki Sołdek - barka Brda po kanale jako pracownik fizyczny żeglugi śródlądowej. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Ronja - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:56)Diego9 napisał(a):(12-02-2019, 21:42)Ronja napisał(a): y. Tacy byli najgorsi-mierny,bierny ale wierny.Nie kazdy mogl awansowac-ktos te kible musial myc.A do ucieczki nie byl potrzebny paszport.To ze tato nie chcial uciekac to inna sprawa. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Diego9 - 12-02-2019 fajnie jest teraz o tym pisac, ale bezpartyjnym w tamtch czasach nie bylo latwo, moj starszy brat zdal mature na samych piatkach, od gory do dolu, powinien byc wytypowany na studia jakie chcial i bez egzaminu wstepnego, niestety zostal wytypowany syn wyskopartyjnego urzednika, moj brat zdal egzaminy wstepne, skonczyl studia, a synek partyjniaka po pierwszym semestrze odpadl, matematyka i fizyka nie sa latwymi przedmiotami, ten niesmak czuje do dzis RE: FORUMOWY HYDE PARK. - ferdydurke - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:52)Diego9 napisał(a): po wojnie brakowalo ludzi z przygotowaniem do zawodu, moj tata skonczyl wyzsza szkole morskaw Szczecinie i zaczal pracowac na statkach, w portach bylo im wolno wychodzic ale tylko pod "opieka", paszporty miala opieka przy sobie, wiec nie mieli mozliwosci ucieczki, zreszta tata mial juz rodzine , wiec by mu nawet do glowy nie przyszlo , zeby rodzine natazacLekcja matematyki - ty masz ponoć piędziesiąt parę lat - studia kończyłaś w latach 80-tych. Czyli zakładamy, że masz 54 wiosen - rocznik 1965, czyli 20 lat po wojnie Tatuś cię spłodził załóżmy mając 27 lat, czyli rocznik 1938. Tatuś poszedł do podstawówki w 1945 roku, którą skończył w 1952 roku. 4 lata liceum - 1956 rok. Pięć lat studiów= 1961 rok, czyli w 16 lat po wojnie w czasach gomułkowskich twój bezpartyjny tatuś dostaje angaż na SS Sołdek! Twoja fantazja bije na głowę fantazję renii! Ty jesteś lepsza jak Muenchhausen! RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Diego9 - 12-02-2019 (12-02-2019, 22:00)Ronja napisał(a):moj tata nie byl ani wierny ani bierny , byl wspanialy , kochany, uwielbiany przez rodzine i sasiadow, na jego pogrzeb przyszlo mnostwo ludzi , przemawiali koledzy ,z ktorymi chodzil do szkoly morskiej i pracowal na statku , znajomi i przyjaciele z czasow okupacji niemieckiej, , nigdy nie przyszlo mi na mysl,jak wspaniala osoba byl moj tata, dopiero jak(12-02-2019, 21:56)Diego9 napisał(a):(12-02-2019, 21:42)Ronja napisał(a): y. odszedl, zobaczylismy jak wazny byl dla nas i dla wielu innych osob, (12-02-2019, 22:06)ferdydurke napisał(a):(12-02-2019, 21:52)Diego9 napisał(a): po wojnie brakowalo ludzi z przygotowaniem do zawodu, moj tata skonczyl wyzsza szkole morskaw Szczecinie i zaczal pracowac na statkach, w portach bylo im wolno wychodzic ale tylko pod "opieka", paszporty miala opieka przy sobie, wiec nie mieli mozliwosci ucieczki, zreszta tata mial juz rodzine , wiec by mu nawet do glowy nie przyszlo , zeby rodzine natazacLekcja matematyki - ty masz ponoć piędziesiąt parę lat - studia kończyłaś w latach 80-tych. jak zwykle trafiles jak kula w plot , moj tata urodzil sie w 1922 roku , jestes bez szans, ja pisze prawde , to jest moja przeszlosc za ktora strasznie tesknie, moj tata chodzil do gimnazjum jeszcze przed wojna , po 5 klasie poszedl do gimnazjum, moj dziadek byl zawodowym zolnierzem, zadnym oficerem, sierzantem albo chorazym, zarabial 300 zl. to zawsze opowiadala mi babcia, RE: FORUMOWY HYDE PARK. - ferdydurke - 12-02-2019 (12-02-2019, 21:49)Majamka napisał(a): Wielu mieszkańców Śląska i Mazur nie potrzebowało żadnych lojalek by wyjechać i osiedlić się w Niemczech. Ale my tu nie piszemy o przesiedleńcach ze Slonska, czy Mazur, tylko o bezpartyjnym tacie diego, który pływał po całym świecie. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Majamka - 12-02-2019 moj tata nie byl ani wierny ani bierny , byl wspanialy , kochany, uwielbiany przez rodzine i sasiadow, na jego pogrzeb przyszlo mnostwo ludzi , przemawiali koledzy ,z ktorymi chodzil do szkoly morskiej i pracowal na statku , znajomi i przyjaciele z czasow okupacji niemieckiej, , nigdy nie przyszlo mi na mysl,jak wspaniala osoba byl moj tata, dopiero jak odszedl, zobaczylismy jak wazny byl dla nas i dla wielu innych osob, JAKIEJ KUZWA OKUPACJI ??? ![]() RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Ronja - 12-02-2019 (12-02-2019, 22:08)Diego9 napisał(a):(12-02-2019, 22:00)Ronja napisał(a):moj tata nie byl ani wierny ani bierny , byl wspanialy , kochany, uwielbiany przez rodzine i sasiadow, na jego pogrzeb przyszlo mnostwo ludzi , przemawiali koledzy ,z ktorymi chodzil do szkoly morskiej i pracowal na statku , znajomi i przyjaciele z czasow okupacji niemieckiej, , nigdy nie przyszlo mi na mysl,jak wspaniala osoba byl moj tata, dopiero jak(12-02-2019, 21:56)Diego9 napisał(a):(12-02-2019, 21:42)Ronja napisał(a): y. Ogladajac pogrzeb mafiozo Adamowicza mozna by tez pomyslec ze byl kims wybitnym.Nawet Imam sie modlil! To nie jest tak,ze obrazam twego tate-tak sobie tylko piszemy.Nie mam prawa oceniac twego taty i nie mam takiego zamiaru. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - ferdydurke - 12-02-2019 (12-02-2019, 22:08)Diego9 napisał(a): jak zwykle trafiles jak kula w plot , moj tata urodzil sie w 1922 roku , jestes bez szans, ja pisze prawde , to jest moja przeszlosc za ktora strasznie tesknieI tatusia jako 25 -latka przyjęto na studia w 1947 roku w Szczecinie! ![]() Nie dostał nakazu pracy w Nowej Hucie, tylko skierowali go na studia! Nawijaj dalej swoje bajki. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Majamka - 12-02-2019 Okupacja , Sołdek i Szkoła Morska w Szczecinie ![]() Dziecinko cos ci się pomieszało. z datami. RE: FORUMOWY HYDE PARK. - Ronja - 12-02-2019 (12-02-2019, 22:16)ferdydurke napisał(a):(12-02-2019, 22:08)Diego9 napisał(a): jak zwykle trafiles jak kula w plot , moj tata urodzil sie w 1922 roku , jestes bez szans, ja pisze prawde , to jest moja przeszlosc za ktora strasznie tesknieI tatusia jako 25 -latka przyjęto na studia w 1947 roku w Szczecinie! Szkoła powstala w tym roku,co nie znaczy ze tato Diego w tym roku zaczal studia!Wczesniej Szkola Morska byla w Tczewie. |