![]() |
Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? (/Watek-po-40-strach-ma-jeszcze-wieksze-oczy_2982) |
RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - egle - 27-04-2019 (27-04-2019, 22:28)ferdydurke napisał(a): No widzisz Ferdydurke i pewnie masz racje, ale na szczęście to nie jest temat o moich relacjach rodzinnych, wiec pozwól ze Twoje pytanie pozostawię bez odpowiedzi. Sorry egle ale nauka jazdy na rowerze w osiemnastym roku życia jest o minimum 13 lat za póżno. W 18 roku życia robi się prawo jazdy! W ciąże też chcesz zajść z wieloletnim opóźnieniem? Ciąża w późnym wieku niesie ze sobą dwa aspekty - duże prawdopodobieństwo urodzenia dziecka upośledzonego, oraz duże prawdopodobieństwo urodzenia geniusza. Ja osobiście życzę Tobie z całego serca ten drugi wariant![/quote] Ferdydurke temat rodzenia mam już zamknięty. Nie masz się, co martwić. No widzisz, ja uczyłam się na rowerze i jednocześnie kręciłam kołkiem na placu manewrowym... RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 28-04-2019 [quote No widzisz, ja uczyłam się na rowerze i jednocześnie kręciłam kołkiem na placu manewrowym...[/quote] I uważasz to za normalną kolej rzeczy? Nauka jazdy na rowerze z chwilą kiedy robi się prawo jazdy? Sorry egle, nie zrozum mnie źle, ale dla mnie jesteś przypadkiem opisanym powyżej w przypadku drugim. Twoi rodzice mieli Cię w późnym wieku i wszędzie rozkładali swój parasol ochronny nad Tobą. Mam racje, czy nie?! Proszę o uczciwą odpowiedź. RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - egle - 28-04-2019 (28-04-2019, 00:59)ferdydurke napisał(a): I uważasz to za normalną kolej rzeczy?Nie masz racji. Moja mama miała 29 lat, jak mnie urodziła. Mam o cztery lata starsza siostrę. Wiec myśle, ze wiek był odpowiedni. Widzisz Ferdydurke Ty we wszystkim widzisz problem i masz potrzebę krytykowania każdego przypadku. Aż się dziwie, ze mi nie zarzuciłem, ze mogłam wszystko nadrobić wraz z otrzymaniem w urzędzie dowodu tożsamości. Moja matka do dziś nie potrafi pływać ani jeździć na rowerze. Może czas, bys Ty zamknął ten parasol, który przeszkadza Ci w postrzeganiu perspektywy nieco szerzej. Przyczyn tego, ze nie potrafię pływać czy późno uczyłam się jeździć na rowerze może być znacznie więcej. Ja natomiast nie dostrzegam ani jednej przyczyny, by o tym dyskutować. RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Unka - 28-04-2019 Nie wiem od jak dawna w niemieckich szkolach jest nauka plywania . Przyuczanie do ruchu drogowego przez policjantow jest chyba w drugiej klasie , czyli do tej pory dzieci przewaznie juz smigaja . W Polsce nie ma takich dogodnych warunkow . Ja sama nauczylam sie plywac . Mieszkalismy przy zalewie i mielismy gdzie cwiczyc . Madre to nie bylo , no ale zyje . Moja siostra nie potrafi plywac . Nie chciala sie uczyc , bo sie bala i boi do dzis , tak jak i matka . Podziwiam takich ludzi jak Egle . Nie wszystko w zyciu odbywa sie tak , jak powinno z roznych przyczyn . Trzeba miec sporo odwagi , by to nadrobic , zamiast na reszte zycia skazac sie na bycie niepotrafiacym . RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - egle - 28-04-2019 (28-04-2019, 15:02)Unka napisał(a): Nie wiem od jak dawna w niemieckich szkolach jest nauka plywania . Przyuczanie do ruchu drogowego przez policjantow jest chyba w drugiej klasie , czyli do tej pory dzieci przewaznie juz smigaja .W Niemczech to tez jest pozorne. Co prawda dzieci maja zajęcia na basenie, ale jeśli dziecko nie potrafi pływać, z tych zajęć jest zwolnione. Jak robiłam kurs, to 12 łatki tez przychodziły na lekcje pływania, jak wiec widać, w rożnym wieku można zacząć przygodę z woda. Po 40 rzeczywiście jest późno - zgadzam się, ale to nie znaczy, ze ktoś ma prawo obrażać moich rodzicow. Nie ma. Dzięki Unka :-) teraz trochę żałuje, ze tak się zawsze bałam tej wody, trzeba było wcześniej próbować... no ale coz czasu nie cofnę. Mogę tylko nadrabiać :-) RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Słoninka - 28-04-2019 Nikt nie ma prawa obrażać ani rodziców @egle ani rodziców kogokolwiek innego. Nikt nie ma prawa obrażać w ogóle innych ludzi. Ktoś, kto to robi jest zwykłym szmaciarzem bez elementarnej kultury. Na naukę nigdy nie jest za późno - mówi jakieś tam porzekadło. Jest to z pewnością prawdą choć...prawda jest też, że im kto starszy tym trudniej posiąść umiejętności, których nie nabyło się będąc dzieckiem. Ja chylę czoła przed każdym, kto podejmuje takowe wyzwanie. Sama, jako juz dorosła osoba, zaczęłam naukę jazdy konnej i nurkowania. Albo za duży strach albo brak cierpliwości spowodowały dość...mierne efekty ![]() Ale...są też umiejetnosci (np. żeglowanie, jazda na nartach) , których nauczyłam się już w tym wieku (XXI) i jestem z siebie dumna ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Roksolana - 28-04-2019 Bardzo trafnie napisała Słoninka...nic ująć, ale chciałabym coś dodać ![]() Bardzo fajnie , Egle, że uczysz się nowych doświadczeń, to rozwija osobowość. Pływać ja nauczyłam się nawet nie wiem kiedy, chyba razem z nauką chodzenia. Mieszkałam nad rzeką. Ale w wieku 7 lat topiłam się, a taki chłopak o długich i ciemnych włosach uratował mnie, tak poznałam mojego przyszłego męża. ![]() ...kolega mego taty, zawsze żałował, że nie skończył uniwersytetu. Coś tam mu przeszkodziło. Jak dzieci dorosły i wyfrunęły z gniazda, to on poszedł uczyć się. Dyplom otrzymał , będąc już kilka miesięcy na emeryturze. Zapytałam u niego, czy było warto? Odpowiedział, że tak, zawsze chciał być dyplomowanym inżynierem. Ja , od jakiegoś czasu, mam ochotę napisać książkę. Nawet, jak nigdy nie opublikuję, może zostać w wersji pamiętnika. Nawet fabułę już znam, kilka szkiców, i notatek. Ale nie umiem w całość zebrać. No cóż, kanwa jakby gotowa, a dalej zobaczymy. RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 28-04-2019 Po 40-ce mialem jedynie stracha, ze juz nie bede mogl...... Nie zawracalem sobie glowy plywaniem, jazda na rowerze, jazda konna, zeglowaniem ....i takie tam. Gdzies po drodze to wszystko bylo. Wszystko w zyciu ma swoj czas i razem z nim mija chec odkrywania. Gdybym dzisiaj mial wejsc na walacha, to zastanawialbym sie...... po co? Gospodarstwa nie mam, lesnictwa rowniez nie, wiec z jakiego powodu zwierze meczyc i ryzykowac polamania kosci? Co innego hobby,Ale do tego nalezy jeszcze kon, ktorego trzeba miec. Narty fajna sprawa.Czasem znajomi mnie namowia i jade.Ubieram sie cieplo i dbam o napoje. Nie mam czasu na rekonwalescencje. Tez twierdze, ze na nauke nie jest za pozno. Ale musi to miec sens. Niech mi ktos wytlumaczy....po co emerytowi,ktory zakonczyl zycie zawodowe, potrzebny dyplom inzyniera? ![]() ![]() ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Słoninka - 28-04-2019 (28-04-2019, 19:35)iberte napisał(a): (...) Niech mi ktos wytlumaczy....po co emerytowi,ktory zakonczyl zycie zawodowe, potrzebny dyplom inzyniera?Iberte....miałeś Ty kiedyś jakieś marzenia ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 28-04-2019 (28-04-2019, 20:06)Słoninka napisał(a):(28-04-2019, 19:35)iberte napisał(a): (...) Niech mi ktos wytlumaczy....po co emerytowi,ktory zakonczyl zycie zawodowe, potrzebny dyplom inzyniera?Iberte....miałeś Ty kiedyś jakieś marzenia Mialem cale wiadro. Jeszcze kilka kubkow mi zostalo. Wiem do czego zmierzasz. Marzenia sie nie spelniaja.Marzenia sie spelnia. Ktos kto cale zycie marzyl o dyplomie i spelnil je u schylku, po prostu....marzyl. To w sumie pozytywny aspekt marzen. One ubarwiaja i pozwalaja cieplo zasnac. Teraz wrocmy do mojego pytania... RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Roksolana - 28-04-2019 ![]() ![]() ![]() "Teraz wrocmy do mojego pytania... " ...pojęcia nie mam, do czego mu potrzebny dyplom inżyniera na emeryturze, kiedy i tak prawie całe życie pracował jako inżynier. Może spełnił swoje marzenie, może nie miał co z czasem zrobić. ...a może jest skorpionem ![]() Jak następnym razem spotkam go, to koniecznie zapytam. I obiecuję Ci , Iberte, że osobiście Cie odszukam i powiem wszystko, jak na spowiedzi. Dobrze? RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 28-04-2019 (28-04-2019, 20:49)Roksolana napisał(a): Milo, ze zadasz sobie tyle trudu. Klient pracowal cale zycie jako inzynier i na koniec zaczal zbierac laurki. To nie jest kolejnosc skorpiona. U mnie slowo drozsze od pieniadza. Mowisz i masz... RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 29-04-2019 ....chyba juz mozna isc spac dzis pewnie nic sie nie zdarzy chyba juz mozna sie polozyc marzen na jutro namarzyc... ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 30-04-2019 Panny i wagi marzą o tym by być skorpionem. ![]() Aż dziw bierze, że nie wierzycie w to że Ziemia jest płaska! ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Roksolana - 30-04-2019 Tak, Ferdyrurke. Wszystkie Panny chcą być Skorpionem. A jak ten Skorpion ma temperament choleryka w duecie z kompleksem Narcyza, to nie tylko chcą panny być tym skorpionem. Chcą być ZE Skorpionem nawet mężatki, rozwódki i te co w piżamach do obiadu zwiedzają własne mieszkanie ![]() PS. Ziemia jest płaska, wierzę Ci. Nawet ją słonie chobotami podpierają ![]() "....chyba juz mozna isc spac dzis pewnie nic sie nie zdarzy chyba juz mozna sie polozyc marzen na jutro namarzyc... " ...i co? Jestem bardzo ciekawa. Namarzyłeś? A konfesjonał już znalazłeś? No to lecę dokończyć plecak pakować i wybieram się heeeeet w świat. ...najpierw będę mijać Iberte, pomacham i pozdrowię. Potem przefrunę obok Zielonki , pozdrowię. Dalej chyba o Majami zahaczę, i również pozdrowienia poślę. Ferdyrukę, zostawię chyba nieco z boku, ale będę krzyczeć ![]() Dalej, to obok Japanese, również uściskam. Innych , to już nie wiem, na omacki pozdrowię.. Bodeńskie jezioro opłynę i do Stein am Rheim zawitam.( to w tym mieście bierze początek rzeka Ren.) Jeszcze Austria i góreczki Alpowe. Taki mam plan. Jak wrócę , to opowiem ![]() Miłego weekendu, papatki... RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 30-04-2019 Mnie interesuje jedynie gdzie te mezatki, rozwodki a szczegolnie te bez pidzam kotwice zapuszczaja? Mnie Roksa nie machaj, bo u mnie firany zasloniete i zaszyte. Jestem w rejonach Zielonki. Nawet nad Renem sie pokrecilem, ale zadnej ognistej brunetki z kartonem wina nie spotkalem. No nic, jutro przy sniadaniu znow sobie zaspiewam......noc minela nadaremnie..... ![]() ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - ferdydurke - 30-04-2019 (30-04-2019, 21:21)Roksolana napisał(a): Tak, Ferdyrurke. Zabawne jest to, że ludzie dadzą się pokroić za to w co wierzą, a nie za to co jest faktem. No więc poraz kolejny: Tu są okresy kiedy słońce znajduje się w danym gwiazdozbiorze. Panna: 16 Wrzesień – 30 Październik Waga: 30 Październik – 23 Listopad Skorpion: 23 Listopad – 29 Listopad Jako, że zodiak nie składa się z 12 równych sobie części a 30° tylko z trzynastu nierównych, to na coś się musimy zdecydować. Do wyboru mamy - geometryczną astrologię wymyśloną jeszcze przed Chrystusem, lub astrologiczną, gdzie ponoć gwiazdy mają wpływ na osobowość człowieka. Ja nie wierzę w żadną z tych teorii, ale gdybym miał się się decydować, to skłaniałbym się do astrologicznej. I wytłumaczę dlaczego - mam dwie córki, które wg. geometrycznego horoskopu są spod jednego znaku, wg. astrologicznego są różnymi znakami - różnica - trzy dni. Dwie osoby tej samej płci, dwie różne osoby z zupełnie różnymi słabościami i różnymi mocnymi stronami. Dwie zupełnie różne od siebie osoby z tych samych rodziców, wychowane w tych samych warunkach, w tym samym czasie ( różnica wieku - niecały rok ). RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Słoninka - 01-05-2019 (30-04-2019, 22:11)iberte napisał(a): Mnie interesuje jedynie gdzie te mezatki, rozwodki a szczegolnie te bez pidzam kotwice zapuszczaja?TANZ in den Mai był! Trza było zajrzeć najpierw do MaXima a potem do Papa Joe's ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - iberte - 01-05-2019 Tja.....hätte, hätte Fahrradkette ![]() ![]() RE: Po 40 strach ma jeszcze większe oczy? - Słoninka - 01-05-2019 Iberte, złej baletnicy wadzi i rąbek spódnicy ![]() Renki zapytaj, ona potwierdzi ![]() Dzisiaj pyszna kawa w 25hours Hotel i Demo na Heumarkt dopełniły majówkę. A Tyś dalej tej ketty szukał.... ![]() Czy pracujesz nad nowym 4-wierszem i...cierpisz w samotności? ![]() |