Nasze-Niemcy.pl
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Ważne dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-wazne-dyskusje_1737)
+--- Wątek: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech (/Watek-kindergeld-zasilek-rodzinny-w-niemczech_932)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Malta - 16-08-2017

:-( Czy na prawde moj post jest niezrozumiały?

- ex pracowal w D do stycznia 2017
- otrzymywałam do tego czasu kindergeld na wspolnego syna-
przestał pracowac- przestalam dostawac kindergeld (pomimo że decyzja przyznajaca jest do pazdziernika 2018)
- od sierpnia 2017 zaczal ponownie pracowac w D

Czy skladac ponowny, nowy wniosek na kindergeld dla dziecka czy nadal obowiazuje decyzja wydana poprzednio (do 10. 2018)?
Nie wiem jaki jest przepływ inf pomiedzy urzedami w D. Czyli ze kiedy ex przestal pracowac a potem zaczal ponownie to kindergeld zostanie "odwieszony z urzędu"?

Ale nie sadze, że tak zabiegają o sprawy Polakow...
Jesli sie zainteresowana osoba nie upomni, to pewnie nie dzieje sie nic.

Przeciez ja nie oczekuje na zasilek za okres kiedy ex nie pracowal w D, (czyli za ostatnie pół roku), tylko od momentu kiedy stal sie ponownie podatnikiem w D a wiec od tego miesiaca.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - zyta - 16-08-2017

Czy moje odpowiedzi są nie zrozumiałe?
Nie podajesz nic konkretnego, a chcesz konkretną odpowiedź.

Nic to się tutaj nie dzieje.
MOPS i Familienkasse są w ciągłym kontakcie.

Na razie nie widzę twojego problemu.
Co piszą urzędy do ciebie na ten temat? Nie podajesz.

Odczekaj, to się wszystkiego dowiesz.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Malta - 16-08-2017

(16-08-2017, 12:39)zyta napisał(a): MOPS i Familienkasse są w ciągłym kontakcie.

Urzędy są w kontakcie???? Oczywiscie ale co to ma do mojej sprawy....chyba jednak nie potrafisz czytac ze zrozumieniem :-(
Decyzje mam wydaną. Nikt do mnie nie pisze, żaden urzad, ani polski , ani niemiecki.
Kiedy kindergeld mi zawiesili rowniez nie dostalam zadnej info dlaczego bo to chyba zrozumiale skoro ex przestal pracowac na terenie D.
To ja pytam czy mam poruszyc sprawe ponownie jesli chce cos zdzialac czy Familienkass jest takie wspaniale że same, bez mojej ingerencji przywroci wyplate zasilku lub przesle inf jakiekolwiek co robic, czy skladac np nowy wniosek.

Mimo wszystko dziekuje za odpowiedzi

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - zyta - 16-08-2017

(16-08-2017, 12:49)Malta napisał(a):
(16-08-2017, 12:39)zyta napisał(a): MOPS i Familienkasse są w ciągłym kontakcie.
Urzędy są w kontakcie???? Oczywiscie ale co to ma do mojej sprawy....chyba jednak nie potrafisz czytac ze zrozumieniem :-(
Decyzje mam wydaną. Nikt do mnie nie pisze, żaden urzad, ani polski , ani niemiecki.
Kiedy kindergeld mi zawiesili rowniez nie dostalam zadnej info dlaczego bo to chyba zrozumiale skoro ex przestal pracowac na terenie D.
To ja pytam czy mam poruszyc sprawe ponownie jesli chce cos zdzialac czy Familienkass jest takie wspaniale że same, bez mojej ingerencji przywroci wyplate zasilku lub przesle inf jakiekolwiek co robic, czy skladac np nowy wniosek.

Mimo wszystko dziekuje za odpowiedzi
Skoro nikt do ciebie nic nie pisze, to i nie masz się do kogo skierować.
Skoro umiesz czytać ze zrozumieniem, to zajrzyj do #260. Odpowiedziałam wyczerpująco.
Chętnie ci odpowiadałam.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Aurora - 16-08-2017

Malta, złóż nowy wniosek o Kindergeld.
Familienkasse nie wie, że ex jest znowu w de i płaci podatki.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - lidia1002 - 16-08-2017

Witam,przepraszam ale mojej półtorarocznej córce wyżynają się 5 ząbki i ciężko mi było wejść na forum. Jeżeli Diego masz chęć pomóc mi w napisaniu w sprawie kg do byłabym bardzo wdzięczna.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 16-08-2017

a czy dzieciom nie wyzynaj sie zabki duzo wczesniej lidziu?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - lidia1002 - 16-08-2017

ma wszystkie od 1 do 4 a teraz idą jej 5 i to dwie na raz niestety Sad

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Malta - 17-08-2017

(16-08-2017, 20:33)Aurora napisał(a): Malta, złóż nowy wniosek o Kindergeld.
Familienkasse nie wie, że ex jest znowu w de i płaci podatki.

i takie konkrety lubię ;-)
Dziekuję

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - lidia1002 - 17-08-2017

Nic tylko czekać na to co nieuniknione

Może jak nie Diego to ktoś inny jest mi wstanie pomóc napisać tę prośbę o rozłożenie na raty,bo boję się że za chwilę będziemy mieli komornika na głowie. Czy może ktoś orientuje się jak wpłacę nawet jeszcze dziś jakąś kwotę np. 400 euro to chodź na jakiś czas, aż dostaną pismo z prośbą nie wyślą komornika czy nowych upomnień bo to też niestety kosztuje. Jestem załamana tą sytuacją.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 17-08-2017

Lidia zadzwoniłam do FK moim miescie by zapytać co z tym fantem zrobić.Pani powiedziała ze wystarczy zadzwonić ,wykazać dobra wolę,ze sie interesuje długiem a oni ustalą warunki spłaty ,które wyślą Ci na adres.
Rozmawialam ogólnie ale gdybyś zdecydowała sie na pomoc Diego musisz jej podać numer Kg,datę urodzenia,adres zamieszkania wtedy będzie mogla rozmawiać w Twoim imieniu.

Anitko poszłam za twoją

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 17-08-2017

Ty jaka Ela

Dzień dobry.Yyy miałam napisać a nie ty ?

Diego.Moja sprawa stoi w miejscu wyslalam od bylego te papiery na koniec lipca i cisza,czekam.

Moja sprawa to juz z rok trwa
Czytalam wczesniej ze ktos zadzwonil do familienkassy i po opowiedzeniu pani o sytuacji z bylym przyznano kg.tak mysle Diego ...moze w mojej sytuacji tez byloby warto zadzwonic i zapytac ?

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 17-08-2017

Jejkuś to jakieś nieporozumienie.Mnie tutaj od konca lipca nie było nie wiem co się stało ?naprawdę nie podawałam Ci nic fałszywego.Może to o kogoś innego chodzi .Do końca było wszystko ok.ostatni raz pisałam do Ciebie pytałam w jakim terminie mogę dosłać papiery od byłego.Proszę uwierz mi.

nie wiem o co chodzi jak mi nie wierzysz to podaj mi e-mail i ci prześlę co dostaliśmy z FK.Ta pani co dzwoniła naprawdę mi tak powiedziała że on nam będą potrącać zamiast wypłacać. Jeżeli uważasz że to ściema to powiedz co mam zrobić bo naprawdę nie chcę komornika - to ostatnia rzecz jaka mi jest teraz potrzebna.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Majami - 17-08-2017

Takiej decyzji zaden szeregowy urzędnik nie podejmuje pod wpływem rozmowy telefonicznej.
Takie decyzje podjac moze kierownik rozpatrujac pismo odwoławcze w którym podane sa uzasadnione argumenty.

Nasza księgowa twierdzi że wysłała do nich pismo na koniec czerwca ale mi w to ciężko uwierzyć bo by nie przyszło pierwsze upomnienie w lipcu a w poniedziałek drugie. Już sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Majami - 18-08-2017

Jeśli dostałaś juz drugi mahnung to obawiam sie ze nie bardzo masz czas, trzeciego może nie być.
Ksiegowa zostawiam bez komentarza.

RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - lidia1002 - 18-08-2017

Czyli co mam teraz tylko czekać na komornika???