Nasze-Niemcy.pl
"Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Wersja do druku

+- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl)
+-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9)
+--- Dział: Newsy z kraju i ze świata (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-newsy-z-kraju-i-ze-swiata_1250)
+--- Wątek: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. (/Watek-dobra-zmiana-i-wynik-jej-gospodarzenia_2424)

Strony: 1 2

"Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - ferdydurke - 15-08-2017

W ostatni weekend odbyła się w Janowie poraz 47 aukcja polskich arababów. 
Oto wyniki tej aukcji : 
Z 25 koni wystawionych na aukcję sprzedano 6 za kwotę 410 000 euro. Czyli 68333 euro za konia.

Dla przypomnienia na aukcji z 2015 r. kiedy to stadninami kierowali postkomunistyczni dyrektorzy sprzedano 25 koni z 28 wystawionych na sprzedaż, za kwotę 3 995 000 euro, Czyli 159 800 euro za konia.

Nowy prezes stadniny desygnowany na to stanowisko przez " dobrą zmianę "  powiedział na konferencji prasowej : 

"Prezes Pietrzak powiedział że to SUKCES - średnia cena za konia to prawie 70 tyś euro!!
Klienci nie zmuszą stadnin do sprzedawania dobrych koni za marne pieniądze."! 

Tak o to "dobra zmiana" wynalazła nową logikę, gdzie 160 tyś euro za konia jest porażką finansową i obrazem złego gospodarowania, a niecałe 70 tyś za konia jest SUKCESEM i przykładem dobrego gospodarowania! Big Grin Tongue

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Majami - 15-08-2017

W wyniku tej dobrej zmiany kilku hodowców zabrało trzymane w Janowie konie.
Natomiast Shirley Watts podała stadninę o wypłate odszkodowań za dwa stracone tam konie.

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - ferdydurke - 15-08-2017

(15-08-2017, 22:15)Majami napisał(a): W wyniku tej dobrej zmiany kilku hodowców  zabrało trzymane w Janowie konie.
Natomiast Shirley Watts podała stadninę o wypłate odszkodowań za dwa stracone tam konie.

Jak wygra, to nie starczy pieniędzy na odszkodowania z tegorocznej aukcji i trzeba będzie sięgnąć do kasy budżetowej, a tam coraz większa pustka. Big Grin  

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - iberte - 16-08-2017

No... a w roku 2010 srednia cena za konia z Janowa wynosila okolo 39 tys.
Jak to pasuje do Twojej teorii .... Ferdydurke?

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - ferdydurke - 16-08-2017

Iberte, nie za każdym razem ma się genialne egzemplarze do sprzedania, a wtedy cena średnia spada!
Zwróć uwagę, że w 2010 roku sprzedano 72% koni wystawionych na sprzedaż i był to kiepski rok, ale jak mam oceniać sprzedaż na aukcjach "dobrej zmiany" w 2016 sprzedano 52% koni wystawionych na aukcję, a w tym roku 24%.
W najgorszym roku pod zarządem komuszych prezesów w 2003 sprzedano "tylko" 65% koni wystawionych na sprzedaż.
To są liczby, które mówią same za siebie! Zniszczono coś, co zbudowała komuna i co było cenione na całym świecie.
Fakty są nieubłagalne. W identyczny sposób zajechano Slonsk jak konia szmaciarza, a teraz przyszła kolej na następne filary polskiej gospodarki. Inna ekipa, inna ideologia, ale metoda i uzasadnienie jest to same.

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - iberte - 16-08-2017

Ach Ferdydurke,
Ty bys nie byl Ty, gdybys nie zrobil kogel- mogel.....

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - ferdydurke - 16-08-2017

iberte, to nie jest kogel-mogel, to jest 24% sprzedanych koni, to nawet ćwiarteczka nie jest!
Pewnikiem Tusk jest winny tego stanu! ;=)))))
Aż dziw mnie bierze, że Antoni nie wysłał komandosów na tę aukcję, by zmusić kupujących do licytacji;=))))

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Majami - 17-08-2017

Mam nadzzieje że pracownicy tych firm sa zadowoleni z kolejnej dobrej zmiany według autorstwa szyszki
http://www.greenpeace.org/poland/pl/wydarzenia/polska/nie-drewnu-z-puszczy/

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - iberte - 18-08-2017

(16-08-2017, 23:43)ferdydurke napisał(a): iberte, to nie jest kogel-mogel, to jest 24% sprzedanych koni, to nawet ćwiarteczka nie jest!
Pewnikiem Tusk jest winny tego stanu! ;=)))))
Aż dziw mnie bierze, że Antoni nie wysłał komandosów na tę aukcję, by zmusić kupujących do licytacji;=))))

Ferdydurke,
robisz kogel-mogel.
Zonglujesz liczbami wg wlasnych potrzeb.
Nie znam sie na chodowli koni.Przypuszczam,ze Ty rowniez sie nie znasz.
Zapomnijmy na chwile PiS i sprobujmy zabawic sie w pragmatykow.

Mam teraz duzo czasu, wiec zajrzalem do zrodla.
W raporcie NIK pt."Realizacja zadan i gospodarka finansowa stadnin koni nalezacyvh do Skarbu Panstwa",znajdziesz rzetelne liczby i ich analize za lata 2011-13(przed" dobra zmiana").
W dziale "utrzymanie i sprzeadaz koni",znajdziesz liczby mowiace za siebie.
W dziale"sytuacja finansowo-ekonomiczna stadnin koni",dowiesz sie,ze wszystkie stadniny (w tym Janow)ponosily straty.
Prezesem w tym czasie byl oplakiwany przez Ciebie p.Trela

Nie ma zadnych podstaw,aby sadzic,ze sytuacja w Janowie,przed objeciem wladzy przez PiS byla lepsza.

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - ferdydurke - 19-08-2017

Iberte, wsadź tu dane i swoją analizę, ja do raportu NIK-u narazie nie mam zamiaru zaglądać.
Od 8 do 10 września odbędzie się koło Krakowa aukcja koni organizowana przez ludzi zwolnionych przez pisuar i wtedy porównanymy wyniki. Jedno jest pewne w poniedziałkowej i wtorkowej aukcji po Pride of Poland nikt żadnego konia nie nabył, czyli wystawiono 48 koni na aukcję, a sprzedano 6. to jest 12,5% i to nie jest kogel-mogel i żonglowanie liczbami tylko przedstawienie realnych faktów.

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Majami - 19-08-2017

http://www.pudelek.pl/artykul/115558/shirley_watts_o_katastrofalnej_aukcji_w_janowie_jej_szefowie_to_porazka_nie_jestem_zaskoczona_niepowodzeniem/

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - iberte - 19-08-2017

Ferdydurke ,
ja nie robie zadnej analizy.
Zajrzalem jedynie do analizy , ktora przeprowadzil NIK, aby miec obraz rzeczywistego stanu.

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Freddy - 19-08-2017

To wszystko bardzo ciekawe co piszecie.
Czy mozecie moze poglebic analize o procentowy udzial sprzedanych klaczy i ogierow z lat 2010 - 2015 do 2017 ?
Nie mozna tez pomijc gatunku i ceny podawanej paszy....

Jestem ciekawy wynikow ;-))))

Procenty to domena Ferdydurke.
Nie bede mu wchodzil w parade.
Mozna jeszcze wyliczyc koszty produkcji, koszty osobowe,srodki trwale i obrotowe.
Tylko po co?
To wszystko juz zrobiono i wniosek jest zawsze ten sam.... Kaczynski zniszczyl dorobek komuchow i symbol narodowy.
Jak to bylo?
Znajdzcie mi winnego, ja znajde Paragraf .

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Renia - 19-08-2017

Zostawcie iberte w spokoju,on jest chory i cierpi a wy sie nad nim znecacie.Poza tym jest ufny i wierzy w kazde slowo wypowiedziane przez Pis.Nawet w wyniki sondarzowe.
Ferdydurke,wytlumacz mu tylko,ze ktos,kto ma wszystko w swoich rekach,moze manipulowac danymi a nawet historia.
Bo czy to nie jest prawda,ze to Lech Kaczynski byl liderem Solidarnosci?

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - zyta - 19-08-2017

Renia,
ja wierze faktom, a nie propagandowej tubie.
Faktem jest, ze Janow od dziesiecioleci, ekonomicznie byl " mehr schein als sein"
Byly prezes Janowa, obecnie pracuje dla Arabow i jego pracodawca rowniez doklada do interesu.
Kto winny?
Maciarewicz czy Kaczynski?

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Majami - 19-08-2017

Lech liderem a brat jego Jarosław był tym który teraz tworzy ten mit.
Moze z tego tytułu nie ma jeszcze podreczników z najnowoczesniejszą historią Polski.

RE: "Dobra zmiana" i wynik jej gospodarzenia. - Renia - 19-08-2017

Iberte,tube propagandowa ma tylko opozycja? Uwazasz,ze Pis jest uczciwy,bo nie ma zadnych skandali,zadnych afer,ani nawet tasm z podsluchami.Czy myslisz,ze ten idealny wizerunek,to najszczersza prawda czy moze wizerunek zrobiony na zamowienie? Nie chce cie meczyc,bo i tak biedny jestes z tym kolankiem.Jak ja zlamalam noge,to lekarz mi powiedzial,zebym jadla duzo studzniny tj nozki od swinki zrobione jak galareta.To jest konska dawka kolagenu,ktora jest potrzebna przy problemach ze stawami i koscmi.Zrob sobie to.Z cytryna smakuje fajnie.
A Pisem sie nie przejmuj i tak przegra.

Renia,
wiesz co jest sukcesem PiSu?
Denna opozycja.
Hejterzy, krzykacze i ynteligenici , ktorzy wczoraj jeszcze nie istnieli.
Dyzurni krytycy i im podobni.
PiS wykastrowal demokracje, a opozycyjne eunochy nie potrafily temu przeszkodzic.
Teraz chodza po peronach i jezeli zobacza gowno na szybach..... to wina Kaczynskiego.