![]() |
Pies moich marzen... - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Nasze zwierzaki (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-nasze-zwierzaki_1739) +---- Wątek: Pies moich marzen... (/Watek-pies-moich-marzen_842) |
- fabek - 22-05-2014 ychna napisał(a):...o, rany!! Ty to masz wzrok...uwielbiam ten obrazek ale nigdy nie dopatrzylam sie gitary... Też się musiałem przyjrzeć aby zobaczyć a na wzrok nie narzekam. - Anita - 22-05-2014 Jestescie okropni!:-) Czepiacie sie mego ogona jak rzep:-) Spostrzegawczosc to zaleta........upierdliwa:-) - ychna - 22-05-2014 ...okropni ??... amanci zawsze möwia mi, ze jestem cudowna... wiec ktos klamie... tylko...kto? ![]() - Anita - 27-05-2014 Fabciu zaczynam Cie rozumiec co widzisz w mopsach:-) Kolezanka ma sliczna suczke,pogodna,wiecznie wesola i gotowa do zabawy. Ma 3 lata i jak na dzien dzisiejszy zadnych klopotow ze zdrowiem.Po schodach zapindala jak persing.....na ostatnie(3pietro)... Urzekla mnie jej mordka......oczywiscie mopsicy,a nie kolezanki:-) - fabek - 27-05-2014 A widzisz... ![]() ![]() - Anita - 27-05-2014 Jestem Twojego zdania. Nie kombinuj z rasowcami tylko kup sobie psa o jakim marzysz,a co ![]() ![]() - fabek - 27-05-2014 I jest mopsik :lol: :lol: :lol: - Anita - 27-05-2014 a no jest. a to malenstwo szuka domciu... ![]() i to.... ![]() ![]() ![]() ![]() - fabek - 27-05-2014 To są porzucone psy czy jak? - Anita - 27-05-2014 A no porzucone..... ![]() - fabek - 27-05-2014 Anita napisał(a):A no porzucone..... Takie fajne pieski, ach te ludzie ![]() - Anita - 28-05-2014 fabek napisał(a):Anita napisał(a):A no porzucone..... Pozwol,ze pozostawie to bez komentarza,bo moje slowa nie przeszly przez cenzure:-) - ychna - 30-05-2014 ..przerazajace... (na prosbe innych - zdjecie zostalo usuniete) Straż dla Zwierząt w Polsce Zabójca zwierząt - Inwazja kleszczy zabija psy i koty. Objawy choroby Do objawów choroby, które mogą się pojawić w czasie od kilku dni do nawet kilku tygodni, należą apatyczność – zwierzę staje się osowiałe, nie cieszy się np. ze spacerów i innych rzeczy, które dotychczas sprawiały mu radość, brak apetytu – zwierzę nie chce jeść, ani pić (jeśli występuje temperatura zwierzę będzie pić dużo płynów), powiększenie węzłów chłonnych, wysoka gorączka, dochodząca do 40–41 °C, wymioty, biegunka (często z domieszką krwi), gazy, zażółcenie lub bladość błon śluzowych jamy ustnej, problemy z oddawaniem moczu, oddawanie moczu o brązowym zabarwieniu (krwiomocz), niewydolność oddechowa i krążeniowa, zaburzenia ze strony układu nerwowego. Leczenie Babeszjoza jest chorobą o bardzo gwałtownym przebiegu, zatem w przypadku stwierdzenia objawów konieczna jest natychmiastowa konsultacja z doświadczonym weterynarzem, który wdroży leczenie przyczynowe, mające na celu wyeliminowanie pierwotniaka Babesia canis z krwinek zwierzęcia za pomocą leku pierwotniakobójczego – Imizolu (stosowane są również Fatrybanil, Carbesia – leki te jednak nie posiadają rejestracji w Polsce), leczenie objawowe: płynoterapia (ew. łączona z podawaniem diuretyków), podawanie preparatów odżywczych i witaminowych, leczenie przeciwbólowe i przeciwzapalne za pomocą niesterydowych leków przeciwzapalnych, hamowanie ewentualnych wymiotów, antybiotykoterapia (bBabeszjozie często towarzyszą nadkażenia bakteryjne), w przypadku utraty dużej ilości czerwonych krwinek – podawanie krwi pełnej. Zapobieganie Na rynku polskim dostępne są preparaty w postaci kropli do nanoszenia na skórę, sprayu oraz obroży, np. Advantix, Fiprex, Frontline, Hilton, Kiltix, Preventic. We Francji i Szwajcarii jest zarejestrowana szczepionka o nazwie Pirodog (producent: firma Merial) W Polsce od 2011 dostępna szczepionka Nobivac Piro, jednak jej skuteczność nie jest do końca potwierdzona - Anita - 31-05-2014 O Boze to inwazja. Mam nadzieje,ze to tylko chwyt marketingowy,a nie realia... Makabra..... Bede miala dzis w nocy koszmary.... I po kiego ja tu zajrzalam!!!!! - Anita - 31-05-2014 Ychna serduszko usun to zdjecie{albo wstaw tylko linka},bo pewnego poranku dostane zawalu jak raz jeszcze na nie spojrze..... Plisssssssss - ychna - 31-05-2014 Zrobie to poniewaz - przyznam szczerze - mam tak samo.. - wklejajac zdjecie tutaj - omijalam je wzrokiem - biedne zwierzaczki.. ![]() - Anita - 31-05-2014 Dziekuje z calego serca:-) - ychna - 31-05-2014 :buziak: - ychna - 06-06-2014 ![]() ![]() - fabek - 06-06-2014 ychna, może coś bardziej wesołego a nie tylko takie przykre rzeczy ![]() |