![]() |
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Ważne dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-wazne-dyskusje_1737) +--- Wątek: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech (/Watek-kindergeld-zasilek-rodzinny-w-niemczech_932) |
RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 10-05-2017 Anita ja wiem bo już się przekonałam RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 11-05-2017 a dlaczego anna w jest zbananowana RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Anita - 11-05-2017 Pewnie nie byla niewiniątkiem ![]() RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 11-05-2017 no chyba nie byla gorsza ode mnie ta anna to mi donpedro smierdzi RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ychna - 17-05-2017 Kein rückwirkendes Kindergeld mehr ![]() Achtung: Rückwirkend kann Kindergeld nicht mehr beansprucht werden 05.05.2017 Bisher ermöglicht der Paragraf 169 der Abgabenordnung, Kindergeld bis zu vier Jahre rückwirkend auszuzahlen. Das soll sich jetzt ändern. Der Finanzausschuss der Bundesregierung beschloss, Kindergeld nur noch sechs Monate im Nachhinein auszuzahlen. ![]() Dieser Beschluss gehört zu einem Gesetzentwurf, der die Steuerumgehung bekämpfen soll. Die Bundesregierung begründete die Änderung damit, dass die Zahlung des Kindergeldes im laufenden Kalenderjahr die steuerliche Freistellung des Existenzminimum sichere. Eine mehrjährige Rückwirkung sei unnötig, das Anträge auf Kindergeld regelmäßig zeitnah gestellt würden. Die Neuregelung solle Anreize für betrügerisches Verhalten reduzieren. Die Oppositionsparteien lehnten den Änderungsantrag ab, die Regierungskoalition stimmte zu. (Dr. Utz Anhalt) http://www.gegen-hartz.de/nachrichtenueberhartziv/kein-rueckwirkendes-kindergeld-mehr.php RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 17-05-2017 Kindergeld rückwirkend beantragen: Wie lange? Doch was gilt, wenn Eltern es versäumt haben, das Kindergeld zu beantragen? Betroffene müssen sich keine Sorgen machen: Bis zu vier Jahre nach dem Kalenderjahr, in dem der Beginn des Anspruchs lag, kann Kindergeld rückwirkend beantragt werden, sodass die versäumten Leistungen ausbezahlt werden. Es gilt also die Verjährungsfrist gemäß § 45 Sozialgesetzbuch I (SGB I). Die Frist endet nicht vier Jahre nach der Geburt, sondern zum Ende des vierten Kalenderjahres danach, also immer zum 31. Dezember. Entscheidend ist das Datum des Antrags, nicht der Zeitpunkt der Bearbeitung durch die Familienkasse. Das gilt allerdings nicht, wenn jemand bereits Kindergeld beantragt hat und der Antrag rechtskräftig abgelehnt wurde. In einem solchen Fall hat ein erneuter Antrag, der rückwirkend gestellt wird, keine Aussicht auf Erfolg. RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 17-05-2017 czyli kochani rodzice , to jest tylko propozycja ustawy, prawnie sie jak do tej pory nic nie zmienilo RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 29-05-2017 Dzień dobry.Diego ja jeszcze czekam na odpowiedź coś długo,prawda ?myślałam że w piątek dostanę pocztę ale nie. RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 29-05-2017 (29-05-2017, 17:12)ela40 napisał(a): Dzień dobry.Diego ja jeszcze czekam na odpowiedź coś długo,prawda ?myślałam że w piątek dostanę pocztę ale nie. elu cierpliwosci, RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 29-05-2017 Co myślisz o tym ? RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 29-05-2017 czekaj po prostu RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 30-05-2017 Masz racje nie ma co się martwić na zapas RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 03-06-2017 Cześć. Diego mam czekać ?coś długo nie odpisują RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 03-06-2017 to dobry znak RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 03-06-2017 Aha mam teraz większą nadzieję ? RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 03-06-2017 elu, wszystko zalezy od dobrych checi urzednikow i taty dzieci RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 03-06-2017 A dlaczego taty dzieci ? myślisz że poinformują go ? RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 03-06-2017 nie mam pojecia RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - ela40 - 03-06-2017 Myślisz że jest sens dzwonić i dowiedzieć się ? RE: Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech - Diego10 - 03-06-2017 nie nie ma sensu, poniewaz wiedza juz jaka jest sytuacja, nie masz kontaktu z mezem, chcialas dokumenty, nie wydano ci ich, tez masz to na papierku, wiec teraz musza urzednicy sie zastanowic co zrobia, beda do meza pisac, do urzedow czy dadza sobie spokoj i nie przyznaja ci pieniedzy, wtedy musisz przemowic do rozsadku taty dzieci i to jest twoja oststnia deska ratunku, donpedrunio |