Nasze-Niemcy.pl
kindergeld Prosze o pomoc!!! - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Problemy, Potrzebna pomoc (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-problemy-potrzebna-pomoc_1741)
+--- Wątek: kindergeld Prosze o pomoc!!! (/Watek-kindergeld-prosze-o-pomoc_2794)

Strony: 1 2

kindergeld Prosze o pomoc!!! - marmik113 - 04-10-2018

witam Prosze o pomoc!! Były mąż wyprowadził sie w dniu 29 marca 2018roku a 25 kwietnia 2018 roku otrzymał 13000 tyś złotych na swoje konto tzn kindergeld przelew zagraniczny.... jedno z dzieci uprawnionych do kindergeld jest z mego pierwszego związku drugie dziecko jest z małzenstwa. 24 lipca wzielismy rozwód. ale dzieci przez cały czas przebywały ze mną teraz także są pod moją opieką...wspólne dziecko ma przyznane alimenty w wys. 640 od sierpnia 2018...wiem ze mój były mąż dalej wyjeżdza w delegacje do Niemiec ale i 25 września znów otrzymał jakiś przelew zagraniczny w wysokosci 9300zł...prosze o porade jak odzyskać to co były mąż pobrał i przywłaszczył sobie albo zeby został ukarany i oddał to co wziął do urzedu Niemieckiego. Te pieniądze należą sie dzieciom.

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - Diego10 - 04-10-2018

tak, owszem naleza sie dzieciom , ale tu zadnej pomocy nie otrzymasz, adwokat i porkurator to sa dwie osoby , ktore ci moga pomoc

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - marmik113 - 04-10-2018

ale to co musze wystąpić do prokuratury z pismem a jakbym zaszła do komornika to by cos dało

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - anitan - 04-10-2018

Komornik potrzebuje wyroku sądowego.

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - ychna - 04-10-2018

(04-10-2018, 18:14)anitan napisał(a): Komornik potrzebuje wyroku sądowego.

Naprawde i zawsze? 

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - helen*** - 04-10-2018

(04-10-2018, 16:38)marmik113 napisał(a): witam Prosze o pomoc!! Były mąż wyprowadził sie w dniu 29 marca 2018roku a 25 kwietnia 2018 roku otrzymał 13000 tyś złotych na swoje konto tzn kindergeld przelew zagraniczny.... jedno z dzieci uprawnionych do kindergeld jest z mego pierwszego związku drugie dziecko jest z małzenstwa. 24 lipca wzielismy rozwód. ale dzieci przez cały czas przebywały ze mną teraz także są pod moją opieką...wspólne dziecko ma przyznane alimenty w wys. 640 od sierpnia 2018...wiem ze mój były mąż dalej wyjeżdza w delegacje do Niemiec ale i 25 września znów otrzymał jakiś przelew zagraniczny w wysokosci 9300zł...prosze o porade jak odzyskać to co były mąż pobrał i przywłaszczył sobie albo zeby został ukarany i oddał to co wziął do urzedu Niemieckiego. Te pieniądze należą sie dzieciom.

Jezeli nie placilby alimentow ,to komornik moze dzialac, co chodzi o KG. to Tobie musza wyplacac,ale jezeli nie mieszkasz w DE. ,to chyba nic sie nie nalezy? Nie wiem nie jestem prawnikiem Smile 
Nie zle pieniadze kasuje nielegalnie, tylko zglosic ,to do KG. kasy ! 
Diego zglos pana !  Big Grin

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - anitan - 08-10-2018

Helen dostaję pieniądze ten przy którym są dzieci.
A jeżeli zgarnął te pieniądze to trzeba zgłosić do KG.
Z jakiej okazji ma brać pieniądze On skoro dzieci nie ma przy sobie.?

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - marmik113 - 10-10-2018

ale jak ja mam to zrobić jak zgłósić ?gdzie ? moze ktoś pomoże mi w tym zgłoszeniu.... dzieci są ze mną od początku a pobrał też nie na swoją córke i nie chce oddać nawet tej części co dostał na pasierbice.

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - Lawenka - 10-10-2018

Tongue Tongue Tongue

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - helen*** - 10-10-2018

(08-10-2018, 10:50)anitan napisał(a): Helen dostaję pieniądze ten przy którym są dzieci.
A jeżeli zgarnął te pieniądze to  trzeba zgłosić do KG.
Z jakiej okazji ma brać pieniądze On skoro dzieci nie ma przy sobie.?
Anita z tego co czesto czytam,to KG. nalezy sie dzieciom ktore mieszkaja w DE. jak naprawde jest ,to nie wiem?
W PL. pobieraja jakies 500+ na dzieci. Poslalam jej linka gdzie moze zasiegnac informacji,ale ona nadal sie pyta gdzie i jak? 
To trzeba dobrze znac przepisy § -fy .Na forum chyba nie mamy prawnikow?  Shy

http://nasze-niemcy.pl/Watek-kindergeld-zasilek-rodzinny-w-niemczech_932

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - iberte - 10-10-2018

Kindergeld nie nalezy sie dzieciom!
KG to nie prezent od Sw.Mikolaja!
KG to ulga podatkowa wynikajaca z posiadania dzieci.
Uprawnieni do zlozenia wniosku sa opiekunowie, ktorzy w DE maja nieograniczony obowiazek podatkowy.
Pytajaca nie spelnia tych warunkow i jak sadze dzieci rowniez nie.
Jezeli dzieci sa pelnoletnie,moga zlozyc w FK wniosek "auf Abzweigung".
Poniewaz maz placi alimenty,wniosek(prawdopodobnie)bedzie odrzucony.
Moze rowniez zlozyc wniosek o zwiekszenie alimentow,jezeli jest w stanie wykazac,ze owe przelewy zagraniczne to istotnie KG.
Dostepu do informacji w FK nie otrzyma.
Moze pisac tam donosy,ale nic nie wskora poniewaz nie jest w zadnej mierze uprawniona.

Prokurator zajmuje sie sciganiem przestepstw.
Komornik zajmuje sie sciaganiem dlugow.

Jakiego przestepstwa sie dopuscil oraz wobec kogo ma dlugi maz?

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - helen*** - 10-10-2018

Cos kombinujesz?! 
Piszesz ,ze dziecko z pierwszego malzenstwa jest uprawnione do KG. nie jest to biologiczne dziecko Twojego bylego meza, czyli musialby zaadoptowac ,to dziecko , jezeli tak, to chyba musi tez alimenty na nie placic .Piszesz,ze wyjezdza w delegacje do Niemiec, wyglada na to,ze pobyt staly ma  w Pl. ,to jakim cudem przyznali jemu KG. ? Ciekawi mnie z jakich zrodel masz informacje na temat jego konta, co i kiedy wplywa?  

Badz szczesliwa ,ze placi chociaz  alimenty Smile

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - ferdydurke - 12-10-2018

(04-10-2018, 16:38)marmik113 napisał(a): witam Prosze o pomoc!! Były mąż wyprowadził sie w dniu 29 marca 2018roku a 25 kwietnia 2018 roku otrzymał 13000 tyś złotych na swoje konto tzn kindergeld przelew zagraniczny.... jedno z dzieci uprawnionych do kindergeld jest z mego pierwszego związku drugie dziecko jest z małzenstwa. 24 lipca wzielismy rozwód. ale dzieci przez cały czas przebywały ze mną teraz także są pod moją opieką...wspólne dziecko ma przyznane alimenty w wys. 640 od sierpnia 2018...wiem ze mój były mąż dalej wyjeżdza w delegacje do Niemiec ale i 25 września znów otrzymał jakiś przelew zagraniczny w wysokosci 9300zł...prosze o porade jak odzyskać to co były mąż pobrał i przywłaszczył sobie albo zeby został ukarany i oddał to co wziął do urzedu Niemieckiego. Te pieniądze należą sie dzieciom.
To jest bardzo prosta sprawa!
Jeśli twój były małżonek pobiera w DE KG na wasze wspólne dziecko, to ty musisz wnieść sprawę sądową o zwiększenie alimentów. 
Bardzo ważne pytanie - czy twój drugi ex-małżonek zaadoptował twoją pociechę z pierwszego związku i tym aktem prawnym zwolnił z obowiązków alimentacyjnych producenta pierwszego dzieciaka?
Moja rada! Poszukaj w necie informacji na temat antykoncepcji i nie produkuj następnych dziecaków z następnymi producentami napalonymi na seks. Sad   

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - ferdydurke - 12-10-2018

(04-10-2018, 17:24)Diego10 napisał(a): tak, owszem naleza sie dzieciom , ale tu zadnej pomocy nie otrzymasz, adwokat i porkurator to sa  dwie osoby , ktore ci moga pomoc

Kolejne bzdury pisane przez Diego! Adwokat może jej pomóc, prokurator ją tylko wyśmieje.
Procedura jest prosta - skarga jest cywilna, kiedy ta nie odnosi sukcesu i potrzebne jest płacenie alimentacyjne przez urząd, to prokuratura może być w proces włączona. Wtedy można oczekiwać, że prokuratura zacznie scigać dłużnika. Problem polega na tym, że ona mieszka z dziećmi w PL, a chce otrzymywać niemieckie uprawnienia prawne. Jak długo niemieckie urzędy alimentacyjne nie wypłacą centa na zaległe alimenty, tak długo nikt nie włączy prokuratury do sprawy!   

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - marmik113 - 13-10-2018

moje pierwsze dziecko nie było adoptowane przez byłego meża...o kindergeld mozna sie starać także na dziecko współmałżonka... Z banku przychodzą powiadomienia o wpływach na konto i pisze przelew zagraniczny i on sam sie przyznał ze to te kindergeld. tak ja mieszkam z dziecmi w Polsce. on nie zgłosił nigdzie ze jesteśmy po rozwodzie i dlatego pobiera dalej te kinder a janie wiem gdzie mam zgłosić zeby nie pobierał.

moje pierwsze dziecko nie było adoptowane przez byłego meża...o kindergeld mozna sie starać także na dziecko współmałżonka... Z banku przychodzą powiadomienia o wpływach na konto i pisze przelew zagraniczny i on sam sie przyznał ze to te kindergeld. tak ja mieszkam z dziecmi w Polsce. on nie zgłosił nigdzie ze jesteśmy po rozwodzie i dlatego pobiera dalej te kinder a janie wiem gdzie mam zgłosić zeby nie pobierał.

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - Lawenka - 14-10-2018

Tongue Tongue Tongue

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - Majami - 14-10-2018

Teraz doceniłam jakie to szczęście mieć jedno dziecko z jednym facetem.

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - helen*** - 14-10-2018

Zoska ja mam dwoje dzieci z jednym facetem  Tongue
Znam  mloda dziewczyne ktora stracila  swojego meza , odszedl z tego swiata, zostala sama z dwojka dzieci , po kilku latach wyszla ,za maz, maja wspolne dziecko , zyja jak Pan Bog przykazal  Smile
W zyciu roznie bywa, znam kobiety ktorym nie ukladalo sie w pierwszym zwiazku, malzenstwie , rozeszly sie i ponownie wyszly ,za maz, maja wspolne dziecko, sa szczesliwi. Widocznie dziewczyna ma pecha?
Z tego co pisze,to nie byla  to jakas milosna krotka  przygoda, byl to jej drugi maz.
U facetow jest podobnie, maja tez dzieci z innych zwiazkow .
Te dlugotrwale cierpiace  zwiazki malzenskie na przymus nie sa juz w modzie , to nie te czasy.

Dobrego meza , odpowiedzialnego ojca w dzisiejszych czasach trzeba z gromnica szukac Smile

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - Majami - 14-10-2018

Dzieki Helen , co ja bym bez ciebie zrobiła.
Zawsze jak spadam z księzyca i nie mam pojecia na jakim świecie żyje napotykam twoje rady i od razu świat jest bardziej klarowny.
Mójbosze !... skąd ja teraz wytrzasne gromnice .

RE: kindergeld Prosze o pomoc!!! - helen*** - 14-10-2018

Zoska ,podobno mialas juz drugiego meza, kiedys cos wyczytalam , limit wyczerpalas Tongue Teraz bez slubu mozesz zyc, chyba dzieci juz sie nie spodziewasz? Big Grin

Troche schodzimy z tematu .