![]() |
Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) (/Watek-cytaty-takie-trafione-w-dziesiatke_2077) |
Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 11-11-2016 Nie wiem czy wszyscy tak mają ,ale czasem zdarza mi się pomyśleć o czymś i nie zawsze potrafię ubrać to w swoje słowa . zdarza mi się ,że aby coś przekazać podpieram się cytatem nie wiem ,może to lenistwo i brak wysiłku umysłowego ,ale co zrobić tak mam i już czasem idę na skróty ,na łatwiznę ,ostatnio chyba coraz częściej ![]() "Najtrudniej z konsekwencjami demokracji jest się pogodzić obrońcom demokracji ![]() To tak a propos do tak namiętnie komentowanych wyborów w USA ![]() RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 11-11-2016 ![]() RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 12-11-2016 Żeby coś się zdarzyło Żeby mogło się zdarzyć I zjawiła się miłość Trzeba marzyć Zamiast dmuchać na zimne Na gorącym się sparzyć Z deszczu pobiec pod rynnę Trzeba marzyć Gdy spadają jak liście Kartki dat z kalendarzy Kiedy szaro i mgliście Trzeba marzyć W chłodnej, pustej godzinie Na swój los się odważyć Nim twe szczęście cię minie Trzeba marzyć W rytmie wietrznej tęsknoty Wraca fala do plaży Ty pamiętaj wciąż o tym Trzeba marzyć Żeby coś się zdarzyło Żeby mogło się zdarzyć I zjawiła się miłość Trzeba marzyć " - J. Kofta RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - Aurora - 12-11-2016 No to dodam też jeden cytat: "Tak jak wierzysz, że nadejdzie wiosna, tak wierz również, że po dniach smutnych nadchodzą dni radosne." Autor nieznany. RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 12-11-2016 Jeśli choć raz wzbiłeś się w powietrze, to już zawsze będziesz kroczył po ziemi z oczami skierowanymi w niebo, z myślami krążącymi w górze i pragnieniem powrotu w przestworza." ~ Leonardo da Vinci RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 13-11-2016 Uziemiona w swoich czterech ścianach przez chorobę, zaczęłam dostrzegać drobne codzienne przyjemności, które kiedyś wydawały się czymś naturalnym, a dzisiaj... A dzisiaj są olbrzymim darem od losu. Jednak nie zawsze tak było. Na początku mojego uziemienia czułam, że to pewnie tylko na chwilę, nie ma się czym przejmować, a już na pewno nie załamywać. Tak jak zwykły przysłowiowy katar - nieleczony tydzień, leczony siedem dni... samo przejdzie. Ale czas mija, z tygodnia zrobił się miesiąc, z miesiąca, dwa, ... a sytuacja zamiast poprawiać coraz bardziej się pogłębia Była faza buntu, faza załamania. Płacz, złość, żal, poczucie niesprawiedliwości... Aż w końcu przyszedł taki moment, że nie ma innego wyjścia jak tylko zaakceptować to co się dzieje (a raczej nie dzieje) i nauczyć się czerpać przyjemność z drobnych sytuacji jakie mnie spotykają, wciąż pozostając w wierze, że jednak przyjdzie taki czas, kiedy wyjdę z "klatki" i wrócę do normalnego życia. Nie piszę tego, żeby się żalić ,ale po to, żeby uświadomić ludziom zdrowym jak ważne są błahe czynności, które jesteśmy w stanie sami wykonać. Jak wielkim darem jest wyjście do sklepu, kiedy zabraknie w domu cukru , kiedy możemy iść na spacer z psem, poczuć piasek pod stopami spacerując po plaży, usiąść w knajpce przy kieliszku wina lub zielonej herbacie. Kiedy możemy cieszyć się rodziną, kiedy w ogóle możemy mieć rodzinę, , uczyć się, pracować... Coś co zdrowym ludziom wydaje się naturalne, dla innych pozostaje w sferze marzeń. Doceniajcie to co Was dobrego spotyka, zatrzymajcie się na chwilę w natłoku codziennych obowiązków, przytulcie swojego partnera, czy męża pobawcie się z dzieckiem ,zróbcie jakieś szaleństwo ,odważcie się na coś co może wydaje się niemożliwe .Żyjcie pełnią życia ,bo cholernie kruche to życie jest. RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - ychna - 14-11-2016 I ciężka choroba czegos nauczyc moze, kiedy ciało słabnie, silniej czuje się.. dusze.
RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - iberte - 14-11-2016 "Zabijanie dla pokoju,jest jak pieprzenie dla cnoty" RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 15-11-2016 "Prawdziwa samotność zaczyna się od chwili, kiedy człowiek nie może już dłużej znieść własnego towarzystwa." RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - ychna - 15-11-2016 Są tylko dwa dni w roku, podczas których nic nie może być zrobione. Jeden nazywany jest wczoraj, a drugi nazywany jest jutrem. Dzisiaj jest odpowiedni dzień na to by kochać, wierzyć, działać, a przede wszystkim żyć.
Dalajlama XIV
RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - iberte - 17-11-2016 "Najtrudniejszy jest koniec miesiaca. Zwlaszcza ostatnich trzydziesci dni" A,Ailais RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 17-11-2016 No jakoś tak ...w tych czterech ścianach..z nudów ...to i Gombrowicz się przypałętał..... ![]() Witold Gombrowicz „Dziennik 1953-1956″, rozdział I. Czwartek (…) „Kiedyś zdarzyło mi się uczestniczyć w jednym z tych zebrań poświęconych wzajemnemu polskiemu krzepieniu się i dodawaniu ducha… gdzie, odśpiewawszy „Rotę” i odtańczywszy krakowiaka, przystąpiono do wysłuchiwania mówcy, który wysławiał naród albowiem „wydaliśmy Szopena”, albowiem „mamy Curie-Skłodowską” i Wawel, oraz Słowackiego i Mickiewicza i poza tym byliśmy przedmurzem chrześcijaństwa a konstytucja Trzeciego Maja była bardzo postępowa… Tłumaczył on sobie i zebranym, że jesteśmy wielkim narodem, co może już nie wzbudziło entuzjazmu słuchaczy (którym znany był ten rytuał – brali w tym udział jak w nabożeństwie, od którego nie należy oczekiwać niespodzianek) niemniej jednak było przyjmowane z rodzajem zadowolenia, że stało się zadość patriotycznej powinności. Ale ja odczuwałem ten obrządek jak z piekła rodem, ta msza narodowa stawałam się czymś szatańsko szyderczym i złośliwie groteskowym. Gdyż oni wywyższając Mickiewicza, poniżali siebie – i takim wychwalaniem Szopena wykazywali to właśnie, że nie dorośli do Szopena a lubując się własną kulturą, obnażali swój prymitywizm. Geniusze! Do cholery z tymi geniuszami! Miałem ochotę powiedzieć zebranym: – cóż mnie obchodzi Mickiewicz? Wy jesteście dla mnie ważniejsi od Mickiewicza, wy, żywi. I ani ja, ani nikt inny, nie będzie sądził narodu polskiego według Mickiewicza lub Szopena, ale według tego co tu się dzieje, jacy wy jesteście i co tu się mówi. Gdybyście nawet byli narodem tak ubogim w wielkości, że największym artystą byłby Tetmajer lub Konopnicka, lecz gdybyście umieli o nich mówić ze swobodą ludzi duchowo wolnych, z umiarem i trzeźwością ludzi dojrzałych, gdyby słowa wasze obejmowały horyzont nie zaścianka, lecz świata… wówczas nawet Tetmajer stałby się wam tytułem do chwały. Ale tak jak rzeczy się mają, Szopen z Mickiewiczem służą wam tylko do uwypuklenia waszej małostkowości – gdyż wy z naiwnością dzieci potrząsacie przed nosem znudzonej zagranicy tymi polonezami po to jedynie, aby wzmocnić nadwątlone poczucie własnej wartości i dodać sobie znaczenia. Jesteście jak biedak, który chwali się, że jego babka miała folwark i bywała w Paryżu. Jesteście ubogimi krewnymi świata, którzy usiłują imponować sobie i innym. Nie to wszakże było najgorsze i najdotkliwsze, najbardziej upokarzające i bolesne. Najstraszniejsze było, iż poświęcano życie, współczesny rozum na rzecz nieboszczyków. (…) Lecz zgromadzenie było nacechowane skrępowaniem, sztucznością i fałszem także dlatego, iż brała w nim udział Polska, a wobec Polski Polak nie umie się zachować, ona go peszy i manieruje – onieśmiela go w tym stopniu iż nic nie „wychodzi” mu właściwie i wprawia do w stan kurczowy – zanadto chce Jej pomóc, zanadto pragnie Ją wywyższyć. Zauważcie, iż wobec Boga (w kościele) Polacy zachowują się normalnie i poprawnie – wobec Polski tracą się, to coś do czego się jeszcze nie przyzwyczaili. …” RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 17-11-2016 Dodaję źródło skąd pochodzi fragment umieszczony powyżej ..... W. Gombrowicz – Szkoła patriotyzmu krytycznego Witold Gombrowicz „Dziennik 1953-1956″, rozdział I Czwartek RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 17-11-2016 Podałam źródło z którego pochodzi fragment....dla mnie jasne iż są to słowa Gombrowicza ..nie sądziłam ,że trzeba wpisywać również strony skąd dany fragment jest skopiowany ... RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - Flo-Florcia - 17-11-2016 " Tam gdzie trwa życie, tam istnieje nadzieja." Cicero. RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - ychna - 17-11-2016 (17-11-2016, 14:31)gęsiarka napisał(a): Podałam źródło z którego pochodzi fragment....dla mnie jasne iż są to słowa Gombrowicza ..nie sądziłam ,że trzeba wpisywać również strony skąd dany fragment jest skopiowany ... Ale jak w takim razie trafic po prostej do zrodla? ![]() RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - iberte - 17-11-2016 "Jak chcesz trafiac do zrodla, musisz plynac pod prad" Nie znam zrodla RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - ychna - 17-11-2016 -------------- RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 18-11-2016 "Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem a kowadłem." Z netu ![]() RE: Cytaty ,takie trafione w dziesiątkę ;) - gęsiarka - 21-11-2016 Zobaczysz jeszcze z tego wybrnę ,nie będzie dziury w niebie , pamięć - jak szybę wytrę... Niech no tylko do siebie przyjdę.. Agnieszka Osiecka |