![]() |
Pogaduszki na wszystkie tematy - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Pogaduszki na wszystkie tematy (/Watek-pogaduszki-na-wszystkie-tematy_2025) |
RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Diego10 - 19-06-2017 to mozemy tez nucic to spiwalam w zespole pijackim, brzmialo niezle,jak pijana banda darla sie -mniej niz zero- RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 Czy ktos z Was jest dawca organow? Moja corka ma Organspendeausweis , wlasciwie ,to ma racje,mozna innym ludziom dac szanse na drugie zycie. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Organów nie ale szpiku. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 "Abbey Conner starb, als sie gerade mal 20 Jahre alt war. Ihre Organe retteten vier Menschen das Leben. Ihr Vater Bill traf jetzt den jungen Mann, der ihr Herz bekam" Troche przykre to, jej organy uratowaly dla czterech osob zycie, zglosil sie tylko ten mlody czlowiek.. Anita dlaczego nie organow ? Tak pytam ,tylko, wiem,ze handluja ,kombinuja ,ale co mi po tych organach po smierci? RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Diego10 - 22-10-2017 ludzie zapominaja szybko, kto co im dobrego zrobil RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 Moje pluca nie nadaja sie, pale papieroski,ale nerki, watroba , komus sie moze przydac. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Przykre ale jak widzisz ludzie niechętnie służą pomocą innym,albo przebyte choroby nie pozwalają im na taka decyzję. Czemu ja nie? Jeszcze o tym nie myślałam . Nie wykluczam takiej opcji jeśli tylko coś ze mnie się komuś przyda. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 Diego, tego,za zadne pieniadze nie kupisz tego,moja kolezanka z pracy kilka tyg. temu oddala nerke swojemu mezowi, oboje maja ok. 40-stu lat, nie wiem jak wyglada z nerkami, ale pasowala ta nerka. Wszystko dobrze poszlo. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Mieli zgodne DNA co rzadko się zdarza. No a potem tylko okres oczekiwania czy organizm nie odrzuci przeszczepu.Zycze im by było wszystko ok. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 Mam znajoma, ktora juz od kilku lat jezdzi na dializy, co 2 dzien , co to,za zycie ? (22-10-2017, 20:08)Anita napisał(a): Mieli zgodne DNA co rzadko się zdarza. No wlasnie zdziwilo mnie to,ze od niej mogl dostac, ona juz w domu, on jeszcze w klinice ,ale szczegolow nie znam ? RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 To normalna procedura. Do miesiąca leży się po przeszczepie. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 Trzy lata temu moja corka dowiedziala sie,ze ma trzy nerki ![]() ![]() Ona odziedziczyla po mnie prawie wszystko ![]() RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Freddy - 22-10-2017 Problem z organami jest chyba taki, ze nie pobiera sie ich dopiero po smierci dawcy bo wtedy bylyby juz bezuzyteczne tylko jeszcze za zycia. Ja wiem, wiem... powiecie, ze taki dawca jest juz w stadium smierci klinicznej i nic nie czuje ale czy tak naprawde jestescie tego takie pewne? Czy ktos sie takiego dawcy zapytal czy naprawde nic nie czuje? Zeby jednak nie bylo... generalnie jestem za i podziwiam ludzi, ktorzy decyduja sie na udostepnienie wlasnych organow nieuleczalnie chorym osobom nawet, jezeli im samym nie sa juz do niczego potrzebne. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Fredy jesli mozg jest martwy nie ma takiej opcji by dawca cos czul... Nie ma impulsu ,nie ma czucia... Zamartwica to nie śpiączka RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Freddy - 22-10-2017 No tak... cos mi jednak chodzi po glowie, ze czytalem w prasie, ze komus tam wycieto organy choc moglby jeszcze zyc, czy nie bylo do konca martwy.... Juz nie pamietam szczegolow ale cos w tym stylu. Poza tym niedawno mielismy taka afere w Niemczech, gdzie profesor dokonujacy przeszczepow zmienial karty chorobowe niektorych pacjentow tak, ze wedrowali w gore na jakiejs liscie i kwalifikowali sie w pierwszym rzedzie do przeszczepu. Oczywiscie nie robil tego za darmo.... RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Pan doktor byl dorobkiewiczem.Wzbogacal sie na czyimś cierpieniu RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - helen*** - 22-10-2017 A jednak jest ryzyko !? RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Zawsze jakies jest. Nikt,nie da gwarancji,ze będzie tak jak powinno być. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - ychna - 22-10-2017 Jest ryzyko, sporo sie o tym pisze, ale jezeli nawet, to trwa to dosc krotko. RE: Pogaduszki na wszystkie tematy - Anita - 22-10-2017 Powiem Ci,ze obawiam sie tego i dlatego jeszcze nie zdecydowałam sie na taką decyzję. |