Nasze-Niemcy.pl
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249)
+---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274)
+---- Wątek: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? (/Watek-czy-lepiej-byc-ladnym-i-madrym-czy-brzydkim_2805)

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - dziaczuk - 27-11-2018

no i co na to poradze ci Slonina?
temat moglby byc fajny ,ale znajda sie takie osoby ktorym sie nudzi az za bardzo

wiec dalej beda nudy na pudy

albo?

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - ferdydurke - 27-11-2018

(26-11-2018, 23:46)Diego9 napisał(a): oj ktos tu zazdrosci nie moze poskromnic, takie jest zycie, ze jeden siedzi na forum , zycie spedza na piciu trunkow wysokoprocentowych i zaprzecza wszystkiemu co inni w zyciu osiagneli, to sa moje osiagniecia, nie moich dzieci, mam tu na mysli ferdydurke, Majami, skomcz studia, studia podyplomowe naucz sie niemca, otrzymaj uznanie dyplomu u niemiaszkow i wtedy bedziesz tez specjalistka , przeciez to takie latwe, kazdy to moze zrobic jak chce
Wiesz diego - ja skończyłem studia i o żadną notę nie musiałem skomleć, a co semestr wypłacane nagrody rektorskie były miłym dodatkiem raz na pół roku. Regierungspraesident uznał mój dyplom bez poroblemów - wysłałem papiery i za miesiąc miałem papiery w domu z niemieckim Master, zamiast polskiego magistra.
Dodatkowo diego, bycie rodzicem, to są zadania i odowiązki rodzicielskie i jeśli człowiek z tych obowiązków wywiąże się solidnie, i  efekt jest solidny, to RODZIC ma prawo do dumy i zadowolenia. W jaki to cudowny sposób moja
córka miałaby dojś do sukscesów sportowych bez moejgo zaangażowania - 6 razy w tygodniu, gdzie przez 6 lat  kursowałem z nią po całych Niemczech, na trenigni, zawody, spotkania kadry i wkładałem w to kase!? 
Kiedy przyszedł czas córa skoncertowała się na studiach i zrobiła je szybciutko, bo nie musiała dorabiać do studiowania
Zdanie egzaminów panstwowych z praedikatem i wynikiem z górnej dziesiątki jest z pewnością jej zasług, ale trochę procentów zachowuje dla siebie - nakierowanie na kierunek studiow, załatwienie praktyki gimnazjalnej - 2 tyg. w odpowiednim biurze. Załatwienie dwóch stacji referendialnych, oraz finansowa pomoc, to mój wkład w osiągnięcia mojej córy. I jestem z tego dumny! U młodszej latorośli droga była dłuższa i bardziej wyboista, a okres finansowania był dużo dłuższy, ale dzisiejszy wynik jest wspaniały - zarabia więcej od ojca z perspektywą na jeszcze więcej, Pomyka służbowym Merolkiem, ma służbowe handy i laptop z nadrgyzionym jabłkiem.
Ja jestem w luksusowej sytuacji - ja mogę umrzeć dzisiaj i nie muszę się martwić o los moich dzieci i ich przyszłość. Smile

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - dziaczuk - 27-11-2018

[quote="ferdydurke" pid="49809" dateline="1543274039"]Ja jestem w luksusowej sytuacji - ja mogę umrzeć dzisiaj i nie muszę się martwić o los moich dzieci i ich przyszłość. Smile
a powinienes sie martwic ,rozgladnij sie dookola jak jest niespokojnie.Madrosc to nie szkoly ,dyplomy ,madrosc to przekazanie dobrych wartosci od rodzicow.Jak czytam tu niektore posty ,to widze sklocone Niemcy

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - ferdydurke - 27-11-2018

(27-11-2018, 00:37)Słoninka napisał(a): Ja tam uważam ze o sobie można pisać  co się chce.
Można pisać dobrze, bardzo dobrze, a nawet...przedobrze.
Można też pisać źle, albo nawet  bardzo źle. Jak się chce.

Jeśli jednak usiłuje się to robić o innych, to jest to niedobrze. A nawet bardzo niedobrze.
Miszczami tego zachowania jest therapeutka i szyderca.
Zielonka, twoje porównanie jest do czterech liter, bo ty masz z diego więcej współnego niż ja, czasem myślę sobie, że jesteście sobie lustrzanym odbiciem, tylko ty masz lepiej opanowany język polski od wielkiej miłośniczki polskości.

Ale możecie mnie przekonać, że się mylę, jeśli napiszecie o sobie charakterystykę taką od sercą - ty o diego, a diego o tobie

To może być ciekawy HIT roku  2018  Big Grin

(27-11-2018, 01:28)dziaczuk napisał(a):
(27-11-2018, 01:13)ferdydurke napisał(a): Ja jestem w luksusowej sytuacji - ja mogę umrzeć dzisiaj i nie muszę się martwić o los moich dzieci i ich przyszłość. Smile
a  powinienes sie martwic ,rozgladnij sie dookola jak jest niespokojnie.Madrosc to nie szkoly ,dyplomy ,madrosc to przekazanie dobrych wartosci  od rodzicow.Jak czytam tu niektore posty ,to widze sklocone Niemcy
Joanno, nigdy tego nie zrozumiesz - kiedy bóg naznaczył mnie rakiem prosiłem, go w modlitwach by dał mi tyle czasu, bym miał szanse postawić moje latorośle na własnych nogach. On mi ten czas dał i za to jestem mu wdziędzny. Teraz mogę spokojnie czekać na moment, kiedy mnie stąd zabierze - 5 lat mam już na plusie.
Te twoje skłócone Niemcy powinni się zająć dokładną analizą statystyk kryminalnych, to nie byłoby problemów.
Joanno zacznij się już dzisiaj martwić o Polskę, na której tak wisisz, bo kryzys gospodarczy w DE nadchodzi i kiedy niemiecka gospodarka wykaże oznaki przeźiębienia, to polska umrze na zapalenie płuc. Polski eksport jest w 27,5% uzależniony od Niemiec. Polacy już teraz powinni przesyłać darmowo cysterny prawdziwego czystego domowego soku malinowego z lipą, by niemiecka gospodarka się nie przeziębiła. Tongue

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Majami - 27-11-2018

(27-11-2018, 01:28)dziaczuk napisał(a):
(27-11-2018, 01:13)ferdydurke napisał(a): Ja jestem w luksusowej sytuacji - ja mogę umrzeć dzisiaj i nie muszę się martwić o los moich dzieci i ich przyszłość. Smile
a  powinienes sie martwic ,rozgladnij sie dookola jak jest niespokojnie.Madrosc to nie szkoly ,dyplomy ,madrosc to przekazanie dobrych wartosci  od rodzicow.Jak czytam tu niektore posty ,to widze sklocone Niemcy
Madrosc to wiedza oparta na wartosciach.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Słoninka - 27-11-2018

No właśnie...co to właściwie jest ta mądrość?
Jakie cechy charakteryzują człowieka mądrego?
Czy ktoś, kto wygrał główna nagrodę w Millionäre jest mądry?
Dla mnie to człowiek oczytany,  człowiek który ma wiedzę.
Ale mieć wiedzę, a umieć z niej korzystać w życiu to  nie do końca to samo. 
A więc:
- wiedza
-bystrość
- empatia
- inteligencja emocjonalna (nie mylić z tą "kobiecą",      której twórca jest ferdydurke)
Ja bym takie cechy przypisała człowiekowi mądremu. 

A co to takiego mądrość życiowa ?
Dlaczego Rodowicz w piosence  "Wielka woda" prosi pana Boga,  żeby jej zaoszczędził tej tzw. życiowej mądrości?

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Unka - 27-11-2018

(26-11-2018, 16:39)Słoninka napisał(a): To prawda, że z miłości ludzie robią różne...nazwijmy to....dziwne rzeczy.
 Ale chyba bardziej jestem w stanie zrozumieć morderstwo w afekcie niż przepisanie na jakiegoś  internetowego dziada całego majątku, żeby mu  "udowodnić" swoje do niego zaufanie i bezgranicznie miłość.
Dla mnie to szczyt głupoty i nic więcej.

Niby tak , ale wlasnie milosc , a dokladniej , to co dzieje sie w mozgu czlowieka zakochanego , jest powodem tego szczytu glupoty .
Czesc mozgu odpowiedzialna za logike i ocene drugiej osoby jest po prostu nieaktywna i nie ma to nic wspolnego z punktem wyjscia , czyli madroscia / mysleniem logicznym przed zakochaniem . To dotyczy idiotow i medrcow .
Kazdy glupieje hehe ..nie ma mocnych na taki koktail chemiczny , jaki nam serwuje milosc .

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Flo-Florcia - 27-11-2018

Ja tylko w kwesti formalnej : Rodowicz wykonuje piosenkę , która składa się z tekstu i muzyki.
Tekst napisała Agnieszka Osiecka, ponieważ jest to tekst liryczny , wypowiada się w nim podmiot liryczny.,
Samego określenia "życiowej mądrości" nie można analizować w oderwaniu od kontekstu całego wiersza "Wielka woda"
Natomiast geneza tego utworu wyjaśnia całość jego przesłania , o czym można poczytać w necie.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Unka - 27-11-2018

Madrosc zyciowa wynika z doswiadczen ( niestety czesto negatywnych) i wyciagania z nich wnioskow.
Nie wiem o czym spiewa M. Rodowicz , ale moge sobie wyobrazic , ze tych " zlych" doswiadczen sie po prostu nie chce miec .

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Słoninka - 27-11-2018

Flo,  wiem kto jest autorem Wielkiej wody.
Nie miałam tutaj potrzeby robić wykładu o tym who is who, kto napisał, kto zaśpiewał a co zrobił podmiot liryczny.

My tu nie mamy Leistungskurs dla wybitnej młodzieży w zakresie literatury polskiej i piszemy sobie popierdolki.
Ja chciałam użyć określenie "zyciowa mądrość"  i zrobiłam to w sposób celowy i zamierzony.
A piosenkę M.Rodowicz do tekstu Osieckiej z podmiotem liryczny chciałam przy tej okazji zamieścić i zrobiłam to.
Myśl jaką  chciałam tym samym przekazać, to poniekąd to, o czym napisała Unka.

Zresztą...
takie pisanie ze piosenka składa się z melodii i tekstu, to jest raczej wyraźna próba kąśnięcia jeśli nie ugryzienia.
Na szczęście ja nie należę do przeciwników szczepień Cool

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - iberte - 27-11-2018

Usiasc przy tym ognisku, to tylko po to, by dostac po pysku.
Nic tylko wsiasc do pociagu byle jakiego....
Proponuje dokonac analizy .... „Szparka sekretarka“

z naciskiem na...szparka

Tylko bez przemocy.... prosze.

o przemocy na razie nie ma mowy Angel
ale nie wiadomo co będzie jak przyjdzie budowniczy autostrad przez Atlantyk z tym....spychaczem i kogoś  pchnie tudzież spychnie! 

(27-11-2018, 00:04)ferdydurke napisał(a):
(26-11-2018, 14:07)iberte napisał(a): Ferdydurke,
ach te meskie fantazje...
Gdybym ich nie mial,  powiedzialbym, ze to dewiacje.
Nie twierdze, ze jestesmy bardziej skomplikowani.
Nie jestesmy jednak tak prosci w konstrukcji jak spychacz.
Kobieta przy kupnie samochodu zobaczy kolor i ..... ten albo zaden.
My detektywi musimy wpierw wiedziec wszystko o silniku, wyposazeniu, ubezpieczeniu, podatku.
Kto tu jest skomplikowany?
O tej autostradzie nie zrozumialem.
Zbyt skomplikowane....
Iberte, spychacz to bardzo skomplikowane urządzenie.
Widzisz, to że nie rozumiesz tego, że kobieta kupuje auto na kolor, a my faceci na szczegóły techniczne pokazuje właśnie jak prości jesteśmy - jesteśmy przewidywalni. Natomiast ty nie jesteś wstanie przewidzieć jaki ona sobie kolor upatrzy - no i kicha Big Grin  

Facet złowił rybkę, a ta przemawia do niego ludzkim głosem:
- "Wypuść mnie a spełnię twoje życzenie"
na to wędkarz mówi:
- " Ja mam ochotę na smażoną rybkę"
rybka na to:
- " Nie mów że nie masz marzeń!"
Na to wędkarz:
- "Mam - chciałbym zobaczyć Amerykę, ale boję się latać samolotami, a podróż statkiem trwa zbyt długo.
Wybuduj mi autostradę przez Atlantyk, to pojadę tam samochodem"
Na to rybka:
- " Czyś ty do reszty zgłupiał? Wiesz jak tam głęboko jest, jakie sztormy tam bywają? Wymyśl sobie jakieś inne życzenie!"
Facet siedzi i duma i mówi do rybki:
- "Spraw bym rozumiał kobiety!"
Na to rybka:
- "Jaka ma to być autostrada? Cztero-, czy sześciopasmowa?  Oświetlona, czy bez oświetlenia?"

Ach Ci durni faceci!!
Mogl poprosic rybke, zeby zrobila z niego ginekologa.
Nauczylby sie kobiet....
Autostrady mu sie zachcialo.

Elektryczna szczoteczka do zebow, to dzis rowniez skomplikowane urzadzenie, mimo to kazdy je obsluzy.
Ze spychaczem tez nikt nie bedzie mial klopotow.

Dzisiaj gdy wstalem nie wiedzialem , co ze soba zrobic.
Jak mawial Twoj przyjaciel...“ drogi buduja , a pojsc ku... wa nie ma dokad“
Poszedlem wiec do lasu.
Zmarzlem i teraz chcialem sobie grzanca, ale gozdzikow nie mam.
Po ludziach juz nie bede chodzic.
Niby nikt tu poza mna nie bywa, a ja mam wrazenie , ze jakies typy mi tu wszystko wyjadaja.
Zawsze cos brakuje!
Tez tak macie?

Ok , przesylam caluski i dwie rybie luski.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Jamaica - 27-11-2018

Rodowicz spiewa o tym, zeby Bog zaoszczedzil jej madrosci zyciowej. Z jej tekstu wynika (a raczej tekstu Osieckiej, ale nie chce sie w to wglebiac), ze madrosc zyciowa wiaze sie ze smutnymi przezyciami i dlatego ona prosi Boga o zaoszczedzenie jej tego, gdyz wolalaby miec zycie pelne smiechu i radosci.

Zastanowilam sie nad takim postrzeganiem madrosci zyciowej i doszlam do wniosku, ze madrosc zyciowa wcale nie musi byc powiazana ze zlymi przezyciami. Przeciez nie tylko negatywne przezycia maja wplyw na nasze doswiadczenie zyciowe. Pozytywne przezycia tez wplywaja na nasze postrzeganie swiata i powiem nawet wiecej - po negatywnach przezyciam czesto mamy traume, ktora nie pozwala nam obiektywnie ocenic danej sytaucji. Trudno tez po negatywnych przezyciach wrocic do rownowagi i znow patrzec na zycie optymistycznie.
Natomiast pozytywne przezycia wzbogacaja nasze doswiadczenie zyciowe, bo posiada sie wiecej czasu na rzeczy "niezauwazalne" dla ludzi pochlonietych zmartwieniami. Mozna zobaczyc slonce i cieszyc sie nim. Mozna zastanawiac sie, co chcial powiedziec autor w danym wierszu, mozna wglebic sie w swoje mysli, rozwazac dylematy filozoficzne itp. itd.

I to wzbogaca nasze doswiadczenia, a co za tym idzie nasza madrosc zyciowa.

Z tym, ze ta nasza madrosc zyciowa jest w duzym stopniu powiazana z naszym charakterem, ktory dyktuje nam jakie decyzje podjac z ta nasza nabyta madroscia zyciowa.
Tja... i tu moge smialo powiedziec, ze najczesciej ma racje stare przyslowie, ktore mowi: "co glupiemu po rozumie".
Hehe!
Wink

Milego wieczorku!

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Majami - 27-11-2018

W piosence nie prosi Maryla Rodowicz , ona tylko zaspiewała tekst Agnieszki Osieckiej.
Jaka była Agnieszka Osiecka nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć , ta wiedza jest powszechnie znana.
Tekst doskonale odzwierciedla jej charakter. Zawsze jej bylo wszystkiego mało i niewiele się niczym przejmowała.
Całe jej zycie było jednym wielkim pasmem zabawy , przelanego alkoholu i pogonią za uciechami .
Wybitnie autodestrukcyjna postać lub osobowosc , jak kto woli...

Po tym jakie zycie zgotowała Agacie jestem do dzis zdumiona że ta dziewczyna dała radę i jest kim jest.

RE: Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim? - Freddy - 27-11-2018

A ja mysle, ze "zyciowe madrosci" to gotowe recepty na kazda okazje podane nam przez innych, bardziej doswiadczonych i obytych ludzi.
Nie idz tam, nie rozmawiaj z tym, nie zadawaj sie z tamtym....
Tudziez ogolne madrosci zwane tez "madrosciami narodu".
Kto rano wstaje.... nie szata zdobi czlowieka.... pokorne ciele.... itd. itd....

Madrosci, madrosci i jeszcze raz madrosci pozwalajace nam bezproblemowo, bezkonfliktowo i.... bezprzygodowo przezyc nasze zycie.
Chcecie tak?

Jezeli o mnie chodzi to zawsze wolalem: wsiasc do pociagu byle jakiego, nie dbac o bagaz, nie dbac o bilet ;-)))))

Nie posiadam powszechnej wiedzy o p. Osieckiej.
Nie znalem kobiety.
Nie spalem z nia.
Nie pilem z nia.
Nie znam Agaty.
Nawet gdybym mial gruntowna wiedze w tym temacie, to rowniez to nie skrzywdzi jej tworczosci.
Znam natomiat jej teksty i uwazam je za dobre.
Ksztaltowala polska kulture i robila to dobrze.

Sinatra, Nickolson.Madonna i im podobni ksztaltowli swiatowa kulture i kogo obchodzi ile odwykowek przeszli i przez czyje lozka przeszli?
Ich zycie , ich sprawa.
Fakt, ze czesc swego zycia ofiarowali takim jak my , jest istotne.