![]() |
Prawo jazdy zrobione w Polsce - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Problemy, Potrzebna pomoc (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-problemy-potrzebna-pomoc_1741) +--- Wątek: Prawo jazdy zrobione w Polsce (/Watek-prawo-jazdy-zrobione-w-polsce_2168) Strony:
1
2
|
Prawo jazdy zrobione w Polsce - dargrab5 - 03-02-2017 Witam Serdecznie. Mam na imię Dariusz i potrzebuje pomocy w odpowiedzi na dosyć zasadnicze pytanie. Za udzielenie mi takich ewentualnych odpowiedzi Serdecznie jestem wdzięczny. Przedstawię po krótce w czym problem. Mieszkając w Niemczech w roku 2014 w nowy rok o godzinie 6.50 policjanci przebadali mnie alkomatem gdy przeparkowywalem auto Brata i w wydychanym mialem ponad 1.6. Niestety nie posiadalem uprawnien w ogole i do tego bylem pijany wiec sprawa skonczyla sie w sadzie gdzie dostalem rok zakazu korzystania z pojazdow motorowych i kare w wysokosci 3000€ . Po roku kary wystapilem do Furesheinstelle o pozwolenie zrobienia PJ i dostalem skierowanie na MPU, no trudno nici z prawka... W kwietniu 2016 wyjechalem do Polski gdyz mialem powazne problemy rodzinne, w listopadzie 2016r zrobilem PJ kat.B w Polsce. Teraz mam zamiar wrocic do Niemiec i kontynuowac zycie zarobkowe tutaj. Moje pytanie brzmi czy na tym PJ moge poruszac Sie po Niemczech czy przy kontroli bede mial z tym problem? Co jest bardzo istotne , przez caly czas pozostawalem zameldowany w DE i oplacane mialem skladki ubezpievzeniowe przez moją Żone ktora tutaj zostala na Naszym mieszkaniu. Czy ktos cos mnie oswieci? Pozdrawiam D. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Anita - 04-02-2017 No trudno i nici z prawka. Piszesz tu o ponownym zakazie czy oblanym kursie? Jesli o oblanym to nic nie szkodzi byś śmigał po De na polskim prawku. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - dargrab5 - 04-02-2017 Ani o oblanym kursie ani o zakazie. FURESHEINSTELLE po prostu uzaleznila zrobienie prawa jazdy poddaniem sie testom MPU. Nie bylo jakiegos zakazu tylko jezeli chce zrobic prawko w DE moge he zrobic gdy MPU przejde pozytywnie. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Anita - 04-02-2017 W pl zdałeś a tu jest honorowane. Co to jest to MPU,? Możesz coś więcej napisać na czym polegają takie testy? A dla pewności zapytam sąsiada policjanta jak to jest z tym prawkiem. Ale mysle ze żadnych problemów nie będzie. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Aurora - 04-02-2017 MPU to "Idiotentest". ![]() Medizinisch-Psychologische Untersuchung. Osoby, którym zabrano prawko lub maja przekroczenia drogowe muszą poddać się tym testom zanim to prawko spowrotem otrzymają lub jak w przypadku dargrab5, zanim będzie dopuszczony do zrobienia PJ w D. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - iberte - 04-02-2017 Twoje PJ nie bedzie akceptowane w DE. W trakcie gdy je wyrabiales,musiales conajmniej 185 dni byc zameldowany w PL i nie mogles byc zameldowany w DE. Dla pewnosci zapytaj prawnika. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - dargrab5 - 04-02-2017 Bylem ponad pol roku w polsce a zameldowany bylem owszem w DE Zasadniczą kwestią jest to co Policja sprawdza orzy kontroli - prawo jazdy, dowod rejestracyjny , TUV i versicherung. Dla policji chyba nie ma takiej info ze .....ten i ten musi zrobic MPU jeżeli chce prawo jazdy Skoro ma prawo jazdy to widocznie przeszedl re testy. Przeciez moglem miec tak naprawde Niemieckkie uprawnienia i po 185 dniach przebywania w Polsce je zamienic na Polskie prawo jazdy . Nie jestem Pewny ale dla Policji chyba liczy sie dokument ktory posiadasz wctrakcie kontroli a nie to co Furesheinstelle od Xiebie wymaga, to samo jest gdy ma sie zakaz SĄDOWY...wtedy wedlug mnie istniejesz w systemie policyjnym jako osobs na tapecie z zakazem ale w moim wypadku ja nigdy prawka dotychczas nie mialem przeciez a i zakaz ni minal 2 lata temu . RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Aurora - 04-02-2017 Podczas następnej kontroli okaże się, czy miałeś rację. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Anita - 04-02-2017 Dziękuje Aurora. Czyli jest to wyraźny zakaz prowadzenia aut na terenie De? Czasem warto o coś zapytać ![]() Tak ze kolego dargrsba przepraszam za wprowadzenie w błąd. . Tez zasugerowałam się tym ,ze jakiś zakaz trwa określony czas. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Aurora - 04-02-2017 Nie wiem, czy dargrab5 może prowadzić auto na terenie D, Anita. Ja bym nie robiła PJ w Pl, jeżeli nie jestem pewna, czy mogę się z nim po D poruszać. Sądzę, że w innych EU krajach nie miałby z tym problemów, ale to jest moja, niepotwierdzona wiedza. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Anita - 04-02-2017 Nie wiem ale sie dowiem z czystej ciekawości jak to się ma. A co się dzieje(teraz sobie pospekuluje)z obywatelem Niemiec gdy w Pl dochodzi do poważnego przekroczenia i zabierają mu prawko .Gdzie sie stara o to MPU? U siebie czy w miejscu gdzie naruszył prawo? Idąc tokiem rozumowania to nie może on sie poruszać tylko po Pl a w De nie obowiązuje go ten zakaz. Czy zle myślę? Robimy teraz sytuację odwrotną i otrzymamy odpowiedz na zadane pytanie.(chyba) RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - raczek - 04-02-2017 http://wypadeksamochodowywniemczech.pl/prawo-jazdy-za-granica-czyli-jak-ominac-idiotentest/ RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Anita - 04-02-2017 Dzieki Raczek. Teraz dostrzegłam ,ze Iberte tez w skrócie o tym pisał. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Aurora - 04-02-2017 Moja wiedza na ten temat jest mikra, ale sądzę, że obywatelowi Niemiec nie można w Pl prawka odebrać, ale sprawa idzie drogą sądową do D i MPU, jeżeli takowe musi przejść, robi w kraju, gdzie PJ zrobił, czyli w D. Jeżeli wykroczenie popełnione w Pl jest poważne i obywatel Niemiec otrzymał wyrok sądowy, musi on prawko w swoim kraju oddać. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - dargrab5 - 04-02-2017 Ja sie z Wami w zypelnosci zgadzam jezeli chodzi o Osobe ktora takie prawo jazdy posiadala ale wedlug mnie jezeli Osoba nie posiadala wczesniej zadnych uprawnien i jie posiada Sadowego zakazu prowadzenia pojazdow w DE to w tym momencie dla Policji wazne jest tylko to ze nie porusza sie po infrastrukturze bez uprawnien. Naturalnie moge sie mylic. Jest jeszcze cos. Tak naprawde Furesheinstelle wysyla zwykky liscik ze w zwiazku z tym ze zapytalem o mozliwosc wyrobienia w DE prawka to zapraszaja w pierwszej kolejnosci do przeprowadzenia testu MPU, po zakonczeniu MPU moglem przystapic do kursu ba prawo jazdy... I tu wedlug mbie jest pies pogrzebany, uwarunkowanie wydania PJ a nie zakaz jazdy... Przeciez ja nawet tego zwyklego listu moglem nie wyjac ze skrzynki czy nogl do mnie nie dotrzec... To logiczne czy nie? RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Aurora - 04-02-2017 (04-02-2017, 12:09)Aurora napisał(a): Podczas następnej kontroli okaże się, czy miałeś rację. RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - raczek - 04-02-2017 No risk - no fun! RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - iberte - 04-02-2017 Dargrab, policja w De to nie ludzie z lapanki. "Wykasuja" cie szybciej,niz my tutaj piszemy. Dla nich slowo "Führescheintourismus"...nie jest slowem obcym. Daj znac ile zaplacisz nastepnym razem. Milego... RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - Anita - 04-02-2017 (04-02-2017, 13:04)dargrab5 napisał(a): No pewnie,ze mogłeś,ale możesz tez wsiąść do samochodu nie oglądając się z siebie jak przestępca. Nie musi również stawać Ci serce kołkiem na widok samochodu policyjnego. Dlatego skorzystaj z rady Iberte i zapytaj o poradę prawnika,komfort psychiczny to podstawa ![]() RE: Prawo jazdy zrobione w Polsce - raczek - 04-02-2017 (04-02-2017, 13:04)dargrab5 napisał(a): "Logiczne" jest nie to, co ty sobie sądzisz, lecz prawo obowiązujące w DE. Nawet, gdyby to prawo twoim zdaniem było nie-logiczne. - jest prawo dot. dostawy listów i zachowania się obywatela na ten temat (przypisek mój: w DE listy nie giną) - w przypadku, gdy jesteś w stanie cokolwiek udowodnić - wygrałeś |