![]() |
Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +--- Wątek: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami (/Watek-ozdoby-swiateczne-na-dwa-miesiace-przed-swietami_2802) |
Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - kars - 04-11-2018 Pojawiają się już tu i ówdzie. Ja wiem, że fajnie wygląda - ale czy nie wypacza delikatnie idei świąt? RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - Miecznik - 04-11-2018 Święta Bożego Narodzenia to jedno wielkie wypaczenie chrześcijaństwa, ale miłe i przyjemne. Niech już się w handlu zaczynają, to też miłe. ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ychna - 04-11-2018 ![]() ![]() ______________ a co wypaczonemu wypaczenia przeszkadzaja?!! ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - milla - 06-11-2018 A mi się ten okres kojarzy przede wszystkim z wielką ilością zakupów, reniferów, mikołajów i generalnie jednej wielkiej komercji. Ale skoro jest to robione z coraz większym rozmachem co roku, to wydaje mi się, że ludzie to lubią. Ludzie na to czekaja.... i chcą, aby okres ten był wydłużany do maksimum. http://czasdzieci.pl/ro_artykuly/id,82536dd.html RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ychna - 06-11-2018 Robione jest z coraz wiekszym rozmachem, bo handel chce money, money, komu by sie tam swiateczny kram juz we wrzesniu mial podobac, mnie osobiscie tylko irytuje.. RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - Miecznik - 06-11-2018 We wrześniu to przesada. Pamiętam, że pierwszy raz w listopadzie z dekoracjami bożonarodzeniowymi spotkałem się w USA i bardzo mi się podobało. Te wielkie sklepy były przepięknie udekorowane, a nasze szare, byle jakie, PRL-owskie sklepy tchnęły wtedy obskurnością. Oni już się cieszyli, a mu ciągle listopadowo i smutno... - Podobało mi się. ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - Majami - 08-11-2018 (04-11-2018, 12:47)kars napisał(a): Pojawiają się już tu i ówdzie. Ja wiem, że fajnie wygląda - ale czy nie wypacza delikatnie idei świąt? Wypacza i to bardzo mocno . Swieta Bożego Narodzenia sa w grudniu. Przed tym terminem szerokim łukiem omijam to co serwuje handel ( czyli wszystkie towary majace cokolwiek wspolnego z tym swiętem ). Choinka u mnie pojawi się 19 grudnia . Zakupy zaczne robić jakis tydzień wcześniej i wystarczy. Nie hołduje tez polskiej tradycji pt: umyj okna dla Jezusa ( wyznaje zasadę że porzadek robi się na bieżąco) Nie stawiam na stole 12 nepotrzebnych dań w mysl idiotycznej i tez wybitnie Polskiej tradycji. Dekoracje i miła atmosfera bliskich jest dla mnie wazniejsza niż uginajacy sie stoł i zaharanie sie i padanie na pysk , tez w imie jakiejs idiotycznej tradycji. RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - helen*** - 08-11-2018 U mnie juz od pierwszego adwentu jest nastroj swiateczny w komnacie, ozdoby swiateczne itp.. ,choinke stawiam krotko przed wigilia, nie raz nie mam jej ,jest to bardzo pracochlonne,dzieci malych juz nie mam,moze byc i nie musi ![]() Co chodzi o typowo Polska tradycje swiateczna, ( wigilie) to jej nie zmienie, moze stac nawet wiecej jak 12 potraw , nie przeszkadza mi to. Kocham ten dzien ![]() ![]() ![]() Ja za nim uwiesze na siebie klejnoty ,musze tez sie odswiezyc ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ychna - 08-11-2018 Hahahahaaaa, Helen, rowniez jestem za swiezoscia i to nie tylko ciala, budy, ale i umyslu !! .. ![]() ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - helen*** - 08-11-2018 Czesc Ychna ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ychna - 08-11-2018 Witaj slonko !! ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - helen*** - 08-11-2018 (06-11-2018, 15:42)ychna napisał(a): Robione jest z coraz wiekszym rozmachem, bo handel chce money, money, komu by sie tam swiateczny kram juz we wrzesniu mial podobac, mnie osobiscie tylko irytuje.. Z tym przesadzaja, w tym roku tak goraco bylo,a w Tedy staly juz Mikolaje we wrzesniu, myslalam,ze dobrze nie widze? ![]() Zamykam oczy i nie patrze na te ozdoby latem ![]() (08-11-2018, 17:13)ychna napisał(a): Witaj slonko !! Slonko ? Dzisiaj napuszona bylam , do slonka nie podobna,ale juz przeszla mi zlosc ,nawet usmiecham sie ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ychna - 08-11-2018 Nie widzialam Cie dzisiaj, ale wydaje mi sie, ze zawsze promieniejesz dobrym nastrojem, stad to slonko.. mnie czasami ciagnie w strone piernikow, ale dostaje od dziewczyn po lapkach, ze to jeszcze nie czas.. ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - helen*** - 08-11-2018 Ja pierniczki chrupalam juz w pazdzierniku ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ychna - 08-11-2018 A nie wiem, ale ja tez zjadlam polowke jednego i poszly do smieci, jak nigdy.. ale myslalam, ze za slodkie, bo od slodkiego ostatnio cos mnie odrzuca. RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - helen*** - 08-11-2018 (08-11-2018, 19:28)ychna napisał(a): A nie wiem, ale ja tez zjadlam polowke jednego i poszly do smieci, jak nigdy.. ale myslalam, ze za slodkie, bo od slodkiego ostatnio cos mnie odrzuca. ![]() Zjadlabym takiego makowika, takie cos sie nie kupi u nas ,ze mnie kiepski cukiernik ,potrafie tylko paczki ,racuchy i nalesniki robic ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - iberte - 08-11-2018 Za komuny okres przygotowania do Swiat byl bardzo krotki. Ulice byly szare, sklepy puste.... Wszystko trzeba bylo organizowac. Dla mnie to byla wielka frajda , gdy matka przygotowala stol do Wigilii. Bylo 12 potraw.... i makowiec tez byl. Ktos przynosl choinke , ktos ustroil, ktos umyl okna... Nie pamietam kto, bo to drobiazgi.... Dla Jezusa nikt okien nie myl. Slonce nie dochodzilo, to ktos sie zawziol, umyl i byl spokoj.. Bardzo lubie okres przedswiateczny. Wg mnie,niech sie zaczyna zaraz po Swietach i niech trwa. Jezeli dla Was to wypaczenie, to schowajcie sie w Bieszczadach Opony letnie rowniez mozna kupic zima. Wypaczenie? RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - helen*** - 08-11-2018 Gdzie kraj ,to obyczaj, dawniej nikt u nas nie myl okien dla Jezusa,scierka przymarzla by do rak ![]() ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - ferdydurke - 08-11-2018 (08-11-2018, 20:55)iberte napisał(a): Bardzo lubie okres przedswiateczny.Nie to nie jest wypaczenie, tylko racjonalizm, który szanuje portfel kupującego. Ale jest pewna różnica pomiędzy oponą, a karpiem. Jem dużo ryb, ale karpia jem tylko raz w roku na wigilę i jest to cały rytuał, bo on należy do tego wyjątkowego czasu. Gdyby okres przedswiąteczny zaczynał się zaraz po świętach i trwałby 360 dni, to nie byłby okresem przedświątecznym. Byłby normalnością, która ze słowem "święta" nie miałby nic wspólnego. Właśnie ograniczenie okresu przedświątecznego do 24 dni robi z tego okresu coś wyjątkowego i niezwykłego z czego ja mam uciechę. Ja osobiście nie kupuję żadnych produktów świątecznych przed 1 grudnia. To handel żądny zysków wmówił nam, że okres przedświąteczny zaczyna się w końcu września. To handel wymyślił Walentynki i Hellowen. Ciekaw jestem kiedy Polska zacznie świętować karnawał 11.11 o godz.11:11? Trochę trudno to pogodzić z narodowym świętem, ale kto wie?! ![]() RE: Ozdoby świąteczne na dwa miesiące przed świętami - iberte - 09-11-2018 Istotnie, jesc przez caly rok oblesnego karpia.... to i ochota na Swieta przechodzi. Z drugiej jednak strony, gdyby wszyscy przez caly rok byli dla Ciebie mili( tak swiatecznie).... czyz to nie urocze? |